Προειδοποιήσεις από Μέι και Στέρτζιον για το δημοψήφισμα της Σκωτίας

Να σταματήσει να παίζει «πολιτικά παιχνίδια» με το Brexit και να δημιουργεί αβεβαιότητα, κάλεσε την Πρωθυπουργό της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας η Τερέζα Μέι, χαιρετίζοντας παράλληλα την εξουσιοδότηση που έλαβε από το κοινοβούλιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.
 
Η Νίκολα Στέρτζιον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας λόγω του «σκληρού» Brexit που έχει επιλέξει η κα Μέι.
 
Κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο αναφέρουν ότι η Τερέζα Μέι προσανατολίζεται στο να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όπως έχει δικαίωμα να κάνει, τουλάχιστον μέχρι την πραγματοποίηση του Brexit. Η κα Στέρτζιον θέλει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος πριν από το Brexit, που αναμένεται την άνοιξη του 2019.
 
Αντιδρώντας στο Twitter στις πληροφορίες αυτές η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός σχολίασε ότι η ίδια έχει εκλεγεί από το 46,5% των ψηφοφόρων της περιφέρειάς της, ενώ την Τερέζα Μέι «δεν την έχει εκλέξει ακόμα κανένας».
 
Αργότερα, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού της συμβουλίου η κα Στέρτζιον προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί μπλοκαρίσματος του δημοψηφίσματος, καθώς και ότι τα σχέδια διεξαγωγής του θα πρέπει να καταρτιστούν στη Σκωτία.
 
Η κα Μέι, εν τω μεταξύ, έκανε λόγο για «καθοριστική στιγμή για όλη τη χώρα» στην πορεία εξόδου από την ΕΕ αναφερόμενη στις νικηφόρες για την κυβέρνησή της ψηφοφορίες της Δευτέρας επί του νομοσχεδίου για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων.
 
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εφησυχασμό».

Δειτε Επισης

Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του
Τουλάχιστον επτά νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Φρίκη στη Μαλαισία-Πάνω από 350 συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Οι δρακόντειοι νόμοι των Ταλιμπάν «αγγίζουν» πλέον και τους άνδρες-«Αφήστε γένια, μην φοράτε τζιν, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο-Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους μέλη της Χεζμπολάχ
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου-«Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα