Aλλεργικη ρινιτιδα στα παιδιά.

Ειναι ενα συχνο προβλημα στα παιδια ακομα και στην βρεφικη ηλικια και εφηβικη.Η συχνοτητα της εχει αυξηθει τα τελευταια χρονια και υπολογιζεται πως ειναι10% στην ηλικια6-7 χρονων και 15% στην ηλικια13-14 χρονων.

Προκειται για φλεγμονη των βλενογονων της μυτης και τις πιο πολλες φορες συνυπαρχει με αλλεργικη επιπεφυκιτιδα, αλλεργικο ασθμα, παραρινοκολπιτιδα,ωτιτιδα.

ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
 
Αυτοι που πασχουν ολοχρονα, εχουν συμπτωματα ολον τον χρονο και μοιαζει με ενα συνεχες κρυολογημα.
 
Συνηθως προκαλειται απο αλλεργιογονα εσωτερικου χωρου οπως ακαρεα,μυκητες επιθηλια ζωων(τριχωμα, σαλια, ουρα), ρυπανση του περιβαλλοντος.

Συνηθως επιπλεκεται απο παραρινοκολπιτιδα(ιγμωριτιδα),εξαιτιας της χρονιοτητας των συμπωματων.Τα μικροτερα παιδια μπορει να εμφανιζουν συχνες ωτιτιδες.

ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
 
Προκαλειται συνηθως απο αλλεργιογονα οπως γυρεις ,ζιζανια,σκονη οπωςτην εποχη τωρα στην Κυπρο.Εμφανιζεται συνηθως σε παιδια σχετικα μεγαλυτερης ηλικιας6-7χρονων.
 
Πολλα παιδια ομως μπορει να ειναι ευαισθητοποιημενα σε πολλα αλλεργιογονα   και ακαρη ,γυρη και τριχωμα ζωων ετσι αυτα εμφανιζουν και παλι χρονια με επιδεινωση εποηιακη.

ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ.
 
Μπουκωμα(ρινικη αποφραξη) λογω οιδηματος(πρηξιματος) του βλενογονου της μυτης με αποτελεσμα να ροχαλιζει ο ασθενης.
Καταρροη τρεχει η μυτη και μπροστα και πισω(οπισθορινικα),καθαρη ,διαυγης.

Φαγουρα(κνησμος) με αποτελεσμα με την κινηση να καθαρισει την μυτη πολλες φορες  οδηγα σε εγκαρσια πτυχη της μυτης και φαγουρα στο φαρυγγα και αυτι.

Πτερνισμα,και μαυροι κυκλοι στα ματια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
 
Απο το ιστορικο, την κλινικη εξεταση και εργαστηριακο ελεγχο.

Απο το ιστορικο μπορουμε να δουμε οτι υπαρχει κληρονομικοτητα,ηνα παρουμε πληροφοριες για το περιβαλλον και τη υπαρξη τυχον αλλεργιογονων.

Απο τον εργαστηριακον ελεγχο1)ανιχνευση ειδικων αντισωματων εναντι αλλεργιογονων στο αιμα.

2)δερματικες δοκιμασιες νυγμου(τεστ αλλεργιας) Αιτια αλλεργικης ρινιτιδας(γυρεις,ακαρεα ,σκονη ,μυκητες, επιθηλια ζωων)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

1)Αποφυγη αλλεργιογονων. Απομακρυνση των ζωων, οι χωροι να καθαριζονται καλα, και την εποχη της γυρης και σκονης στην ατμοσφαιρα να αποφευγεται η κυκλοφορια σε ανοικτους χωρους.

2)Θεραπεια με φαρμακα.  Θεραπεια των συμπτωματων με αντισταμινικα και  ρινικο στεροειδες

3)Αποθεραπεια.Στοχευει στην εκπαιδευση του ανοσολογικου μας συστηματος ωστε να μην αντιδρα στα αλλεργιογονα αναγνωριζοντας τα ως εχθρο.

Δερματικα τεστ. Οταν βαζουμε με τσιμπημα τα πιο συχνα αλλεργιογονα στο δερμα και παρατηρειται η αντιδραση τοπικα του δερματος σε 15 λεπτα και θεωρειται θετικο αν σχηματιστει πομφος.

Ελεγχος ειδικων IgE αντισωματων(Rast test)
 
 
*δρ Μαρία Νεοφύτου, παιδίατρος, Λευκωσία,τηλέφωνο 99329292