Διαψεύδει Βρετανικό δημοσίευμα η Αθήνα για δανεισμό αρχαιοτήτων

Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει ανάρτηση στην ιστοσελίδα της βρετανικής Ιντιπέντεντ που φέρει την Ελλάδα να προσφέρει, υπό μορφή «επαναλαμβανόμενου και μεγάλης χρονικής διάρκειας δανεισμού, σπάνια αρχαιολογικά αριστουργήματα», ανάμεσά τους τη Χρυσή Μάσκα του Αγαμέμνονα και το Άγαλμα του Ποσειδώνα, ως αντάλλαγμα για τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους.
 
Στο δημοσίευμα, που χαρακτηρίζεται «ανακριβές» από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, η Ελλάδα εμφανίζεται να κάνει αυτή τη πρόταση προς την Βρετανία «ως συμβολική πράξη εναντίον των κυνικών εκείνων δυνάμεων που επιθυμούν τη διάλυση της Ευρώπης».
 
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο διευκρινίζει ότι πράγματι η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο, όμως δεν έχει γίνει από την Αθήνα έως τώρα «καμία σχετική επίσημη ή ανεπίσημη πρόταση για τη συγκεκριμένη διαδικασία».
 
Η Αθήνα διέκοψε τη διαδικασία της νομικής διεκδίκησης των Γλυπτών που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αναθέτοντας μάλιστα στη φημισμένη για την υπεράσπιση υποθέσεων πολύπλοκων, δικηγόρο Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ, την εκπροσώπησή της.
 
Σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει ότι γίνεται πλέον «μία συστηματική προσπάθεια για την επανεκκίνηση του  διάλογου για την επανένωση των γλυπτών, με  νέα στρατηγική, η οποία δεν στηρίζεται στη δικαστική διεκδίκηση».
 
Στο δημοσίευμα της Ιντιπέντεντ παρατίθεται δήλωση του Καθηγητή Λουί Γκοντάρ, προέδρου του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα IARPS (International Association for the Reunification of the Parthenon Marbles), ότι «είναι ανήκουστο που ένα μνημείο το οποίο λεηλατήθηκε πριν από περίπου 200 χρόνια, και που συμβολίζει τον αγώνα επιβίωσης της πρώτης δημοκρατίας στον κόσμο, να παραμένει μοιρασμένο στα δύο».
 
Αλλά συνακόλουθα παρατίθεται δήλωση του IARPS, χωρίς να αποδίδεται αυτή σε πρόσωπο συγκεκριμένο, ότι:
«Στο επίκεντρο την ανανεωμένης ώθησης (της ελληνικής κυβέρνησης) για την επιστροφή των μαρμάρων, θα είναι μία πρόταση – διατυπωμένη στο αληθινό πνεύμα του συμβιβασμού – για επαναλαμβανόμενο, μακροχρόνιο δανεισμ’ό σπάνιων αρχαιολογικών θησαυρών από ελληνικά μουσεία σε αντάλλαγμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο».

«Τα ελληνικά Μουσεία φυλάσσουν εκπληκτικά έργα της αρχαιότητας. Η άφιξη αριστουργημάτων όπως η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα ή το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα αναμένεται να προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρώτη άφιξη στη Βρετανία του Πήλινου Στρατού, από την Κίνα τη δεκαετία του 1980», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Independent, αναφερόμενη σε δείγματα αρχαιοτήτων για τα οποία έχει πληροφορίες ότι θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να εκχωρήσει υπό μορφή δανεισμού.

Όμως, ο κ. Γκοντάρ, ο οποίος δηλώνει ότι συντάσσεται πλήρως με την προσέγγιση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα, από την πλευρά του, σχολίασε ως εξής τα περί δανεισμού:
 
«Ως πρόεδρος του IARPS δεν μίλησα με κανέναν δημοσιογράφο και δεν γνώριζα τίποτα για το σχετικό άρθρο. Επιπλέον, η αναφορά σε συγκεκριμένα έργα είναι προϊόν καθαρής επινόησης από την πλευρά του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο ή κάποιου άλλου που μίλησε εξ ονόματός μου χωρίς να έχει καμία σχετική άδεια. Άρθρα τέτοιου τύπου μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την υπόθεση για την οποία αγωνιζόμαστε.

Πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ του Βρετανικού κράτους, του Βρετανικού Μουσείου και του Ελληνικού κράτους μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα». Ο Λουί Γκοντάρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» σήμερα,  προτίθεται να στείλει επιστολή στον Independent.
 
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος, Λυδίας Κονιόρδου, που λέει ότι επιτρέποντας οι Βρετανοί την αποκατάσταση αυτού του μνημείου (σ.σ.: δηλαδή του Παρθενώνα, με τα Γλυπτά του), που αποτελεί θεμέλιο των δυτικών αξιών, «στέλνεται ένα μήνυμα για τη δέσμευση της Ευρώπης στη δημοκρατία, σε μια εποχή που πολλοί πιστεύουν ότι αυτή απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού».
 
«Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα αναδείξει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης, εναντίον εκείνων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης. Το μνημείο του Παρθενώνα αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο του δυτικού πολιτισμού. Είναι το έμβλημα της δημοκρατίας, του διαλόγου και της ελευθερίας της σκέψης» τόνισε η Ελληνίδα Υπουργός.
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή η έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία–Απομάκρυνση 3.000 κατοίκων
Άγριος καυγάς με σκουπόξυλα στην Παλιά Λευκωσία-Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα
Επεισόδιο με καταδίωξη λαθροθήρων στους Εργάτες-Τραυματίστηκε ελαφρά θηροφύλακας
Έπιασε τιμόνι μεθυσμένος και υπό την επήρεια ναρκωτικών-Καταδιώχθηκε από την Αστυνομία και προκάλεσε τροχαίο
Αφόδευσαν πουλιά και όχι οπές από σφαίρες τα σημάδια στο όχημα «Ζ», λέει η Αστυνομία-Στοκαρίστηκε η μια τρύπα
ΒΙΝΤΕΟ: Ατύχημα για ζευγάρι Ισπανών influencer-Το αεροσκάφος τους έπεσε σαν «πέτρα» και συνετρίβη
Η ανάγνωση της Κυβέρνησης για συνεργασία με ΗΠΑ-«Εκπέμπει ισχυρά πολιτικά μηνύματα»
Δύο Αμερικανοί στη λίστα ομήρων που θα απελευθερωθούν πρώτοι από τη Χαμάς
Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για την «επικίνδυνη συγκέντρωση εξουσίας» στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του
Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα για διάρρηξη και κλοπή από αποθήκη στη Λευκωσία