Έκκληση για επιστροφή στις συνομιλίες από Ιζτζιάν και Ντουρντουράν

Έκκληση και προς τους δύο ηγέτες να επαναρχίσουν το συντομότερο τις συνομιλίες, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν ζητώντας να υπάρξει άμεσα και αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι μετά από μισό αιώνα συζητήσεων, δεν έμεινε θέμα που δεν έχει συζητηθεί.

Οι παράμετροι της λύσης είναι οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 77-79 και αυτές που έχουν τεθεί από τα ΗΕ, σημείωσε, λέγοντας ότι μια πολιτική λύση στην Κύπρο είναι αναπόφευκτη, παρατηρώντας ότι εισήλθαμε σε μια περίοδο που εξετάζεται η μεθοδολογία που εφαρμόζεται στη διαδικασία.

Παρά τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί σε ορισμένα θέματα, ο βασικός λόγος αυτής της εξέτασης, αμφισβήτησης της μεθοδολογίας, είναι η μη συμφωνία στα βασικά θέματα, πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά στα θέματα εγγυήσεων, εδαφικό και εκ περιτροπής προεδρία. “Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί λύση σε αυτά τα ζητήματα είναι να μείνεις στο τραπέζι και να συνεχίσεις τις συνομιλίες με ειλικρίνεια. Δεν έχει άλλο δρόμο”, ανέφερε.

Ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του ΚΝΚ, Αλπάι Ντουρντουράν σημείωσε ότι για να επιστρέψουν οι ηγέτες στο τραπέζι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την αλληλοεπίρριψη ευθυνών.

"Δηλώσεις τύπου `στόχος αυτών είναι η Ένωσις και θέλουν να μας κάνουν μειονότητα` δεν έχουν καλή πρόθεση, ωφελούν όσους είναι ενάντια στην ειρήνη, δεν προσφέρουν καμιά στήριξη σε όσους προσπαθούν για την ειρήνη". ανέφερε και πρόσθεσε: “Τι κρίμα που όσοι θέλουν να δουν την λύση δέχονται περισσότερη πίεση να βγουν από αυτόν τον δρόμο απ` ότι σε παλιότερες εποχές”. Επέκρινε δε γι` αυτό δηλώσεις των “κυβερνώντων”.

Ο κ. Ντουρντουράν επεσήμανε ότι και ο αναβρασμός που επικρατεί στην Τουρκία επηρεάζει και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι επειδή αυτό θέλει να πιστεύει. Πρέπει να ενεργήσουμε, κατέληξε, έχοντας κατά νου ότι όσον αυξάνονται οι κίνδυνοι γύρω μας τόσο περισσότερο πρέπει να δίνουμε σημασία στη λύση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»