“Πρόθεση της Κομισιόν δεν είναι η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων”

Τα πέντε σενάρια που η Κομισιόν παρουσίασε στη λευκή βίβλο δεν είναι τα προτιμητέα από την Κομισιόν σενάρια, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των 27. “Είναι οι ιδέες που κυκλοφορούσαν και όλοι συζητούσαν στα κράτη μέλη, στην κοινωνία, μεταξύ των δημοσιογράφων”.
 
“Ειδικά σε σχέση με το σενάριο για τις 5 ταχύτητες, σημείωσα ότι κάποιοι από τους συναδέλφους μας το αντελήφθησαν σαν μια νέα διαχωριστική γραμμή, σαν ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα μεταξύ της ανατολής και της δύσης - δεν είναι αυτή η πρόθεση”, ξεκαθάρισε.
 
“Το βασικό σημείο που αναφέρει η λευκή βίβλος είναι ότι το σημείο αφετηρίας είναι πως οι 28 κινούνται μαζί από κοινού ως ένωση. Αυτοί που θέλουν να κάνουν περισσότερα  μπορούν να κάνουν περισσότερα”. Όπως προβλέπεται στη Συνθήκη όταν μιλάμε για ενισχυμένη συνεργασία, όλα τα κράτη μέλη εμπλέκονται στο διάλογο και προχωρά όσοι θέλουν. “Αυτό ισχύει ήδη, όχι μόνο στο ευρώ και το Σένγκεν, αλλά και μέσα στο ευρώ καθώς μόνο 10 από τα 19 κράτη μέλη είναι υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών”, είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ και άρχισε να παραθέτει παραδείγματα όπως τον νόμο για τα διαζύγια και τον Ευρωπαίο εισαγγελέα.
 
Τελικό στόχος η πολιτική ενότητα, σημειώνει ο Τούσκ
 
Η ενότητα πρέπει να είναι το βασικό μήνυμα της διακήρυξης της Ρώμης για το μέλλον της ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στο επίπεδο των 27.
 
Ο Πρόεδρος παραδέχθηκε τη δυναμική των διαφόρων σεναρίων, και ειδικά αυτού των πολλών ταχυτήτων, αλλά σημείωσε ότι ο τελικός στόχος είναι η πολιτική ενότητα.
 
"Κάποιοι περιμένουν συστημικές αλλαγές που θα χαλαρώσουν τους δεσμούς στο εσωτερικό της ΕΕ και την ενίσχυση του ρόλου των εθνών σε σχέση με την κοινότητα. Άλλοι, αντίθετα, αναζητούν νέες, βαθύτερες διαστάσεις της ολοκλήρωσης, ακόμη και αν θα ισχύουν μόνο για ορισμένα κράτη μέλη", είπε. Διευκρίνισε δε ότι "η δυνατότητα αυτή  πράγματι προβλέπεται από τις Συνθήκες που ισχύουν σήμερα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της κοινότητας των 27 χωρών, στο πλαίσιο των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το Brexit, καθώς και τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ, θα πρέπει να προτρέπουμε όλους να καταβάλουν προσπάθειες για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας μεταξύ των 27".
 
"Αυτός είναι ο λόγος", είπε, "που κατά τη συζήτηση των διαφόρων σεναρίων για την Ευρώπη, ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ενότητα μεταξύ των 27. Μετά τη σημερινή συζήτηση, ανοιχτά μπορώ να πω ότι όλοι οι 27 ηγέτες συμφωνούν με το στόχο αυτό. Αυτή ήταν μια αισιόδοξη συζήτηση για το κοινό μας μέλλον, με μια θετική προσέγγιση από όλες τις πλευρές, χωρίς καμία εξαίρεση", κατέληξε.
 
Τέλος σε μια ειδική αναφορά που έκανε για τα Δυτικά Βαλκάνια επαναβεβαίωσε τη βούληση των 27 να προσφέρουν ευρωπαϊκή προοπτική στις χώρες αυτές.

Δειτε Επισης

Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του
Τουλάχιστον επτά νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Φρίκη στη Μαλαισία-Πάνω από 350 συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Οι δρακόντειοι νόμοι των Ταλιμπάν «αγγίζουν» πλέον και τους άνδρες-«Αφήστε γένια, μην φοράτε τζιν, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο-Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους μέλη της Χεζμπολάχ
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου-«Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα