Μελέτες γεωτρήσεων σχεδιάζει η Τουρκία για Μεσόγειο και Μ. Θάλασσα

Έντονη δραστηριοποίηση στην υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδιάζει να αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου η Τουρκία το προσεχές διάστημα, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, κατά την έναρξη της γενική συνέλευση της Τουρκικής Ένωσης Διαχειριστών δικτύων διανομής (ELDER) στην Άγκυρα.
 
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι η γειτονική χώρα σχεδιάζει τη διεξαγωγή σεισμικών μελετών στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι το τέλος του Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.
 
Σύμφωνα με τον κ. Αλμπαϊράκ, οι υποθαλάσσιες έρευνες θα γίνουν με δύο διαφορετικά πλοία, στις ακτές και στην ΑΟΖ της Κύπρου. Οι προσπάθειες αυτές θα αποτελέσουν συνέχεια στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης για ανακάλυψη κοιτασμάτων, απόπειρες που είχαν προσωρινά διακοπεί μετά τα σχετικά διαβήματα Ελλάδας και Κύπρου.
 
«Θα είναι μια σημαντική χρονιά για τις θαλάσσιες έρευνες, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θα συνεχίσουμε με δύο διαφορετικά πλοία, το ένα θα διερευνήσει τη Μαύρη Θάλασσα και το άλλο θα διερευνήσει τη Μεσόγειο Θάλασσα. Αυτό το έτος θα είναι μια πιο ενεργή χρονιά για εμάς», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.
 
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Αλμπαϊράκ διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι η Τουρκία δεν θα περιοριστεί μόνο σε σεισμικές μελέτες, αλλά θα πραγματοποιήσει και πολυεπίπεδες μελέτες εξερεύνησης και γεώτρησης στη Μεσόγειο μέσα στα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια.
 
Πηγή: energypress.gr