Η δημοσίευση εμπιστευτικών πληροφοριών δεν είναι επιτρεπτή
19:40 - 15 Μαρτίου 2017
Η απαίτηση της Βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, να δημοσιεύσει εμπιστευτικές πληροφορίες ισχυριζόμενη λόγους διαφάνειας όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αλλά ούτε και είναι επιτρεπτή από τη νομοθεσία και τα κοινοβουλευτικά θέσμια, διευκρινίζει σε ανακοίνωση του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.
Αναφορικά με την ανακοίνωση «Περί εμπιστευτικότητας απαντήσεων στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου» που εξέδωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, διευκρινίζεται, ότι ο χαρακτηρισμός ενός εγγράφου ως «εμπιστευτικού» γίνεται από τον εκδότη του εγγράφου και ο παραλήπτης του δεν μπορεί να το αποχαρακτηρίσει ή να το δημοσιεύσει. “Τα κριτήρια με βάση τα οποία χαρακτηρίζεται ένα έγγραφο ως «εμπιστευτικό» καθορίζονται ρητά στο Νόμο, όπως είναι οι λόγοι που σχετίζονται με τη δημόσια τάξη και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας των Φυλακών. Συνεπώς, η οποιαδήποτε αιτιολογία μπορεί να αναζητηθεί στις διατάξεις του Νόμου, στη βάση του περιεχομένου των ερωτήσεων που τίθενται”, προστίθεται.
Κάποιοι, σημειώνεται, έχουν παρεξηγήσει την έννοια της διαφάνειας. “Αυτή δεν μπορεί να γίνεται κατά τρόπο που να παραβιάζει τις νομοθεσίες και γι’ αυτό αποτελεί αδίκημα η δημοσίευση ενός εγγράφου που έχει χαρακτηριστεί από τον εκδότη του ως εμπιστευτικό. Η διαμαρτυρία της κας Χαραλαμπίδου προκύπτει γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να δημοσιεύσει τις εμπιστευτικές πληροφορίες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο έγγραφο. Οι νόμοι, όμως, οφείλουν να γίνονται σεβαστοί από όλους και ειδικότερα από εκείνους που τους ψηφίζουν”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Ατυχείς οι αναφορές ΑΚΕΛ για προαγωγές και μεταθέσεις στην Αστυνομία
Ο Ιωνάς Νικολάου απάντησε μέσω ανακοίνωσης και σε αναφορά του ΑΚΕΛ, σε προαγωγή αξιωματικού που εναντίον του εκκρεμεί ποινική υπόθεση, χαρακτηρίζοντάς την “ατυχή και αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης”. Όπως σημειώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, “η προαγωγή του υπό αναφορά αξιωματικού, πέρα από το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας εφόσον δεν έχει καταδικαστεί στη ποινική υπόθεση που πρόσφατα έχει καταχωρηθεί, έγινε κατά τον ουσιώδη χρόνο που δεν είχε ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη, στα πλαίσια συνδυασμένης θέσης που ρυθμίζεται στο Νόμο”.
Το ίδιο ατυχείς, συνεχίζει ο κ. Νικολάου, είναι και οι ισχυρισμοί ότι προάχθηκαν αξιωματικοί εναντίον των οποίων εκκρεμούσαν πειθαρχικές υποθέσεις, γιατί κατά τον ουσιώδη χρόνο που ίσχυσαν οι προαγωγές δεν υπήρχε ούτε ποινική, ούτε πειθαρχική υπόθεση εναντίον τους, ούτε καταδίκη οποιουδήποτε άλλου μέλους. “Γι’ αυτό, εάν διαθέτουν οποιαδήποτε στοιχεία, όπως επικαλούνται, στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί από τη συνάντηση και την ενημέρωση που έτυχαν, είναι ορθό όπως μας τα αποστείλουν, ώστε να τύχουν διερεύνησης”, προσθέτει.
Περαιτέρω, κατά την επανεξέταση των προαγωγών, σημειώνει ο κ. Νικολάου, λήφθηκαν υπόψη όλοι οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις διαδικασίες προαγωγής και ακυρώθηκαν από το Δικαστήριο και δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτούς που κέρδισαν τις προσφυγές και που ακυρώθηκαν οι προαγωγές, όπως λανθασμένα γινόταν στο παρελθόν.
Ως κριτήρια για τις προαγωγές, προσθέτει, λήφθηκαν υπόψη τα προσόντα των υποψηφίων, αλλά και η αρχαιότητα, όπως και η πείρα που απέκτησαν στον τελευταίο βαθμό, η οποία προσμετρά στην αξία τους. Συνεπώς, τα προσόντα δεν αποτελούν το μοναδικό κριτήριο επιλογής και είναι δικαιολογημένη η προαγωγή υποψηφίων που δεν διέθεταν τα ίδια προσόντα με αυτούς που δεν προάχθηκαν, όταν οι προαχθέντες υπερείχαν ουσιωδώς σε αρχαιότητα και σε πείρα που προσμετρά στην αξία.
ΚΥΠΕ