Η μέρα με τη νύχτα!

Αν ήταν βιβλίο, θα μπορούσε κάλλιστα να τιτλοφορείται «Η κοσμογονία των δύο μηνών». Δεν θα ήταν υπερβολή, αλλά μια εξαιρετικά ακριβής αποτύπωση των γεγονότων. Από το πιο πρόσφατο συναπάντημά τους (7 Ιανουαρίου, 18η αγωνιστική) ΑΕΛ και Απόλλων κινούνται σε αντίθετα ρεύματα: σε καθοδικό οι μεν, σε ανοδικό οι δε.
Οι αριθμοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης: πριν το clasico του β’ γύρου η ΑΕΛ ευρισκόταν στο +6 από τον συμπολίτη της, εννέα αγωνιστικές αργότερα στο +6 ευρίσκεται ο Απόλλων! Από το 2-0 υπέρ της ομάδας του Σωφρόνη Αυγουστή στις αρχές του έτους, η ΑΕΛ μέτρησε τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες (σύνολο 11 βαθμοί), ενώ οι κυπελλούχοι έξι νίκες και δύο ισοπαλίες (σύνολο 20 βαθμοί).
Πλην της πλήρους ανατροπής του βαθμολογικού σκηνικού όσα μεσολάβησαν από εκείνο το ντέρμπι της 7 Ιανουαρίου ως το αποψινό είχαν συνέπειες και σε άλλα επίπεδα: ο Πάμπος Χριστοδούλου αποτελεί πλέον παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΛ, ενώ ο Σωφρόνης Αυγουστή έχει αποτινάξει την ταμπέλα του υπηρεσιακού και ήδη έχει πάρει το χρίσμα παραμονής και την ερχόμενη περίοδο.
 
Πισωγύρισμα διετίας
Στην πρεμιέρα του ως επικεφαλής προπονητής ο Διονύσης Διονυσίου ευελπιστεί να βοηθήσει την ΑΕΛ να αποφύγει την οπισθοδρόμηση σε σκηνικά που θα παραπέμπουν σε εφιαλτικές περιόδου. Ενδεχόμενη νέα ήττα θα είναι η τέταρτη διαδοχική (έχουν προηγηθεί αυτές από ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και Ερμή).
Αντίστοιχη επίδοση οι «λέοντες» δεν έχουν καταγράψει από τα τέλη Απριλίου-μέσα Μαΐου 2015, όταν στο δεύτερο γκρουπ των πλέι οφ είχαν υποκύψει διαδοχικά σε Δόξα (0-4, 26.04.15), Αγία Νάπα (0-1, 03.05.15), Εθνικό Άχνας (1-2, 09.05.15) και Οθέλλο (0-3, 15.05.15)!
Επιπροσθέτως η ΑΕΛ έχει συμπληρώσει πέντε ντέρμπι άνευ νίκης (0-2-3), επίδοση που τελευταία φορά είχε πιστωθεί την περίοδο 2010/11, όταν δεν είχε νικήσει ούτε σε ένα (Ανόρθωση 1-3 και 0-4, Ομόνοια 0-0 και 0-2, Απόλλων 0-3 και 2-3, ΑΕΚ 1-2 και 0-0, ΑΠΟΕΛ 2-2 και 0-2)!
 
Για νέο ρεκόρ
Στον αντίποδα, ο Απόλλων φιλοδοξεί να συμπληρώσει 20 αγωνιστικές άνευ ήττας και να διευρύνει περαιτέρω τον θετικό του απολογισμό σε ντέρμπι: μετά το εντός έδρας 0-1 από την ΑΕΚ στον α’ γύρο οι κυπελλούχοι μετρούν 5-3-0 σε ντέρμπι κι έχουν ισοφαρίσει την επίδοσή τους από τον Μάιο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015 (επίσης 5-3-0).
Οι διαφορές των δύο σερί είναι πως το νυν εκτείνεται μέσα στην ίδια περίοδο και δεν περιέχει νίκη στα χαρτιά, όπως το πρώτο, στο οποίο περιλαμβανόταν και το 3-0 στα χαρτιά επί της Ανόρθωσης.
Μένει ν’ αποδειχθεί, αν το αποψινό ντέρμπι θ’ αποδειχθεί εκ νέου σημείο μεταστροφής για την πορεία των δύο ομάδων ή αν θα επιβεβαιώσει την τρέχουσα δυναμική τους διατηρώντας τον Απόλλωνα σε τροχιά τίτλου και αφήνοντας την ΑΕΛ με μόνη διέξοδο διάκρισης το κύπελλο.