Διέξοδο στο αδιέξοδο αναζητά απεγνωσμένα ο Έιντε

Με στόχο να πετύχει κάτι που με τα υφιστάμενα δεδομένα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, δηλαδή την επιστροφή του Μουσταφά Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, συναντάται το προσεχές διήμερο με τους δύο ηγέτες.  
 
Ο κ. Έιντε, ο οποίος την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Κύπρο, θα συναντηθεί στις έντεκα αύριο το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ το Σάββατο το πρωί θα έχει στα κατεχόμενα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.   
 
Κατά τις συναντήσεις του με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό θα καταβάλει μια ύστατη, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που έχει προκύψει με την αποχώρηση του Τ/κ ηγέτη από τις διαπραγματεύσεις, χωρίς να γίνεται μέχρι στιγμής γνωστό κατά πόσο θα μεταφέρει στους δύο ηγέτες συγκεκριμένη πρόταση-φόρμουλα ξεπεράσματος της κρίσης στην διαπραγματευτική προσπάθεια.
 
Σημειώνεται πως συνάντηση με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Πακιστάν όπου βρίσκονται για τις εργασίες της 13ης Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ ο κ. Ερντογάν και ο κ. Ακιντζί κατά τις ομιλίες τους απεύθυναν έκκληση στα μέλη του Οργανισμού όπως συνεχίσουν να στηρίζουν το ψευδοκράτος.
 
Εκ περιτροπής με ανταλλάγματα
Στο μεταξύ, το κοινό μυστικό πλέον πως η δική μας πλευρά κρατά ως διαπραγματευτικό χαρτί την εκ περιτροπής προεδρία, και δεν αποκλείεται να την αποδεχθεί αν ικανοποιηθεί σε άλλα Κεφάλαια του Κυπριακού, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
 
Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα «Χωρίς Περιστροφές», ο κ. Κασουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «…την ίδια στιγμή όμως νομιμοποιούμαστε να θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και με τη Μόρφου, για να αποφασίσουμε τι θα γίνει με την εκ περιτροπής προεδρία».
 
Προκύπτει δηλαδή αβίαστα από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, πως η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να παραχωρήσει την εκ περιτροπής προεδρία, με αντάλλαγμα την επιστροφή της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση, καθώς και την ικανοποίησή της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Μάλτα στο πλευρό της Κύπρου «για μια χώρα χωρίς στρατεύματα»

 
 
 

Δειτε Επισης

Δεν αποδέχθηκε τα περί στιγμιαίου λάθους για το θάνατο Γιαννιού το Δικαστήριο-Η πρώτη αντίδραση του καταδικασθέντα
Νωρίτερα από ότι σχεδιαζόταν η πενταμερής-«Είμαστε κοντά σε κατάληξη στις τελικές ημερομηνίες»
Άμεση ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον Αρχιλοχία για τον θάνατο του Παναγιώτη Γιαννιού
BINTEO: Βρέφος βρέθηκε ζωντανό σε σπίτι δίπλα στη νεκρή μητέρα του-Οι δραματικές στιγμές της διάσωσής του
Πρόεδρος: Η Κύπρος σχεδιάζει να φιλοξενήσει Σύνοδο Κορυφής με Ινδία και χώρες Μ. Ανατολής, θα προσκληθεί και ο Ερντογάν
Μ. Παναγιώτου: Χρέος της Πολιτείας να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη ηρώων σαν τον Δώρο Ηλία
Επαφές αντιπροσωπείας Γερουσίας Ρουμανίας στη Λευκωσία-Συνάντηση και με τον Στιούαρτ
Δύο τυχερά πεντάρια του Τζόκερ σε πρακτορείο στη Λευκωσία-Το ποσό που κερδίζουν
ΒΙΝΤΕΟ: Πύρινη λαίλαπα στη Σμύρνη-Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες, δεκάδες συλλήψεις
Τραγικός θάνατος για 78χρονη μετά από σφοδρή σύγκρουση τριών οχημάτων-Πληροφορία και για τέταρτο αυτοκίνητο