Υγειονομικές Υπηρεσίες: Συμβουλές προς τους καταναλωτές ενόψει του Πάσχα
17:22 - 16 Μαρτίου 2017
Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας προτρέπουν τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά και ετοιμασία των τροφίμων ενόψει και του Πάσχα.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν την Πέμπτη συστήνουν όπως η αγορά τροφίμων να γίνεται από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης, επιλέγονται φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, τα ευάλωτα τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, πουλερικά και κρέατα διατηρούνται εντός κατάλληλων ψυγείων σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Συντήρηση ≤ 5°C, κατάψυξη ≤ -18°C, κατά την επιλογή των τροφίμων να ενημερώνονται προσεκτικά από τις σχετικές πληροφορίες που περιλαμβάνει η σήμανση των τροφίμων έτσι ώστε οι επιλογές μας να είναι της επιθυμητής φύσης και ποιότητας.
Προσθέτει ότι τα προϊόντα ψυγείου και κατάψυξης να τοποθετούνται τελευταία στο καλάθι στην υπεραγορά, η μεταφορά ευάλωτων τροφίμων από την υπεραγορά προς το σπίτι να γίνεται άμεσα χωρίς καθυστέρηση, για ασφαλή τρόπο απόψυξης κρεάτων και πουλερικών, αυτά να τοποθετούνται στο χαμηλότερο σημείο του χώρου διατήρησης στο ψυγείο, εντός δοχείου που να μην επιτρέπει διαφυγή υγρών.
Αναφέρει ακόμα ότι πρέπει να μαγειρεύεται καλά το φαγητό ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά, τα μαγειρεμένα τρόφιμα να διατηρούνται σε ασφαλείς θερμοκρασίες ≤ 5°C και ≥ 63°C και το μαγειρεμένο φαγητό να μην μένει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
Τα μαγειρεμένα φαγητά να αναθερμαίνονται στους ≥ 75°C πριν να σερβίρονται και δεν διατηρούνται φαγητά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα κι’ αν τα έχουμε μέσα στο ψυγείο.(2-3 μέρες) και να πλένονται καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, και με ιδιαίτερη προσοχή όταν πρόκειται να αναλωθούν ωμά.
Τέλος αναφέρουν ότι τα τρόφιμα, των οποίων η ημερομηνία λήξης τους έχει παρέλθει δεν πρέπει να καταναλώνονται.