Αυστηρά μηνύματα ηγετών ΕΕ προς την Άγκυρα για τις συγκρίσεις με Ναζί
14:14 - 15 Μαρτίου 2017
Αυστηρά μηνύματα προς την πλευρά της Τουρκίας, για τις συγκρίσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τους Ναζί, έστειλε την Τετάρτη η ηγεσία της ΕΕ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
Οι Πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Συμβουλίου εξέφρασαν σύσσωμοι τη στήριξή τους προς τις Κάτω Χώρες, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κάνει λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας. «Δεν θα ενταχθεί η Ένωση στην Τουρκία, η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί στην Ένωση» υπέδειξε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
Αυτά τα οποία είπε η Τουρκία για την Ολλανδία και τη Γερμανία τα θεωρώ απαράδεκτα, δεν θα δεχτούμε ποτέ τη σύγκριση των Ναζί με τωρινές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συνέχισε ο κ. Γιούνκερ.
Πρόσθεσε ότι το Λουξεμβούργο, από όπου προέρχεται, υπέστη κατοχή από τους ναζί, με τον κόσμο να υποφέρει. Είναι απαράδεκτη σύγκριση της σημερινής περιόδου με εκείνη, όποιος το κάνει αυτό απομακρύνεται από την Ένωση, τόνισε.
Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είπε, αναφερόμενος στις Κάτω Χώρες, ότι δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε μια τυπική δήλωση, καθώς είμαστε περισσότερο από μια αγορά.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ, μιλώντας στα ολλανδικά σε ένδειξη συμπαράστασης, δήλωσε ότι «η Ολλανδία είναι Ευρώπη, η Ευρώπη είναι Ολλανδία».
Αν θεωρείτε ότι είναι ναζιστική πόλη το Ρότερνταμ, που καταστράφηκε από τους ναζί, η πόλη του Έρασμου, η πόλη που έχει δήμαρχο ένα άνθρωπο μαροκινής καταγωγής, τότε είστε μακριά από την πραγματικότητα, είπε.
Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε ότι η Ολλανδία είναι χώρα ελευθερίας και δημοκρατίας και δεν έχει καμία σχέση με φασισμό. «Είμαστε Ευρωπαίοι και υπερήφανοι για αυτό» σημείωσε.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 9 και 10 Μαρτίου 2017, η οποία περιλαμβάνει και τη «δήλωση της Ρώμης». Τα πράγματα βελτιώνονται σε όλα τα κράτη μέλη, είπε ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει πως η οικονομική μας στρατηγική έχει ακολουθήσει τη σωστή οδό.
Με την οικονομική ανάπτυξη θα αντιμετωπίσουμε την ανισότητα σε κοινωνικό επίπεδο, είπε.
Ενόψει Brexit, όλοι πρέπει να αγωνιστούν για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας, συνέχισε ο κ. Τουσκ και είπε ότι και οι 27 ηγέτες συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση.
«Όποιος θέλει να προχωρήσει πρέπει να κινηθεί μόνος, αν θέλουμε όμως να πάμε μακριά πρέπει να κινηθούμε μαζί» είπε και συμπλήρωσε ότι η επέτειος πρέπει να είναι ευκαιρία για νηφάλιο προβληματισμό.
Για το Brexit, είπε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα παραμείνουν στενοί φίλοι στο μέλλον. «Η πόρτα μας θα παραμείνει πάντα ανοιχτή για το ΗΒ» είπε και πρόσθεσε ότι πρόθεση της Ένωσης είναι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να γίνει με τρόπο εποικοδομητικό και γαλήνιο.
Μια απόληξη χωρίς συμφωνία θα ήταν κακή για όλος μας, αλλά κυρίως για το ΗΒ γιατί θα αφήσει εκκρεμή ζητήματα, είπε.
Όσον αφορά τις προετοιμασίες για τους εορτασμούς της 60ης επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, ο κ. Τουσκ είπε ότι η σύμπνοια και ομόνοια των 27 κρατών μελών της ΕΕ είναι το πιο πολύτιμο αγαθό.
