Τα μηνύματα που στέλνει η ψυχή στο σώμα μας.

Το σώμα δεν είναι μόνο σωματικό, δεν έχει μόνο αισθητηριακές και κιναισθητικές λειτουργίες, δεν αισθάνεται μόνο:

Έχει και την ικανότητα να "μιλάει", αλλά και να θυμάται. Άρα, εγγράφεται σε μια ιστορία, εκείνη του υποκειμένου, και συνδέεται με το λόγο, με την επιθυμία και με το ασυνείδητο...

Όπως αναφέρει ο J.Rattner στο βιβλίο του “Ψυχοσωματικές αρρώστιες” πάνω από τους μισούς ανθρώπους που επισκέπτονται το γιατρό για κάποια σωματική ασθένεια πάσχουν από ψυχική αρρώστια, χωρίς να το ξέρουν.
 
Η αρρώστια στην οργανική της μορφή είναι έκφραση ψυχικών ανωμαλιών, είναι δηλαδή ψυχοσωματική αρρώστια, όταν το άτομο για οποιοδήποτε λόγο πιέζει σκέψεις, συναισθήματα, πόθους, τα “θέλω” του τότε αυτά σωματοποιούνται και βγαίνουν με τη μορφή κάποιας ασθένειας.

Το σώμα είναι ο χάρτης της ψυχολογικής μας κατάστασης .Η στάση του,  η τονικότητα των μυών, οι περιοχές με υπερτονία (ένταση) ή υποτονία (αδυναμία), η κατάσταση του Συμπαθητικού – Παρασυμπαθητικού συστήματος – η οποία φαίνεται εύκολα από το σώμα και τις συνήθειες του ατόμου – η καλή ή κακή κατάσταση της αναπνοής,  το μέγεθος, το βάρος ,όλα τα συστήματα του, εσωτερικά και εξωτερικά καθρεπτίζουν αυτό που ακριβώς είμαστε.
 
Η ποσότητα και ποιότητα της συνολικής ενέργειας του σώματος, το βλέμμα, η έκφραση, η κινητικότητα και πολλά άλλα, γίνονται εξ ίσου σημαντικά και διαγνωστικά και θεραπευτικά με τον λόγο και τα συναισθήματα.
 
 Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το σώμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη σκέψη και τα συναισθήματα.
 
 Η σωματική ψυχοθεραπεία λοιπόν, χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές που αυξάνουν την επίγνωση του σώματός μας και βοηθούν στην συντομότερη αποκατάσταση των παθολογικών συμπτωμάτων.

 Συνειδητά ή ασυνείδητα για εμάς, φανερώνει όλα τα βιώματα που έχουμε ζήσει ,από την στιγμή της σύλληψης μας. Όλα εκείνα που έχουν εγγραφτεί στο σώμα μας, συναισθήματα, καταστάσεις που ήταν άσχημες, δύσκολες και απωθημένες.

Όλες οι ασθένειες, ακόμα και τα ατυχήματα που παθαίνουμε έχουν την βάση τους την ψυχολογική μας πραγματικότητα.
 
 Ο Ρύντιγκερ Ντάλκε στο βιβλίο του “Η ασθένεια ως γλώσσα της ψυχής ”αναφέρει πως με την εμφάνιση της ασθένειας το άτομο αναδύει ένα μέρος του καταπιεσμένου του εγώ. Ό,τι δε τολμούσε το άτομο μέχρι τώρα να εκφράσει βγαίνει από τα βάθη της ψυχής του με τη μορφή της ασθένειας.
 
Ότι είναι κρυμμένο, ότι δεν ειπώθηκε, οτιδήποτε καταπατήθηκε είναι καταχωρημένο στο σώμα.

Από την Αρχαιότητα …

Ο Ασκληπιός είναι ο θεοποιημένος θνητός της Ελληνικής Αρχαιότητας, γνωστός και αγαπημένος για την ιατρική του τέχνη που πρόσφερε στους συνανθρώπους του ακούραστα.

Το πρόσωπο του όπως παρουσιάζεται στα κλασσικά γλυπτά ακτινοβολεί συμπόνια σοφία ευγένεια και κατανόηση. Ήταν όμορφος, γλυκός ήπιος. Αγαπούσε τους θνητούς και αγαπήθηκε από αυτούς.

Σύμφωνα με τον Πίνδαρο ήταν ο πιο ευγενής και τρυφερός δωρητής της απάλειψης του πόνου και της προσφοράς υγείας, λέγεται δε πως επιτελούσε θεραπεία, με λόγια που μπορούσαν να ανακουφίζουν τις βασανισμένες ψυχές των ανθρώπων.
 
Μάλιστα, λέγεται ότι ήταν τόσο καλός στην ιατρική του τέχνη που έχει φέρει πίσω ανθρώπους από τον θάνατο.
 
Τότε ο Άδης φοβούμενος μην χάσει «την πελατεία» του ζήτησε από τον Δία να βάλει τάξη, ο οποίος κεραυνοβόλησε και θανάτωσε τον Ασκληπιό.

Μέχρι την Άλλη πλευρά της γης…..

 Ο πρακτικός του Σαμανισμού αντιμετωπίζεται και σήμερα ακόμη ως μεσάζων και αγγελιαφόρος μεταξύ του φυσικού και του πνευματικού κόσμου.
 
Ουσιαστικά θεραπεύει τις ασθένειες που βιώνει το σώμα μέσα από τη θεραπεία της ψυχής, από μέσα προς τα έξω.
 
Γιατρεύει μέσα από την πεποίθηση πως ανακουφίζοντας το ψυχικό σώμα από τα βάρη και τα τραύματά του, το φυσικό θα ακολουθήσει, κατακτώντας ολική ισορροπία και ενότητα. 
 
Μεταβαίνει επίσης επίσης σε υπερφυσικά πεδία και διαστάσεις, προκειμένου να επιλήσει προβλήματα που αφορούν μια κοινότητα ή ομάδα (εξού και θεωρούνταν μεσάζων ανάμεσα στην κοινότητα και το χώρο των πνευμάτων).
 
Αυτό εξηγεί την εξέχουσα θέση που οι πρακτικοί είχαν κοινωνικά στο σύστημα οργάνωσης των Ινδιάνικων φυλών.
 
Οι Σαμάνοι λειτουργούσαν και ως ενδιάμεσοι για την καθοδήγηση χαμένων ψυχών, όπως και για την ανακούφιση ασθενειών προσκεκλημένων στον άνθρωπο από ξένα στο σώμα του στοιχεία, τα οποία τον επηρέαζαν όσο αυτός απομακρυνόταν από το φυσικό του περιβάλλον. 
 
Μια αδύναμη ψυχή που δε μπορεί να εκφραστεί και επιλέγει το δρόμο της αρρώστιας για να μπορέσει να το κάνει.

Έως  σήμερα…

Η Σωματική ψυχοθεραπεία (Body Psychotherapy) είναι σήμερα μια από τις ευρύτερα διαδεδομένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
 
Αποτελεί μία ολιστικού τύπου ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, που χρησιμοποιεί τόσο τα μέσα της κλασσικής ψυχανάλυσης (μεταβίβαση, μηχανισμοί άμυνας, όνειρα, κλπ.) όσο και το σώμα ως εργαλείο διάγνωσης και επίλυσης των ενδογενών συγκρούσεων του ατόμου, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει λειτουργική ταύτιση των ψυχικών και σωματικών εκδηλώσεων του ανθρώπου.
 
Όπως απέδειξε ο Ράιχ, εάν παράλληλα με τα κλασσικά εργαλεία της ανάλυσης επέμβω και στο σώμα, η ψυχοθεραπευτική διαδικασία επιταχύνεται πάρα πολύ.  
 
Πόση σημασία δίνουμε στα μηνύματα που μας στέλνει και τι έχουν να μας πληροφορήσουν?
 
Η ψυχή μας μιλά μέσα από το σώμα μας. Είμαστε και το σώμα.!

*Χριστίνη Παρασκευάκη
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας
Non-Directivite Intervenante
N.D.I. Μη παρεμβαίνουσα Κατευθυντικότητα στην Ψυχοθεραπεία
christinaparaskevaki@gmail.com