Το τουρκικό δημοψήφισμα άνοιξε διπλωματικό πόλεμο με την Ευρώπη

Αφού εμποδίσθηκε να φθάσει στην Ολλανδία, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίσθηκε την Κυριακή σε συγκέντρωση χιλίων ανθρώπων στην πόλη Μετς της ανατολικής Γαλλίας, προκαλώντας τον αποτροπιασμό της γαλλικής δεξιάς και της άκρας δεξιάς μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας.

Κατά τη ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Τσαβούσογλου, προσκεκλημένος τοπικής τουρκικής οργάνωσης, επιτέθηκε κατά της Ολλανδίας, την οποία χαρακτήρισε "πρωτεύουσα του φασισμού". "Φασισμός", "ναζισμός": οι ίδιοι όροι χρησιμοποιήθηκαν και από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ολλανδίας σήμερα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε εκστρατεία στο Μετς υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία για την περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, που κατηγορείται για αυταρχική παρεκτροπή, κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η υπόθεση, αλλά και οι λέξεις και ο πρωτοφανής τόνος των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων προκάλεσαν την αντίδραση των υποψηφίων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. "Γιατί πρέπει να ανεχόμαστε στο έδαφός μας δηλώσεις που άλλες δημοκρατίες αρνούνται; Όχι τουρκική προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία", έγραψε στο Twitter η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που προηγείται στην πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας απάντησε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος επικαλέσθηκε την "ελευθερία του συναθροίζεσθαι".

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε σήμερα τη Γαλλία που επέτρεψε την επίσκεψή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Μετς και την συνεχάρη που "δεν έπεσε στην παγίδα".
 
Στο κόκκινο οι σχέσεις Ολλανδίας-Άγκυρας

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας και δήλωσε ότι ελπίζει σε μία "αποκλιμάκωση" της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα.
 
"Αποκλείεται να ζητηθεί συγγνώμη, εκείνοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για ό,τι έγινε χθες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στη Χάγη.
 
"Πρόκειται για ένα τελείως απίθανο και παρανοϊκό αίτημα", πρόσθεσε. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έκανε χθες λόγο για "απομεινάρια του ναζισμού" μετά την απέλαση της υπουργού Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία αγνόησε την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη συμμετοχή μελών της τουρκικής ηγεσίας σε φιλο-ερντογανικές εκδηλώσεις σε ολλανδικό έδαφος εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου και την απαγόρευση προσγείωσης του αεροπλάνου του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ.
 
Η υπουργός επέμεινε να μεταβεί οδικώς στο Ρότερνταμ, εμποδίσθηκε να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο και απελάθηκε. "Η χώρα αυτή, όπως τόνισε ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, βομβαρδίσθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από τους ναζί", είπε ο Μαρκ Ρούτε.
 
Γερμανία: Μία τουρκική προεκλογική εκστρατεία δεν έχει καμία δουλειά εδώ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας δήλωσε επίσης αντίθετος στη συμμετοχή Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμανία.
 
"Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ αυτών των εμφανίσεων. Δεν τις θέλω. Μία τουρκική προεκλογική εκστρατεία δεν έχει καμία δουλειά εδώ, στη Γερμανία", δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
 
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δεν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων αυτών, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά.
 
"Αλλά υπάρχουν όρια, πολύ καλά καθορισμένα όρια, στον ποινικό κώδικα, για παράδειγμα. Όποιος κακόπιστα καθυβρίζει και επιτίθεται στη Γερμανία ή τη συνταγματική της τάξη , παραβιάζει τον νόμο. Και αυτό είναι το όριο".
 
Η τουρκική ηγεσία ποντάρει στις συγκεντρώσεις αυτές για να πείσει την τουρκική διασπορά στην Ευρώπη να ψηφίσει "ναι" στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν. Η Γερμανία φιλοξενεί την μεγαλύτερη στην Ευρώπη τουρκική κοινότητα που αριθμεί 1,4 εκατομμύριο άτομα.
 
Το τελευταίο διάστημα πολλές γερμανικές πόλεις ματαίωσαν προεκλογικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων, προκαλώντας την οργή του Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί αδιάκοπα τον όρο "ναζιστικές πρακτικές" για να χαρακτηρίσει την ματαίωση των εκδηλώσεων.
 
  

Δειτε Επισης

Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του
Τουλάχιστον επτά νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Φρίκη στη Μαλαισία-Πάνω από 350 συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο-Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους μέλη της Χεζμπολάχ
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου-«Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα
Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία-Νεκρή τετράχρονη, αγωνία για ένα ακόμη παιδί και μία μητέρα