Διέξοδο στο αδιέξοδο αναζητά απεγνωσμένα ο Έιντε

Με στόχο να πετύχει κάτι που με τα υφιστάμενα δεδομένα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, δηλαδή την επιστροφή του Μουσταφά Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, συναντάται το προσεχές διήμερο με τους δύο ηγέτες.  
 
Ο κ. Έιντε, ο οποίος την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Κύπρο, θα συναντηθεί στις έντεκα αύριο το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ το Σάββατο το πρωί θα έχει στα κατεχόμενα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.   
 
Κατά τις συναντήσεις του με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό θα καταβάλει μια ύστατη, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που έχει προκύψει με την αποχώρηση του Τ/κ ηγέτη από τις διαπραγματεύσεις, χωρίς να γίνεται μέχρι στιγμής γνωστό κατά πόσο θα μεταφέρει στους δύο ηγέτες συγκεκριμένη πρόταση-φόρμουλα ξεπεράσματος της κρίσης στην διαπραγματευτική προσπάθεια.
 
Σημειώνεται πως συνάντηση με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Πακιστάν όπου βρίσκονται για τις εργασίες της 13ης Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ ο κ. Ερντογάν και ο κ. Ακιντζί κατά τις ομιλίες τους απεύθυναν έκκληση στα μέλη του Οργανισμού όπως συνεχίσουν να στηρίζουν το ψευδοκράτος.
 
Εκ περιτροπής με ανταλλάγματα
Στο μεταξύ, το κοινό μυστικό πλέον πως η δική μας πλευρά κρατά ως διαπραγματευτικό χαρτί την εκ περιτροπής προεδρία, και δεν αποκλείεται να την αποδεχθεί αν ικανοποιηθεί σε άλλα Κεφάλαια του Κυπριακού, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
 
Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα «Χωρίς Περιστροφές», ο κ. Κασουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «…την ίδια στιγμή όμως νομιμοποιούμαστε να θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και με τη Μόρφου, για να αποφασίσουμε τι θα γίνει με την εκ περιτροπής προεδρία».
 
Προκύπτει δηλαδή αβίαστα από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, πως η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να παραχωρήσει την εκ περιτροπής προεδρία, με αντάλλαγμα την επιστροφή της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση, καθώς και την ικανοποίησή της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Μάλτα στο πλευρό της Κύπρου «για μια χώρα χωρίς στρατεύματα»

 
 
 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο