Άναψε φωτιές το δείπνο Αβέρωφ-Ακιντζί

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψε το δείπνο που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό.

Κληθείς να σχολιάσει την πραγματοποίηση του δείπνου, και αφού την επιβεβαιώσε, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπεραμύνθηκε της απόφασής του αυτής, την ώρα ωστόσο που δέχεται πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 
«Ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε ότι ο κ. Νεοφύτου θα ήταν καλό να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία ή το Εθνικό Συμβούλιο, αν ποτέ το συγκαλέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για το τι διαμείφθηκε στο δείπνο και ποιες είναι οι δικές του εκτιμήσεις μετά και το δείπνο αναφορικά με τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς», διαμήνυσε ο επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου.

 
«Την ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού παρότρυνε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει “ειλικρινά” με τον κ. Ακιντζί, ο πρόεδρος του Συναγερμού βρισκόταν ήδη ένα βήμα πιο μπροστά. Όπως παραδέχθηκε και δημόσια, είχε μυστικό δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη, με “κυρίως πιάτο” το Κυπριακό, για να παραδώσει και πιστοποιητικό “καλής διαγωγής”», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκλεισε το ραντεβού Αναστασιάδη-Γκουντιέρες

«Ελπίζουμε μετά την επίδοση των “διαπιστευτηρίων” του στον κ. Ακιντζί, ο πρόεδρος του Συναγερμού να αποκαλύψει και σε ποιες δεσμεύσεις προέβη στο εν λόγω δείπνο», τόνισε ο κ. Σελινόπουλος, τονίζοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να διευκρινίσει κατά πόσο η πραγματοποίηση του εν λόγω δείπνου ήταν σε γνώση του και αν είχε την έγκρισή του.
 
«Το "μυστικό δείπνο" Νεοφύτου-Ακιντζί επιβεβαιώνει την εντύπωση ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο πρόεδρος είναι έτοιμοι να δώσουν τα πάντα στους Τούρκους για την επανέναρξη των συνομιλιών», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, διερωτώμενο από πότε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αντικαθιστά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αν ήταν ενήμερος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το δείπνο και κατά πόσο είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες πριν από το μυστικό δείπνο ο κ. Ακιντζί, μίλαγε για διόρθωση του λάθους της Βουλής;

«Η σπουδή του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, να σπεύσει δια ζώσης, να διαβεβαιώσει τον κατοχικό ηγέτη, ότι ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν γνώριζε για την τροπολογία περί Ενωτικού Δημοψηφίσματος, σε συνδυασμό με την κατάθεση πρότασης νόμου από τον ΔΗΣΥ για μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού σχολικών εορτασμών από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας, εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ ετοιμάζεται για την μεγάλη υπαναχώρηση», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ.
 
«Ετοιμάζονται», συνεχίζει, «να συμμορφωθούν με τις τουρκικές αξιώσεις και να υποκύψουν στους τουρκικούς εκβιασμούς. Αυτή εξάλλου είναι και η προσφιλής τακτική του κ. Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις εδώ και τέσσερα χρόνια.
 Ο κ. Νεοφύτου οφείλει να ξεκαθαρίσει δημόσια:
 • Έχει υποσχεθεί στον κατοχικό ηγέτη ότι θ’ ανατρέψει την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα;
• Θα δικαιολογήσει τις τουρκικές αιτιάσεις και θ’ αποενοχοποιήσει για μια ακόμα φορά την τουρκική πλευρά;
• Πως είναι δυνατόν από τη μια το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να δηλώνει σε ξένους πρέσβεις ότι είναι αδικαιολόγητη η τούρκικη πλευρά, ενώ από την άλλη ο ΔΗΣΥ δια της πρότασης του να δημιουργεί την εντύπωση ότι ευθύνεται η Βουλή για το σημερινό αδιέξοδο»;

Στήριξη στον Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσε πάντως το ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Στέφανο Στεφάνου να δηλώνει πως το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

«Το ΑΚΕΛ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάντοτε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών