Η Ελλάδα στο "παιχνίδι" των υδρογονανθράκων

Έκλεισε την εβδομάδα αυτή, μετά από μεγάλη περίοδο διαβουλεύσεων, η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους αιτούντες για την παραχώρηση του γνωστού ως Οικοπέδου ΙΙ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος.
 
Η Σύμβαση Μίσθωσης, που δίδει το δικαίωμα στις εταιρείες Total,  Edison και Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο σχετικό Οικόπεδο, υπεγράφη την Παρασκευή και, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο φάκελος θα προωθηθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους, που θα κάνει και τον προσυμβατικό έλεγχο, και η διαδικασία θα κλείσει με την οριστική υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ των συμβαλλομένων πλευρών και με την κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων.
 
Οι τρεις εταιρείες συνιστούν κοινοπραξία, με τη γαλλική εταιρεία Total να έχει το 50% του μεριδίου, ο όμιλος ELPEDISON (θυγατρική της Ελληνικά Πετρέλαια, της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Edison, της Ελλάκτωρ, και με μικρή συμμετοχή και της Χάλκωρ), και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) από μόνα τους, να κατέχουν από 25%.
 
Την ικανοποίησή του για την επιτάχυνση των διαδικασιών στο τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εξέφρασε ο Όμιλος ΕΛΠΕ, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή του να ανταποκριθεί και σε νέες προσκλήσεις ,«οι οποίες πιθανώς θα παρουσιαστούν για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων σε άλλες περιοχές της χώρας».  
 
Ο Υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης ανήγγειλε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ, ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με την ΕΛ.ΠΕ., η οποία έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, προκειμένου να υπογραφεί και με τη συγκεκριμένη εταιρεία η Σύμβαση Μίσθωσης.
 
Μιλώντας στη Βουλή, υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχουν η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές Άρτα, Πρέβεζα, βορειοδυτική Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία, όπου ήδη έχουν οριστεί οι επιλεγέντες αιτούντες – η «Ελληνικά Πετρέλαια στις τρεις πρώτες περιοχές, και η «ENERGEAN OIL AND GAS» στην τρίτη. Τα προς υπογραφή σχέδια των συμβάσεων έχουν οριστικοποιηθεί και αποσταλεί και αυτά προς προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, είπε ο κ. Σταθάκης.
 
Επίσης, έγινε γνωστό ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία για έρευνα και εκμετάλλευση στο Κατάκολο, Πελοπόννησο, καθώς και οι άλλες για τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και αλλού, με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης, το open door. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως ετοιμάζεται ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την εξειδίκευση του τρόπου αξιοποίησης των κοιτασμάτων, και αυτό, τόνισε, γίνεται σε στενή συνεργασία και με την Κύπρο.

Δειτε Επισης

Αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2026 η δίκη Πισπιρίγκου στο Εφετείο για τον θάνατο της Τζωρτζίνας
Ξετυλίγουν το κουβάρι της φονικής έκρηξης στη Θεσσαλονίκη-Εξετάζουν το σακίδιο με τα εκρηκτικά
Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης
Δεν έφτιαξε τη βόμβα η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη-Ψάχνουν τον ενοικιαστή του διαμερίσματος
«Ο φοιτητής μπήκε μπροστά για να προστατεύσει τους νεότερους»-Οι μαρτυρίες για την επίθεση στην Αθήνα
Η πορεία της βόμβας μέχρι να σκάσει στα χέρια της 38χρονης, τα σενάρια και οι ομοιότητες με το παρελθόν
Μυστήριο με το κίνητρο της 38χρονης που σκοτώθηκε στην έκρηξη στη Θεσσαλονίκη-Ερευνάται η ληστεία
Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες για το φόνο της 16χρονης-Στο φως μαρτυρία από τη σύλληψη του δράστη στην Ελλάδα
Ένα κιλό εκρηκτικά και πυροκροτητές στο διαμέρισμα που έμενε η 39χρονη που σκοτώθηκε στην έκρηξη στη Θεσσαλονίκη
Νέα δεδομένα για την έκρηξη και το θάνατο 39χρονης-Τοποθέτησε τη βόμβα και επέστρεψε να δει το φυτίλι