Τα είπαν για ενεργειακά και «τουρκική νευρικότητα»
12:02 - 14 Μαρτίου 2017
Στο ρόλο της Ελλάδας στα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και στις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται στην περιοχή, εστιάστηκε η συζήτηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον στην Ουάσιγκτον.
Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Τίλερσον ήθελε την ανάλυσή μας για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιο τρόπο.
Ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι αναφέρθηκε στην τουρκική νευρικότητα καθώς επίσης και ότι εξήγησε την ελληνική θέση, ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας κατ’ επέκταση και τη σημασία που έχει για εμάς η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Επισήμανε ότι περιέγραψε επίσης στον Αμερικανό ομόλογό του όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια για τις τριμερείς συνεργασίες, όπως το πνεύμα της Ρόδου κ.λπ. Σχετικά με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ανέφερε τις ιδιαίτερα καλές και εντατικές συνεργασίες που έχουμε μαζί τους, κάτι το οποίο άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον ο κ. Τίλερσον.
Οι δύο υπουργοί δεν μίλησαν για το Κυπριακό, θέμα το οποίο, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, θα το συζητήσει με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε στα Σκόπια, αλλά μίλησε γενικότερα για «την αστάθεια που υπάρχει στους βόρειους γείτονές μας και την προσπάθειά μας να τους σταθεροποιήσουμε».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά επίσης στα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή από την ελληνική σκοπιά και τόνισε τη σημασία που έχει για τους Έλληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διάφορων μορφών ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλα projects, όπως η δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, δικτύων σταθερότητας στην περιοχή. Τα δίκτυα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, είναι πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών για εμάς.
Πηγή: energypress.gr