Τελέστηκε το 15ο ετήσιο μνημόσυνο του Σπύρου Κυπριανού

Η αφοσίωση και η έμπρακτη συνεισφορά του Σπύρου Κυπριανού στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, τον καθιστά πηγή έμπνευσης και σύμβολο πίστης στον μεγάλο αγώνα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, στον επιμνημόσυνο λόγο του κατά το 15ο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το μνημόσυνο, τελέστηκε χωροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος.
 

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Δημήτρης Συλλούρης είπε πως το έργο και η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Σπύρος Κυπριανού είναι ένα αδιαμφισβήτητο κληροδότημα, το οποίο τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης από τους πολίτες της Κύπρου, πέραν από κομματικές προτιμήσεις και ιδεολογίες και πως η προσφορά του στην Κύπρο ήταν πολύπλευρη, αφού υπηρέτησε τα συμφέροντα του τόπου του από νεαρή ηλικία και από διάφορες θέσεις και αξιώματα.
 
"Η πίστη του στον κυπριακό φιλοπρόοδο λαό και η αγάπη του για την πατρίδα, του έδιναν αστείρευτες δυνάμεις για τη διαμόρφωση προοδευτικής πολιτικής που οδηγούσε στην ευημερία", είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι "ο Σπύρος Κυπριανού έφυγε από τη ζωή δίχως να προλάβει να δει το όραμά του για απελευθέρωση της πατρίδας, επιστροφή στις πατρογονικές εστίες και ειρηνική συνύπαρξη του συνόλου του κυπριακού λαού να γίνεται πραγματικότητα".
 

 Η αφοσίωση και η έμπρακτη συνεισφορά του στην εξεύρεση λύσης, συνέχισε, τον καθιστά πηγή έμπνευσης και σύμβολο πίστης στον μεγάλο αγώνα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως "ο Σπύρος Κυπριανού τίμησε και ανέδειξε κάθε αξίωμα που ανέλαβε, επιδεικνύοντας τη δέουσα προσήλωση, επιμονή και υπευθυνότητα".
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως εδώ και 43 χρόνια αναλωνόμαστε σε έναν ατέρμονο πολιτικό αγώνα, που δυστυχώς μέχρι σήμερα μόνο σε αδιέξοδα μας οδήγησε, έχοντας απέναντί μας μια αδιάλλακτη, σκληρή και αλαζονική Τουρκία, η οποία δεν κρύβει καθόλου τις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις της, κάνοντας το έργο της ελληνοκυπριακής πλευράς ακόμη πιο δύσκολο και πιο επίπονο.
 

" Και το πλέον παράδοξο είναι ότι διαπραγματευόμαστε για πράγματα που είναι κεκτημένα μας, είναι απαραβίαστα δικαιώματά μας, είναι ελευθερίες που μας τις στερήσανε εκούσια και παράνομα", είπε ο κ.Συλλούρης, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και όχι μια δικοινοτική διαφορά, η οποία χρήζει μεταρρύθμισης.
 
Επομένως, συνέχισε, δεν είναι ορθολογιστικό να διαπραγματευόμαστε σήμερα επί ίσοις όροις και να χειραγωγούμαστε από τις αδικαιολόγητες και υπερβολικές απαιτήσεις της Τουρκίας, ενώ υπέδειξε πως είναι φανερό, ότι η Τουρκία κινεί τα νήματα και καθορίζει τις καταστάσεις, αφού η προκλητική και αδιάλλακτη στάση της, εκφυλίζει την ουσία και τον χαρακτήρα του προβλήματος και οδηγεί σε στασιμότητα και σε παραγραφή κάθε συμβιβασμού ή σύγκλισης. 
 
" Αυτό ωστόσο, δε σημαίνει ότι πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε και να παραιτούμαστε από τον αγώνα μας. Με σύνεση, σταθερότητα και πολιτικό πραγματισμό πρέπει να επιμείνουμε στη διεκδίκηση των δικαίων μας, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες", τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.


Πέρα όμως, από το εθνικό μας ζήτημα, είπε ακόμη ο κ.Συλλούρης, σήμερα καλούμαστε να βελτιώσουμε το ίδιο το κράτος μας και να αναβαθμίσουμε τις υποδομές και τα θεμέλια της κοινωνίας μας.
 
 Το φορτίο της ευθύνης για το έργο αυτό επιμερίζεται στους ώμους όλων ανεξαιρέτως και υπογράμμισε πως  οφείλουμε να εργαστούμε όλοι  συλλογικά για επίτευξη κοινωνικής συνοχής, δημιουργία ενός σύγχρονου και ανθρώπινου κράτους, με εκσυγχρονισμένους θεσμούς και μηχανισμούς, που θα μπορέσει να αποτελέσει πρότυπο ενός ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και ισοπολιτείας.
 
Η πάταξη της διαφθοράς, η εξάλειψη της κακονομίας, η διόρθωση λαθών και παραλείψεων του παρελθόντος και ταυτόχρονα η εδραίωση και ενίσχυση αρχών και αξιών, όπως η δημοκρατία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, είναι στόχοι που μπορούν να υλοποιηθούν με την κοινή προσπάθεια και τη συμβολή όλων, συμπλήρωσε.
 
Είπε δε πως βάσει αυτού του διττού προσανατολισμού ενεργούσε και ο Πρόεδρος Κυπριανού, αφού πέραν από τις προσπάθειές του για την επίλυση του Κυπριακού, συνέβαλε επίσης σημαντικά, ως προς την ισχυροποίηση του κράτους, την εξάλειψη της διαφθοράς και τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου.

"Απομακρυσμένος από δογματισμούς και φανατισμούς, πρόσφερε διαχρονικά τις υπηρεσίες του στον κυπριακό λαό, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και στόχος του ήταν η γενικότερη ευημερία του κράτους, σε όλους τους τομείς", είπε.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι με συλλογικό σχεδιασμό και σε πνεύμα αφύπνισης και εγρήγορσης, μπορούμε να διαμορφώσουμε την Κύπρο που μας αξίζει και που μας αντιπροσωπεύει.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέσμευση Βουλής για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για ευημερία των ζώων
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κύπρου για εγγραφή κουμανδαρίας σε Διεθνή Κατάλογο UNESCO
Βίντεο από την άφιξη του C-130 με τους 38 Κύπριους-Συνεχίζει την παροχή προξενικής αρωγής το ΥΠΕΞ
Πράσινο βουλής για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στον διορισμό επί δοκιμασία/αφυπηρέτηση διοικητικών του ΠΚ
Διαμαρτυρία ΕΚΥΣΥ έξω από το ΥΠΟΙΚ-Εγκρίθηκε υπόμνημα προς τον ΠτΔ
Πάνω από τις μισές πισίνες στην Κύπρο δεν έχουν άδεια λειτουργίας-Ζητά εκσυγχρονισμό η Βουλή
Επαναπατρίστηκαν 38 Κύπριοι από το Λίβανο-Προσγειώθηκε στη Λάρνακα το C-130
ΠτΔ: Προσήλωση για συνεργασία για ισότιμη απόλαυση δικαιωμάτων
Με πτήσεις τσάρτερ και θαλαμηγούς φθάνουν στην Κύπρο, βρετανοί που εγκαταλείπουν το Λίβανο
Σε εξέλιξη η εκκένωση Κυπρίων και Ελλαδιτών από το Λίβανο-Στη λίστα 60 πρόσωπα