Κάθε Κύπριος παράγει ετησίως 700 κιλά σκουπίδια!
16:32 - 15 Μαρτίου 2017
Το σοβαρότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Κύπρου είναι τα οικιακά απόβλητα, με τον κάθε Κύπριο να συνεχίζει να πετά 700 κιλά σκουπίδια το χρόνο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου μετά τη συνάντηση της Επιτροπής με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των αποβλήτων και άλλα θέματα κοινών αρμοδιοτήτων.
Σε δήλωση μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η διαχείριση οικιακών αποβλήτων ήταν ένα από τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση και ανέφερε πως συνάντησε μεγάλη κατανόηση από την Επιτροπή για το ό,τι συμβαίνει σε αυτό το πεδίο. Είπε ακόμα πως ενημερώθηκε το σώμα για την πρόοδο των υποδομών για τη διαχείριση των αποβλήτων και την υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων. Ο κ. Κουγιάλης είπε πως ενημέρωσε την Επιτροπή Περιβάλλοντος πως αν δεν λυθεί το πρόβλημα τη μονάδα διαχείρισης στην Κόσιη δεν μπορεί να κλείσει ο Κοτσιάτης.
Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή παρατηρείται ανομοιομορφία στα τέλη εισδοχής μεταξύ της μονάδας της Κόσιης και του Κοτσιάτη, αναφέροντας ότι τα τέλη για τη Κόσιη είναι 65 ευρώ το τόνο, ενώ το τέλος για τον Κοτσιάτη κάτω των 10 ευρώ.
Ο Υπουργός Γεωργίας συνεχίζοντας ανέφερε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι πως όταν λειτουργήσει η μονάδα στο διαχείρισης στο Πεντάκωμο θα καταβληθεί προσπάθεια για εφαρμογή της πολιτικής της Κυβέρνησης για ενιαίο τέλος διαχείρισης.
Απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι η μονάδα στο Πεντάκωμο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 και θα κλείσει η παράνομη χωματερή στο Βατί. Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενα πρόστιμα από την ΕΕ για τη λειτουργία των σκυβαλλοτόπων στο Βατί και τον Κοτσιάτη, είπε πως πείσθηκε η Κομισιόν και δεν θα επιβάλει πρόστιμα, αλλά, συνέχισε αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συμμορφωθούμε με το κοινοτικό κεκτημένο.
Ο κ. Αδάμου είπε από την πλευρά του, ότι η Κύπρος παρουσιάζει μεγάλα χάλια στο θέμα με τα οικιακά απόβλητα, παρατηρώντας ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό ανακύκλωσης.