Τα ελληνοτουρκικά στη συνάντηση Κοτζιά - Τίλερσον

Ο ρόλος της Ελλάδας στα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται, ήταν το βασικό αντικείμενο της ημίωρης συνομιλίας που είχαν σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ρεξ Τίλερσον.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, Νίκος Κοτζιάς είπε πως ο Αμερικανός υπουργός ήθελε να ακούσει περισσότερο την ελληνική ανάλυση για την περιοχή.

«Για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και ποιες δυνάμεις κινούνται με ποιο τρόπο».

Για το Κυπριακό, είπε πως δεν τον ρώτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο ίδιος δεν έκανε ανάλυση του θέματος. «Νομίζω είναι ένα θέμα που θα το συζητήσω περισσότερο με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας», πρόσθεσε.

Είπε πως αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, εξηγώντας και το γνωστό του όρο περί «τουρκικής νευρικότητας» και ότι ο κ. Τίλερσον τον άκουγε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον.

Αναφέρθηκε στην αστάθεια που υπάρχει στους βόρειους γείτονες της Ελλάδας και στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για τη σταθεροποίησή τους και σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, ο Αμερικανός υπουργός εστίασε το ενδιαφέρον του «στο ποιες είναι οι δυνάμεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή», αποφεύγοντας ωστόσο να πει κάτι επιπλέον.

«Περισσότερο με άκουσε καθώς αυτή την περίοδο περισσότερο ακούει. Άκουσε τις δικές μας σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Εξήγησα επίσης τη θέση μας ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων. Εξήγησα τη σημασία που έχει για μας η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και επίσης του περιέγραψα όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με τις τριμερείς συνεργασίες, το πνεύμα της Ρόδου κ.ο.κ.».

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε στο συνομιλητή του την ανάγκη διμερών ελληνοαμερικανικών συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο για να συζητηθούν οικονομικά και άλλα ζητήματα, ενώ για τα ενεργειακά, ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις γύρω από τα διάφορα πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Τη σημασία που έχει για τους Έλληνες να αναπτυχθούμε σε κέντρο μεταφοράς διαφόρων μορφών ενέργειας που να λειτουργήσουν σαν δίκτυα, όπως και άλλα πρότζεκτ όπως οι σιδηρόδρομοι κ.α. και τα οποία θα είναι δίκτυα σταθερότητας για την περιοχή. Τα δίκτυα ενέργειας, σιδηροδρόμων, συνεργασίες με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εξήγησα ότι είναι δίκτυα σταθερότητας πριν από όλα και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών».

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως έγινε και ιδιαίτερη μνεία στις πολύ καλές συνεργασίες που υπάρχουν με την Αίγυπτο.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ολλανδία, είπε πως «η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει τη νευρικότητά της σε άλλες χώρες».

Δειτε Επισης

Αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2026 η δίκη Πισπιρίγκου στο Εφετείο για τον θάνατο της Τζωρτζίνας
Ξετυλίγουν το κουβάρι της φονικής έκρηξης στη Θεσσαλονίκη-Εξετάζουν το σακίδιο με τα εκρηκτικά
Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης
Δεν έφτιαξε τη βόμβα η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη-Ψάχνουν τον ενοικιαστή του διαμερίσματος
«Ο φοιτητής μπήκε μπροστά για να προστατεύσει τους νεότερους»-Οι μαρτυρίες για την επίθεση στην Αθήνα
Η πορεία της βόμβας μέχρι να σκάσει στα χέρια της 38χρονης, τα σενάρια και οι ομοιότητες με το παρελθόν
Μυστήριο με το κίνητρο της 38χρονης που σκοτώθηκε στην έκρηξη στη Θεσσαλονίκη-Ερευνάται η ληστεία
Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες για το φόνο της 16χρονης-Στο φως μαρτυρία από τη σύλληψη του δράστη στην Ελλάδα
Ένα κιλό εκρηκτικά και πυροκροτητές στο διαμέρισμα που έμενε η 39χρονη που σκοτώθηκε στην έκρηξη στη Θεσσαλονίκη
Νέα δεδομένα για την έκρηξη και το θάνατο 39χρονης-Τοποθέτησε τη βόμβα και επέστρεψε να δει το φυτίλι