Σημαντικά στοιχεία για την Ισότητα των φύλων συζητήθηκαν στην Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
15:03 - 13 Μαρτίου 2017
Ποσοστό 23% των γυναικών και 20% των ανδρών ζούσαν μεταξύ 2007-2014 στα όρια κινδύνου της φτώχειας στην Κύπρο, όπως κατέδειξε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων που αφορά τη φτώχεια των φύλων και ανισότητες στην Ευρώπη, που συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων είναι το ευρωπαϊκό κέντρο γνώσης για θέματα ισότητας που παρέχει συγκριτικά στατιστικά, στοιχεία και εμπειρογνωμοσύνη για να στηρίξει όσους διαμορφώνουν πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έκθεση αυτή έγινε μετά από αίτημα της Σλοβάκικης Προεδρίας το 2016 και διερεύνησε την πρόοδο από το 2007 μέχρι το 2014 για τη μείωση της φτώχειας. Το θέμα της φτώχειας και η ανάλυση βασίστηκε στους δείκτες του Πεκίνου στο κεφάλαιο της “Γυναίκας και η Φτώχεια” και τους δείκτες παρακολούθησης της Στρατηγικής 2020.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει την πρόκληση για να πετύχει τη μείωση κατά 20 εκ. του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού μέχρι το 2020.
Όπως αναφέρθηκε, οι συνέπειες από την δια βίου οικονομική εξάρτηση των γυναικών και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας εντοπίζονται περισσότερο στις ηλικιωμένες γυναίκες ιδιαίτερα αν είναι χήρες ή ζουν μόνες τους.
Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου, αναφερόμενη στην έκθεση, είπε ότι δυστυχώς έχουμε μπροστά μας μια αρκετά απογοητευτική εικόνα όσον αφορά τη θέση και συμμετοχή της γυναίκας.
Διαπιστώνεται σε αυτή την έκθεση, ανέφερε, ότι κάπου 122 εκ. Ευρωπαίων ζουν σε συνθήκες φτώχειας και αποκλεισμού ενώ ποσοστό 53% είναι γυναίκες.
“Ποσοστό 23% κίνδυνος-φτώχεια στην Κύπρο αφορά την γυναίκα, 85% των μογονονιών είναι γυναίκες και 48% από αυτούς βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας”, σημείωσε.
Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι το χάσμα των συντάξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά τις γυναίκες που παίρνουν 40% λιγότερα. Ένα άλλο θλιβερό στοιχείο, σημείωσε, είναι ότι στις ηλικίες άνω των 50 χρόνων μέχρι τα 64, ποσοστό 47,2% αφορά γυναίκες που είναι στην ανεργία, ένας αριθμός διπλάσιος από αυτόν των ανδρών.
Οι περισσότερες γυναίκες που δεν εργάζονται, συνέχισε, είναι διότι έχουν δυσκολία λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Επίσης διαπιστώθηκε και συζητήθηκαν, είπε η κ. Κυριακίδου, θέματα που αφορούσαν το χαμηλότερο δείκτη πρόσβασης των γυναικών στην εξουσία και το χαμηλότερο δείκτη συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
“Δυστυχώς αυτά τα στατιστικά στοιχεία αφορούν όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν είναι ενθαρρυντικά. Είναι φανερό ότι πρέπει άμεσα να δούμε πώς ως Κύπρος τουλάχιστον θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα που αφορούν την ισότητα. Δεν μπορούμε το 2017 να μην έχουμε τα προγράμματα και να δώσουμε προτεραιότητα στα θέματα που αφορούν την ισότητα”, πρόσθεσε.
Τόνισε ότι οι γυναίκες μονογονιοί, γυναίκες με αναπηρίες, οι γυναίκες μετανάστριες, είναι ομάδες που έχουν ανάγκη στήριξης, με πολύ συγκεκριμένα στοχευμένα προγράμματα.
Συζητήσαμε επίσης, συνέχισε, πώς η κρίση επηρεάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο των οποίων υπάρχουν και τα θέματα που αφορούν τη φτώχεια και περιθωριοποίηση των ευάλωτων ομάδων γυναικών.
