Τραμπ και Πούτιν υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης

Πολύ υψηλός -ο δεύτερος μεγαλύτερος όλων των εποχών- είναι και φέτος ο αριθμός των προσώπων και των οργανώσεων που διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Νόμπελ: κατατέθηκαν συνολικά 318 υποψηφιότητες, που αφορούν 215 πρόσωπα και 103 οργανισμούς, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ μέχρι και τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση των Σύρων εθελοντών διασωστών.

Η ταυτότητα των υποψηφίων κρατείται μυστική επί 50 χρόνια, όμως εκείνοι που τους έχουν προτείνει (βουλευτές και υπουργοί απ` όλες τις χώρες, άλλοι Νομπελίστες, πανεπιστημιακοί κλπ.) συχνά ανακοινώνουν ποιον στήριξαν.

Φέτος στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο φυλακισμένος Σαουδάραβας μπλόγκερ Ραέφ Μπαντάουι και ο Αμερικανός καταμηνυτής ατασθαλιών Εντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το εύρος των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προτάθηκε από έναν συμπατριώτη του -η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη- ο οποίος θέλει να αναγνωριστεί ως θετική η "ιδεολογία της ειρήνης δια της ισχύος".

Υποψήφια είναι και η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) που έχει επικρίνει ορισμένα από τα μέτρα που έχει λάβει ο πλανητάρχης.

Ενας Νορβηγός βουλευτής πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης τον πάπα Φραγκίσκο επειδή "είναι ένας από τους ελάχιστους που αψήφησαν τον Ντόναλντ Τραμπ".

Ο φετινός αριθμός των υποψηφίων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ιστορία του θεσμού. Πέρσι είχαν προταθεί 376 πρόσωπα και οργανισμοί και το Νόμπελ δόθηκε τελικά στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να τερματιστεί ο εμφύλιος στη χώρα του.

Η Επιτροπή Νόμπελ που απονέμει το βραβείο θα ανακοινώσει την επιλογή της στις 6 Οκτωβρίου.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αναβάλλεται η κατάθεση Νετανιάχου στη δίκη για διαφθορά–Επικαλείται ζητήματα διπλωματίας και εθνικής ασφάλειας
Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική για πυρκαγιά στην Επαρχία Πάφου-Επιχειρούν πέντε πτητικά μέσα
Financial Times: Η Κύπρος και άλλα μεσογειακά κράτη της ΕΕ αντιδρούν στη συμφωνία Γαλλίας-ΗΒ για το μεταναστευτικό
Σκοτάδι στις έρευνες για τη συντριβή του Dreamliner της Air India-Τώρα μιλούν ακόμη και για δολιοφθορά
Ιράν: Σοβαρές αμφιβολίες για τον σεβασμό της εκεχειρίας από το Ισραήλ
Η χρήση σμυρίλιου προκάλεσε πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού-Καταγγέλλει τους πολίτες το Τμήμα Δασών καθώς δεν είχαν άδεια
Υπ.Υγείας: Στόχος η αναβάθμιση φροντίδας παιδιών με καρκίνο-38 νέες περιπτώσεις στις ηλικίες 0-19 ετών κάθε χρόνο
Θρίλερ με την εξαφάνιση 55χρονου Βρετανού τουρίστα στην Κάρπαθο
Τραγωδία στην Πάφο-28χρονος ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα
Τρεις νέες συλλήψεις για την άγρια συμπλοκή και απόπειρα φόνου στην Πάφο