Στους ηγέτες για να ξεκλειδώσει την κλειδωμένη πόρτα των συνομιλιών

  
Άλλη μια προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι οποίες διακόπηκαν ως αποτέλεσμα της αποχώρησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα καταβάλει σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Ο κ. Έιντε έκλεισε ραντεβού για τις έντεκα το πρωί με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, ενώ αργά το απόγευμα, στις 18:30, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
 
Υπενθυμίζεται πως ο Τ/κ ηγέτης αποχώρησε από τις συνομιλίες, προφασιζόμενος την απόφαση της Βουλής για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στα σχολεία, ζητώντας όλο αυτό το διάστημα επιτακτικά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «διόρθωση» της απόφασης αυτής.  
 
Τα Ηνωμένα Έθνη, και δη ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ψάχνει απεγνωσμένα το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την κλειδωμένη μέχρι σήμερα πόρτα των συνομιλιών, με τις έως τώρα προσπάθειες του ωστόσο να πέφτουν στο κενό ένεκα της άτεγκτης στάσης του Μουσταφά Ακιντζί.  
 
Σημειώνεται πως ο κ. Έιντε είχε για τελευταία φορά ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες το διήμερο 3 και 4 Μαρτίου, χωρίς όμως οι συναντήσεις αυτές ν’ αποδώσουν καρπούς, μιας και ο Τ/κ ηγέτης εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αδιάλλακτος.
 
Ο κ. Ακιντζί πάντως, εμφανίστηκε χθες σαφώς πιο αισιόδοξος ως προς την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, παρόλο που επέμεινε στα περί «διόρθωσης» της απόφασης της Βουλής.
 
Όπως ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης μπορεί να φαίνεται σαν να έχουν σταματήσει, αλλά δεν έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ συνέστησε λίγη ακόμη υπομονή, εκφράζοντας την εκτίμηση πως οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν.

«Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε το 1963. Γι’ αυτό, τι σχέση έχει με τη δημιουργία κουλτούρας ειρήνης, ομοσπονδιακής κουλτούρας, ο εορτασμός της Ένωσης στα σχολεία; Αυτή είναι η αντίδρασή μας. Θέλουμε αυτό να διορθωθεί. Έχουμε δίκαιο και περιμένουμε να γίνει η διευθέτηση. Θα βρεθεί ο δρόμος. Γίνονται επαφές προς αυτή την κατεύθυνση», υπέδειξε ο Μουσταφά Ακιντζί.

«Χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή και οι προσπάθειες επίλυσης θα συνεχιστούν», κατέληξε.
Εξάλλου, την πεποίθηση ότι χρειάζεται αλλαγή στη μεθοδολογία για να υπάρξει αποτέλεσμα, εξέφρασε ο  Έσπεν Μπαρθ Έιντε μιλώντας στο τ/κ πρακτορείο ειδήσεων.  Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
«Το τραπέζι είναι εκεί. Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι. Τα βήματα που χρειάζονται, θα τα κάνουν οι ίδιοι. Για να συνεχιστεί το τανγκό, χρειάζονται δύο πλευρές», υπογράμμισε.
 
Προειδοποιεί με εναλλακτικές…
«Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει λύση του Κυπριακού, η τουρκική πλευρά θα κοιτάξει για άλλες εναλλακτικές», δήλωσε στο μεταξύ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Μιλώντας στην Αδριανούπολη, ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι ακριβώς την ώρα που συνεχίζονταν αυτές οι διαπραγματεύσεις, υιοθέτησαν την απόφαση της ένωσης, δηλαδή την απόφαση για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα».
 
«Μα αφού θέλατε λύση… Μα αφού ήταν γνωστές οι παράμετροι της λύσης, τα κριτήρια… Μια λύση διζωνική, δύο συνιστώντων πολιτειών, βασισμένη στην πολιτική ισότητα… Τότε γιατί χρονοτριβούσατε τόσο; Από την μια φοβούνται να μην τελειώσει η διαδικασία και να μην αναζητήσουν άλλες επιλογές η ΤΔΒΚ και η Τουρκία. Εάν εσείς δεν θέλετε λύση, εμείς θα δούμε τί θα κάνουμε.
 
Εμείς δεν είμαστε έθνος χωρίς εναλλακτική, χωρίς λύση, αλλά εμείς μέχρι σήμερα στηρίξαμε τη διαδικασία αυτή για να υπάρξει ειρήνη, να υπάρξει λύση. Εάν εσύ δεν θέλεις, ασφαλώς και θα κοιτάξουμε άλλες λύσεις. Δεν θα την αφήσουμε εκεί εμείς αυτή τη δουλειά», προειδοποίησε.




 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»