Βάζουν πλώρη για τη συνεργασία τους στις Προεδρικές ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ

 Μετά τον Γιώργο Λιλλήκα την περασμένη Παρασκευή, τα γραφεία της ΕΔΕΚ επισκέπτεται σήμερα και ο έτερος προερχόμενος από τον ενδιάμεσο χώρο εν δυνάμει υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, συνοδευόμενος από μέλη της Γραμματείας του κόμματός του, θα συναντηθούν με τον πρόεδρο και μέλη της ηγετικής πυραμίδας της ΕΔΕΚ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης στην ατζέντα, τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου.   
 
Η σημερινή συνάντηση των δύο κομμάτων, μολονότι χαρακτηρίζεται ως άτυπη, εμπίπτει ούτως ή άλλως στο πλαίσιο της απόφασης που, τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ έχουν λάβει, για διάλογο μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου με στόχο την κατάληξη σε κοινό υποψήφιο.   
 
Με διακηρυγμένη την προαναφερθείσα θέση και των δύο κομμάτων, δηλαδή για κάθοδο του ενδιάμεσου χώρου στις προεδρικές εκλογές μ’ έναν κοινό υποψήφιο, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αναμένεται να θέσουν το πολιτικό πλαίσιο και τα βασικά κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληροί ο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου.
 
Δεν αναμένεται ωστόσο να εισέλθουν-τουλάχιστον δημόσια-στην όποια ονοματολογία, παρά το γεγονός πως αποτελεί κοινό μυστικό το ενδιαφέρον του Νικόλα Παπαδόπουλου να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, καθώς και το γεγονός επίσης πως η ΕΔΕΚ είναι σαν έτοιμη από καιρό να στηρίξει την υποψηφιότητά του.
 
Ως μοναδικό «εμπόδιο», το οποίο όμως πολύ εύκολα αναμένεται να ξεπεραστεί όταν έρθει η ώρα με την κατάλληλη φόρμουλα, θεωρείται το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ έχει αποκηρύξει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως την μορφή λύσης του Κυπριακού, σε αντίθεση με το ΔΗΚΟ που, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, εξακολουθεί να την αποδέχεται.     
 
Η Ελένη Θεοχάρους
«Ομοσπονδιακοί και αντιομοσπονδιακοί δεν είναι ένα καθοριστικό σημείο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρίζει τον ενδιάμεσο χώρο», δήλωσε συναφώς χθες η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, τοποθετούμενη επί των διεργασιών στον χώρο αυτό για κοινή υποψηφιότητα.
 
«Αυτό που έχει σημασία», σημείωσε, «είναι ποιοι υποστηρίζουν την απόλυτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών δικαιωμάτων των Κυπριών πολιτών, την αποφυγή όλων εκείνων, τα οποία καθιστούν αυτό που περιγράφεται ως ΔΔΟ να μην είναι καν ομοσπονδία, απλώς να είναι μια κατ’ επίφαση περιγραφή της κατάστασης που θα επικρατεί μετά τη λύση. Η οποία δεν θα είναι άλλη, από τη μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό βιλαέτι».
 
«Εάν αυτό το πράγμα», υπογράμμισε, «δεν γίνει κατανοητό και δεν καταγραφεί μέσα στη συμφωνία των συμβαλλομένων για την κοινή επιδίωξη για την επιλογή κοινού υποψήφιου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας, νομίζω ότι θα έχουμε αποτύχει. Νομίζω ότι αυτό έχει ήδη γίνει, και ότι εν πάση περιπτώσει είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο να υπάρξουν οι συγκλίσεις».
 
Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης τόνισε ότι ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, με την απόφασή του την περασμένη Κυριακή για μη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, έχει αποδείξει ότι θα τηρήσει μια σοβαρή στάση σε αυτή την όλη εργασία.
 
«Μια ενδεχόμενη μονομερής εξαγγελία υποψηφιότητας, και δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Λιλλήκα, δεν θα βοηθούσε για να έχουμε ο ενδιάμεσος χώρος μόνο ένα υποψήφιο», είπε χαρακτηριστικά.
 

Δειτε Επισης

Ένοχοι οι δέκα από 21 κατηγορούμενους για τη φωτιά στο Μάτι-«Ντροπή, μας διέλυσαν τα σπίτια κι εσείς το ίδιο»
Στάχτη το όχημα 48χρονου στην Ορόκλινη μετά από εμπρησμό (pics)
Ζημιά στο Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Πάφο-Έρευνες για ρίψη πυροβολισμών
Νεκρή 14χρονη στην Τουρκία-Υπέστη κρίση πανικού λόγω του σεισμού 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου
Σε εικοσιτετράωρη απεργία κατέρχονται σήμερα oι εργαζόμενοι στα κοινοτικά νηπιαγωγεία
Παρέδωσαν στις φλόγες όχημα στην Ορόκλινη-Καταστράφηκε ολοσχερώς, επηρεάστηκαν δύο διαμερίσματα
Ανοίγει τα χαρτιά του για συνταξιοδοτικό, συλλογικές συμβάσεις και ωράριο καταστημάτων ο Παναγιώτου
Ξεκινά την… ανάβαση στο βουνό προβλημάτων της ΕΔΕΚ ο Αναστασίου-Με ομάδα θα προσεγγίσει τους αποστασιοποιημένους
Η συγνώμη της Ερευνητικής που προαναγγέλλει ευθύνες για ΤΑΚΑΤΑ-Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του πορίσματος
Προσπάθειες για ψήγματα προόδου στο Κυπριακό, εν μέσω σκλήρυνσης της τουρκικής ρητορικής