Στις δικές του αναφορές για το μέλλον της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Κομισιόν απέρριψε τη θέση ότι η ενισχυμένη συνεργασία - ένα από τα σενάρια που περιλαμβάνονται στη σχετική Λευκή Βίβλο - αποτελεί το πρώτο βήμα για νέα διαίρεση. «Στόχος μας δεν είναι να υπάρξει ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα στην Ευρώπη», είπε.
Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πάντως ότι ο ίδιος αποκλείει το δεύτερο σενάριο της Λευκής Βίβλου, το οποίο προνοεί τη σταδιακή εξέλιξη της Ένωσης σε τίποτε περισσότερο από μια ενιαία αγορά. «Η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από αγορά», είναι Ευρώπη των πολιτών και το σενάριο αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο, είπε, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνει συζήτηση.
Στη συζήτηση, στην ολομέλεια, παρενέβη και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Παόλο Τζεντιλόνι, ο οποίος είπε ότι η δήλωση της Ρώμης θα αποτελέσει ουσιαστικά την έκφραση προτάσεων και φιλοδοξιών των Ευρωπαίων. Πρόσθεσε όμως ότι αν δεν βγούμε από την κρίση και δεν μειώσουμε τα επίπεδα ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, τότε δεν θα υπάρχει εμπιστοσύνη στο μέλλον της Ένωσης.
Εκ μέρους του Συμβουλίου, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Μάλτας Λουις Γκρεχ είπε ότι η ΕΕ δεν είναι οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, αλλά τα 500 εκ. των πολιτών της, οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους. Είπε επίσης ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε το Brexit να οδηγήσει σε διχασμούς και να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας.
Στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων κυριάρχησαν επίσης οι αυστηρές αναφορές προς την Άγκυρα. Ο Πρόεδρος της Κoιvoβoυλευτικής Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς Μάνφρεντ Βέμπερ είπε ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν αποτελεί μια ρεαλιστική προοπτική στο επόμενο διάστημα «και αυτό πρέπει να το πούμε στους Ευρωπαίους πολίτες».
Ο Πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιττέλα είπε ότι καθώς η Τουρκία στρέφεται προς μια αυταρχική, ανελεύθερη κατάσταση, η Ευρώπη παραμένει σημείο αναφοράς για όσους πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Raffaele Fitto μίλησε από την πλευρά του για την ανεπάρκεια της ΕΕ, λέγοντας ότι η σημερινή Ένωση έχει δείξει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις, όπως η κρίση στην Ελλάδα και το μεταναστευτικό.
Ο Πρόεδρος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφστατ είπε ότι είναι «κυνικό αυτό που κάνει ο Ερντογάν», ζητώντας ελευθερία λόγου για τους Υπουργούς του στις χώρες μας, ενώ συγχρόνως υπάρχουν Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι στις φυλακές της Τουρκίας. Ζήτησε ακολούθως την αποφυλάκιση του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία, Ντενίζ Γιουτζέλ.
Η Πρόεδρος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών Γκάμπι Τσίμερ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η διακήρυξη της Ρώμης θα στείλει το σωστό μήνυμα και ζήτησε να προωθηθεί ο κοινωνικός πυλώνας της Ένωσης.
Ο Συμπρόεδρος της Ομάδας τωv Πρασίvωv Philippe Lamberts μίλησε για την ανάγκη μιας δικαιότερης Ευρώπης, ενώ η Rosa D`Amato από την Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας έκανε λόγο για Ευρώπη δύο ταχυτήτων, εμφανής στις περιπτώσεις της Ελλάδας και Πορτογαλίας.
Ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας «Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» Matteo Salvini ζήτησε να δοθεί τέλος στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Τουρκίας και να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις καθώς, όπως είπε, η Τουρκία δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ Ευρώπη.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