ΑΗΚ: Ολοκληρώνεται η μετατροπή μονάδων για χρήση ΦΑ

Άρχισε τις τελευταίες μέρες ο σχεδιασμός για ολοκλήρωση της μετατροπής των μονάδων παραγωγής 4 και 5 της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στο Βασιλικό, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
 
Ως γνωστό το έργο έχει ανατεθεί στην ελληνική εταιρεία J&P ΑΒΑΞ η οποία έχει φέρει για το σκοπό αυτό εξειδικευμένο προσωπικό στην Κύπρο.
 
Όπως ανέφερε στο Energy News ο Εκτελεστικός Διευθυντής Παραγωγής και Διανομής Αλέξης Μιχαήλ αυτή τη στιγμή η J&P ΑΒΑΞ βρίσκεται στο στάδιο σχεδιασμού ώστε να παραγγελθούν τα απαραίτητα εξαρτήματα και το όλο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2018.
 
Περαιτέρω εξήγησε ότι μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διενέργεια νέας μελέτης για εισαγωγή και προμήθεια της ΑΗΚ με φυσικό αέριο μέσω της ΔΕΦΑ για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής κρίθηκε αναγκαίο να ολοκληρωθεί η μετατροπή των μονάδων ώστε να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με ΦΑ εφόσον η νέα προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία.
 
Σημειώνεται ότι στις εν λόγω μονάδες συνδυασμένου κύκλου (ντίζελ και φυσικό αέριο), οι οποίες είχαν υποστεί ζημιές κατά την τραγική έκρηξη στο Μαρί, αφού επιδιορθώθηκαν και επανήλθαν στην παραγωγή, είχαν μέρος του απαραίτητου εξοπλισμού για να μπορούν να λειτουργούν με φυσικό αέριο.