Άρση των "εμπάργκο" κατά του ψευδοκράτους ζήτησε ο Ερντογάν

Έκκληση στα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας να στηρίξουν τα κατεχόμενα και να βοηθήσουν στην άρση των “εμπάργκο” απεύθυνε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του ενώπιον της 13ης Συνόδου του Οργανισμού, που πραγματοποιείται στο Πακιστάν.
 
Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε τα “εμπάργκο” άδικα και ζήτησε να αυξηθεί η αλληλεγγύη των μελών προς τα κατεχόμενα. Είπε ακόμα ότι είναι καιρός το ψευδοκράτος να αποκτήσει το στάτους του μόνιμου μέλους του Οργανισμού και κάλεσε τον Οργανισμό να κάνει μερικές από τις διοργανώσεις του στα κατεχόμενα.
 
Νωρίτερα Μουσταφά Ακιντζί και Ερντογάν είχαν συνάντηση στο Πακιστάν, με επίκεντρο το Κυπριακό, ενώ σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Και οι δύο πάντως, κατά τις ομιλίες τους απεύθυναν έκκληση στα μέλη του οργανισμού όπως συνεχίσουν να στηρίζουν το ψευδοκράτος.
 
Τηλεφωνική συνομιλία Ακιντζί-Αμερικανού ΥΠΕΞ
 
Σε μία άλλη εξέλιξη, την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που γίνονται για επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στο Κυπριακό εξέφρασε ο νέος Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον ηγέτη των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμα ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις και ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα είναι μόνοι ωφέλιμη για την Κύπρο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
 
 
Ο κ. Ακιντζί ενημέρωσε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το παρόν στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε μια “πενταμερή διάσκεψη".
 
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε ακόμα στην απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα γεγονός, σύμφωνα με τον ίδιο, που οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε στασιμότητα, ενώ για τους Τ/κ θεωρείται “πράξη προσβολής”.
 
Όπως αναφέρεται, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, την άποψη ότι η απόφαση της Βουλής ίσως να έχει να κάνει με τις εκλογές στην “νότια Κύπρο”, κατά την έκφρασή του, και την προεκλογική περίοδο που ίσως να αρχίζει νωρίς.
 
Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι το φυσικό αέριο πρέπει να αποτελέσει βάση για συνεργασία και όχι για εντάσεις στην περιοχή.
 
Η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό δεν μπορεί να είναι επιτευχθεί με τις προσπάθειες μόνο της μια πλευράς, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
 
Εξάλλου, ο τέως Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι απέστειλε, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, ευχαριστήρια επιστολή στον κ. Ακιντζί για την ηγετική του στάση και το όραμα του και συμβολή του στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ώστε να οδηγηθούν σε διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»
Με κατηγορίες κατά της Ε/κ πλευράς και «κυριαρχική ισότητα» το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Τατάρ
Tη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Τατάρ-«Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιείται»
«Έχουν ξεπεράσει τους 542 οι Σύροι που ζήτησαν να επαναπατριστούν... Κάποιοι το έχουν πράξει ιδιωτικά»
Για «πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων» κάνει λόγο το τ/κ μέλος ΔΕΑ
Γεραπετρίτης: Σκοπός της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος ΣΑ να διατηρήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα ΟΗΕ