Οι χαμηλές τιμές διεθνώς επηρεάζουν το έργο της ExxonMobil

Δεν αναμένεται να δούμε σύντομα έργα από την ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ εκτιμά ο πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, διεθνής εμπειρογνώμονας και σύμβουλος εταιρειών για θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας.
 
Μιλώντας στο Energy News ο κ. Έλληνας τόνισε ότι η ExxonMobil είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία στον κόσμο η οποία έχει τη δυνατότητα να κάμε μεγάλα έργα, ωστόσο επεσήμανε, δεν πρόκειται να γίνουν έργα σύντομα «λόγω των χαμηλών τιμών διεθνώς».
 
Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα η ExxonMobil κάνει πελώρια έργα σε πολλές περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, επεσήμανε, τα έργα αυτά γίνονται πάντα σε συνάρτηση με το κέρδος που αποφέρουν στην εταιρεία και το οποίο εξαρτάται από τις τιμές διεθνώς.
 
«Αυτή στη στιγμή υπάρχει αφθονία σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, LNG ακόμα και σε ενέργεια από ΑΠΕ» παρατήρησε ο κ. Έλληνας εκτιμώντας ότι αυτό θα επηρεάσει τις ενέργειες της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η παρουσία της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ δεν θα επηρεάσει τις όποιες τουρκικές προκλήσεις αφού στο τεμάχιο 10 όπου θα δραστηριοποιηθεί δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε βλέψεις από την Άγκυρα.
 
Ερωτηθείς σχετικώς ο κ. Έλληνας είπε στο Energy News ότι «η κατάσταση θα είναι περίπλοκη» στην κυπριακή ΑΟΖ σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού δεδομένων των τουρκικών διεκδικήσεων σε κυπριακά τεμάχια 4, 5 και 6 από τη μια και της «τ/κ ΑΟΖ» από την άλλη. 
 
Όσον αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG)  ο κ. Έλληνας είπε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για ένα τέτοιο έργο προσθέτοντας πάντως ότι οι «πλωτές μονάδες» ίσως να είναι λύση.
 
Αναφορικά με τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε στο τεμάχιο 11 ο κ. Έλληνας απέδωσε το γεγονός στο ζήτημα που προέκυψε με τις εγκαταστάσεις των εταιρειών (TOTAL και ΕΝΙ) στο λιμάνι Λεμεσού.
 
Τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πραγματοποίηση γεώτρησης τον Ιούνιο στην κυπριακή ΑΟΖ εκτιμώντας ότι αποτελέσματα αναμένεται να υπάρχουν τον Σεπτέμβριο.