Ως Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε η κ. Κυριακίδου, στόχος μας είναι να προχωρούμε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.
Με αυτό το σκεπτικό, συνέχισε, αποφασίστηκε ως Επιτροπή να δώσουμε προτεραιότητα στο θέμα που αφορά την ανάγκη αναβάθμισης του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, του οποίου ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί σημαντικά.
Αν αυτός ο Μηχανισμός δεν ενισχυθεί, σημείωσε, δεν μπορεί να υπάρχει και σωστή παρακολούθηση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. “Έτσι αποφασίστηκε ομόφωνα ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεχιστεί η συζήτηση όπου θα καλεστούν τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Νομικών για να συζητήσουμε συγκεκριμένα την ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Μηχανισμού και την ανάγκη να συμπεριληφθεί ένα μεγαλύτερο ποσό μέσα στον προϋπολογισμό του 2018”, πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι στην Κύπρο σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκεται το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών. Επιπλέον σε σύγκριση με ζευγάρια με παιδιά, οι μονογονικές οικογένειες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας συχνότερα.
Σημείωσε ότι η διαφορά μεταξύ των ποσοστών φτώχειας μέσα σε γονείς με παιδιά και μονογονικές οικογένειες είναι σημαντικά μεγάλη και ανέρχεται στο 38% στην Κύπρο κι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ.
Σε σχέση με τα επιδόματα κοινωνικής προστασίας, η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι η Κύπρος παραχωρεί μόνο 21,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 27,5%. Η Κύπρος, σημείωσε, κατέχει την 16η θέση μετά την Ουγγαρία, Βουλγαρία, Λετονία, Ρουμανία, Πολωνία κ.ά.
Η κ. Κουκουμά είπε πως η γυναίκα στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την φτώχεια σε μεγαλύτερους αριθμούς. Δυστυχώς από την κυβερνητική πλευρά, είπε, υπάρχει ο εφησυχασμός ότι βρισκόμαστε περίπου στο ενδιάμεσο μετρήσεων που αφορούν την γυναίκα στην ΕΕ και δεν ανησυχούν.
“Η θέση της γυναίκας σήμερα στην Κύπρο είναι χειρότερη από ότι ήταν πριν μερικά χρόνια. Η γυναίκα στην Κύπρο αντιμετωπίζει συχνότερα και σε μεγαλύτερη ένταση την ανασφάλεια στην εργασία, την ανασφάλιστη εργασία, τη μείωση στους μισθούς, τα ευέλικτα ωράρια απασχόλησης”, πρόσθεσε.
Ακόμη και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), συνέχισε, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δείκτης προστασίας, για τις γυναίκες δυστυχώς λειτουργεί αντίστροφα εφόσον δεν συνυπολογίζονται τα ζητήματα που θέτουν την γυναίκα και τους μονογονιούς προ του κινδύνου της φτώχειας.
Η δική μας προσέγγιση, είπε η κ. Κουκουμά, είναι να δημιουργούνται τα δεδομένα ώστε να αντιμετωπίζουν όχι τη φτώχεια αλλά τις αιτίες που γεννούν τη φτώχεια.
“Να μπορούν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας όχι για να μειώνουν τα ποσοστά φτώχειας στις δημοσιευμένες στατιστικές αλλά για να προσφέρουν εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς, με ασφάλιση με ισότιμες ευκαιρίες ανέλιξης και μακριά από λογικές διλημμάτων οικογένεια ή καριέρα”, πρόσθεσε.
Τέτοιες μελέτες, συμπλήρωσε, πρέπει να αξιοποιούνται γιατί η Κύπρος πολλές φορές δεν έχει την πιθανότητα να προχωρεί σε τέτοιες μελέτες ή αναλύσεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Επίτροπος Ισότητας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το MIGS και η ΙΜΗ, υλοποιούν ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο: «Breaking the Mould: Promoting Gender Equality in Cyprus». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην προώθηση ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για τους άνδρες, προκειμένου να συμβάλλουν ισότιμα στην οικογενειακή ζωή.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.breakingthemouldcy.com/
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.breakingthemouldcy.com/