Η απαράδεκτη ορολογία «ηλίθια γυναίκα» υπάρχει σε τρεις Κυπριακούς Νόμους

Μια εντελώς αναχρονιστική αλλά και ρατσιστική ορολογία εξακολουθεί να βρίσκεται σε τρεις Κυπριακούς Νόμους, αποτελώντας σήμερα θέμα συζήτησης στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.
Ο ορισμός «ηλίθια γυναίκα» που χρησιμοποιείτο στο παρελθόν για μια γυναίκα με νοητική στέρηση παραμένει μέχρι σήμερα στον Περί Ποινικού Κώδικα Νόμο, τον Περί της Πρόληψης της Βίας στην Οικογένεια και την Προστασία των Θυμάτων Νόμο και τον Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμο.
 
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου χαρακτήρισε απαράδεκτη την ορολογία κάνοντας λόγο για ρατσιστική αναφορά που παραβιάζει τα δικαιώματα των αναπήρων προάγοντας διακρίσεις. «Αυτή η αναφορά είναι ρατσιστική και προάγει διακρίσεις λόγω φύλου και λόγω αναπηρίας. Ψάχνοντας το θέμα εντόπισα ότι υπήρχαν τρεις νομοθεσίες στις οποίες γίνεται τέτοιου είδους αναφορά.
 
Αυτοί είναι ορισμοί οι οποίοι έχουν ξεπεραστεί. Χρησιμοποιούνταν πριν από το 1960. Για το λόγο αυτό ετοίμασα και εισηγήθηκα τρεις προτάσεις νόμου για να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη ορολογία. Σήμερα υιοθετήθηκαν ομόφωνα από την Επιτροπή» δήλωσε η κ. Κυριακίδου.

Σκοπός των προτάσεων νόμου είναι η διαγραφή των φράσεων «γυναίκας ηλίθιας ή μειωμένου νοητικού» και «άτομο ηλίθιο ή μειωμένου νοητικού» και η αντικατάστασή τους με τις φράσεις «γυναίκας με νοητική ή/και ψυχική αναπηρία» και «άτομο με νοητική ή/και ψυχική αναπηρία».

Ο όρος είχε εντοπιστεί πρόσφατα και από τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού,
 
 
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Επίτροπος Ισότητας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το MIGS και η ΙΜΗ, υλοποιούν ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο: «Breaking the Mould: Promoting Gender Equality in Cyprus». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην προώθηση ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για τους άνδρες, προκειμένου να συμβάλλουν ισότιμα στην οικογενειακή ζωή.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.breakingthemouldcy.com
 

Δειτε Επισης

Η οικονομία και το κόστος ζωής οι κύριοι λόγοι που ψήφισαν οι Κύπριοι στις φετινές ευρωεκλογές
Δέσμευση Βουλής για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για ευημερία των ζώων
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κύπρου για εγγραφή κουμανδαρίας σε Διεθνή Κατάλογο UNESCO
Tο Βέλγιο στέλνει στρατιώτες στην Κύπρο για τον επαναπατρισμό υπηκόων του από το Λίβανο
Βίντεο από την άφιξη του C-130 με τους 38 Κύπριους-Συνεχίζει την παροχή προξενικής αρωγής το ΥΠΕΞ
Πράσινο βουλής για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στον διορισμό επί δοκιμασία/αφυπηρέτηση διοικητικών του ΠΚ
Διαμαρτυρία ΕΚΥΣΥ έξω από το ΥΠΟΙΚ-Εγκρίθηκε υπόμνημα προς τον ΠτΔ
Πάνω από τις μισές πισίνες στην Κύπρο δεν έχουν άδεια λειτουργίας-Ζητά εκσυγχρονισμό η Βουλή
Επαναπατρίστηκαν 38 Κύπριοι από το Λίβανο-Προσγειώθηκε στη Λάρνακα το C-130
ΠτΔ: Προσήλωση για συνεργασία για ισότιμη απόλαυση δικαιωμάτων