Αίτνα, το ηφαίστειο που δεν έχει σταματήσει να βρυχάται

11 Μαρτίου του 1669, το ηφαίστειο της Αίτνας που δεσπόζει στην Σικελία αρχίζει να εκρήγνυται εκτοξεύοντας λάβα, καπνό και πέτρες για εβδομάδες σκεπάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του νησιού και προκαλώντας τον θάνατο περισσοτέρων από 20.000 ανθρώπων. Τα περισσότερα από τα θύματα θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν εγκατέλειπαν το νησί, όμως έμειναν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν την πόλη τους.

Το ηφαίστειο της Αίτνας με υψόμετρο 3.350 μέτρα, περιοδικά για χιλιάδες χρόνια εκτόξευε καπνό και λάβα. Η πρώτη του μεγάλη έκρηξη που υπάρχει στα ιστορικά αρχεία χρονολογείται από το 475 π.Χ. Είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και το πιο θανατηφόρο. Η έκρηξη του το 1169 είχε προκαλέσει και πάλι τεράστια ανθρώπινες απώλειες, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους από τους καπνούς, την λάβα και τις κατολισθήσεις.

Παρά το γεγονός πως θεωρείται μια ωρολογιακή βόμβα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί, το γόνιμο έδαφος στις πλαγιές του βουνού οδήγησε στην δημιουργία πολλών μικρών χωριών στους πρόποδες του. Εκείνη την χρονιά του 1669, στις 8 Μαρτίου, το ηφαίστειο άρχισε να στέλνει τα δυσοίωνα μηνύματα του καθώς καπνός έβγαινε από τους κρατήρες του, όμως οι κάτοικοι τα αγνόησαν.

Τρείς μέρες αργότερα σημειωνόταν μια μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου. 3000 άνθρωποι που ζούσαν στις πλαγιές του βουνού πέθαναν από ασφυξία. Η στάχτη και η λάβα ολοκλήρωσαν την καταστροφή καθώς σκέπασαν ολόκληρη την περιοχή σε ακτίνα 100 μιλίων.

Το πύρινο ποτάμι της λάβας κατευθύνθηκε στην πόλη Κατάνια, που βρισκόταν μόλις 18 μίλια από την θάλασσα. Εκείνη την εποχή στην πόλη ζούσαν 20.000 κάτοικοι. Οι περισσότεροι δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια οι κάτοικοι οργάνωσαν μια επιχείρηση για να διακόψουν την ροή της λάβας προς την πόλη τους. Για εβδομάδες πολεμούσαν με το φυσικό φαινόμενο όμως τελικά η λάβα έφτασε στην πόλη, έλιωσε τα αρχαία εξωτερικά της τείχη και 17.000 άνθρωποι αβοήθητοι έβρισκαν τραγικό θάνατο…

Σήμερα η Αίτνα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, με τον κρατήρα της να στέκεται στα 3.350 μέτρα πάνω από τη νοτιοανατολική ακτή της Σικελίας.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητά της ξεκίνησε πριν από περίπου 500.000 χρόνια, με υποθαλάσσιες εκρήξεις κατά μήκος των ακτών της Σικελίας. Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου έχει καταγραφεί το 1992.

Δειτε Επισης

Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του
Τουλάχιστον επτά νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Φρίκη στη Μαλαισία-Πάνω από 350 συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο-Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους μέλη της Χεζμπολάχ
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου-«Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα
Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία-Νεκρή τετράχρονη, αγωνία για ένα ακόμη παιδί και μία μητέρα