Πρόοδο στην εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας διαπιστώνει η Κομισιόν

Σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας διαπιστώνει η Κομισιόν, με τη σημερινή της έκθεση εφαρμογής, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα καταγράφοντας ότι ο αριθμός των ημερήσιων διελεύσεων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί σε 43 άτομα ημερησίως από 10.000 άτομα σε μία μόνο ημέρα τον Οκτώβριο του 2015.  Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί κατά 98%. Ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η δήλωση, σημείωσε επίσης σημαντική πτώση, από 1.100 (κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου 2015-2016) σε 70.
 
Οι επιχειρήσεις επιστροφής συνεχίζονται και, αφότου άρχισε να εφαρμόζεται η δήλωση, έχουν επιστρέψει συνολικά 1.487 άτομα. Ωστόσο, οι αφίξεις εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις στα ελληνικά νησιά. Τα μέτρα που προβλέπονται στο κοινό σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και του συντονιστή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, όπως η θέσπιση ενός αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης των υποθέσεων, η επιβολή γεωγραφικών περιορισμών και η δημιουργία επαρκούς ικανότητας υποδοχής, αναμένεται να συμβάλουν στην επιτάχυνση του ρυθμού των επιστροφών.
 
Η Κομισίόν αναφέρει ότι όσο η πρόοδος συνεχίζεται, θα επιταχύνει την εκταμίευση κονδυλίων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία. Συγκεκριμένα από τα 2,2 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την περίοδο 2016-2017, έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις για 1,5 δισ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή το ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού ύψους 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2017.
 
Η Κομισιόν δηλώνει τέλος ότι εξακολουθεί επίσης να συνεργάζεται με την Τουρκία για την επίσπευση της εκπλήρωσης των εκκρεμών κριτηρίων του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων. Το Συμβούλιο έχει αρχίσει να εξετάζει τη διαπραγματευτική οδηγία για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 7 νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Οι δρακόντειοι νόμοι των Ταλιμπάν «αγγίζουν» πλέον και τους άνδρες-«Αφήστε γένια, μην φοράτε τζιν, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο-Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους μέλη της Χεζμπολάχ
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου-«Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα
Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία-Νεκρή 4χρονη, αγωνία για ένα ακόμη παιδί και μία μητέρα
Πυροβολισμοί στην Αλαμπάμα-Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Το Bayesian πιστεύεται πως έχει χρηματοκιβώτια με ευαίσθητα δεδομένα «που ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις»
Κατάρριψη 71 ρωσικών drones στη διάρκεια της νύχτας αναφέρει η Ουκρανία