Ενημερώνει Γκουτέρες και διοίκηση του ΟΗΕ για τις συνομιλίες ο Έιντε

Τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και ολόκληρη την ανώτερη διοίκηση του ΟΗΕ, θα ενημερώσει σήμερα μαζί με τον Ειδική Αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αναφορικά με την πρόοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό.  
 
Σύμφωνα με τον Έσπεν Μπαρθ Είντε, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει τώρα «και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΟΗΕ, καθώς προχωράμε σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, γιατί ο προγραμματισμός συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη».
 
Σημειώνεται πως συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν αποκλείεται να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρίσκεται στις 22 Μαρτίου για να συμμετέχει σε διεθνές οικονομικό συνέδριο που αφορά επενδύσεις στην Κύπρο.
 
Την ερχόμενη εβδομάδα εξάλλου, ο κ. Έιντε θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, άλλους Επιτρόπους και σημαντικούς ανθρώπους που εργάζονται στο Κυπριακό, ώστε να διατηρηθεί και το μομέντουμ της ευρωπαϊκής υποστήριξης στη διαδικασία.
 
Υπενθυμίζεται πως ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό, είχε χθες ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες διεκόπησαν έπειτα από την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Έιντε εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι οι δύο ηγέτες να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν απέκλεισε, πάντως, να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αυτόν τον μήνα.
 
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο ίδιος δεν θα αναλάβουν σε καμία περίπτωση ρόλο επιδιαιτητή στη διαδικασία. «Ψάχνουμε για τον τρόπο για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο και υπάρχει μια αφοσίωση, ώστε να κάνουν κάτι τέτοιο να δουλέψει», ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
«Υπάρχει», πρόσθεσε, «ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά γίνονται καλές προσπάθειες και δεν νομίζω ότι θα πάρει πάρα πολύ χρόνο για να μπορέσουμε να δούμε και πάλι τους ηγέτες μαζί».
 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών