Επιστρέφει ο εφιάλτης του Ακουγιού

Τα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο «Ακουγιού», επιστρέφουν στην κανονική τους ροή και υλοποιούνται όλο και με πιο ταχείς ρυθμούς, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Όσον αφορά τα δύο αυτά έργα «η συνεργασία μας επιστρέφει στην κανονική της ροή και αναπτύσσεται όλο και πιο πολύ», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος. Αναφερόμενος ειδικά στις σχέσεις των δύο χωρών που έχουν διαμορφωθεί στον ενεργειακό τομέα, είπε πως «το πρόσφατο παγκόσμιο ενεργειακό συνέδριο (που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη-σ.σ.), ήταν πολύ γόνιμο από την άποψη της επανενεργοποιήσης των επαφών μας» και επεσήμανε ότι μεταξύ των δύο χωρών «στον ενεργειακό τομέα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορετικές αναγνώσεις, και όσον αφορά στο φυσικό αέριο και στους άλλους τομείς».
 
Πούτιν και Ερντογάν ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου επενδύσεων ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την μεταξύ τους συνάντηση 2,5 ωρών και την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
 
Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι τα το πυρηνικό πρόγραμμα Άκουγιου καθώς και ο αγωγός φυσικού αερίουTurkish Stream συνεχίζονται και είναι φιλικά στο περιβάλλον.
 
Ανακοίνωσαν επίσης ότι πολύ σύντομα θα αρθεί η βίζα μεταξύ των δύο χωρών και πάλι, επισημαίνοντας ότι έχει ληφθεί πολιτική απόφαση γι αυτό.
 
Πρόσκληση Ερντογάν σε Πούτιν στην επόμενη Σύνοδο ΟΣΕΠ
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε εξάλλου τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να συμμετάσχει στην επόμενη Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).
 
« Όσον αφορά της ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που συχνά διαδραματίζει ρόλο κλειδί. Στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΟΣΕΠ, στην οποία σας προσκαλώ να έρθετε, ευελπιστώντας ότι θα συμμετάσχετε σ’ αυτήν», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της συνεδρίας του Συμβουλίου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο κορυφής στην Μόσχα.
 
Στο τραπέζι και η χρήση των ρωσικών τραπεζικών καρτών «Mir» στην Τουρκία
Ο Βαλντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Ερντογάν, συζήτησε και το θέμα της δημιουργίας των απαιτούμενων υποδομών στην Τουρκία ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ρωσικές τραπεζικές κάρτες «Mir».
 
«Η ενεργοποίηση των διμερών οικονομικών σχέσεων θα συνέβαλε στο να αυξηθεί το ποσοστό των εθνικών νομισμάτων στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας σε επίπεδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα.
 
Όπως επεσήμανε ο ρώσος πρόεδρος «συγκεκριμένο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, θα αποτελέσει η δημιουργία στην Τουρκία των σχετικών υποδομών, μέσω των οποίων θα μπορεί να γίνεται χρήση των τραπεζικών καρτών, του ρωσικού διατραπεζικού συστήματος τραπεζικών πληρωμών «Mir», για το οποίο συζητήσαμε στην ‘κατ’ ίδιαν’ συνάντηση».  
 
Συγκεκριμένα ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε να δημιουργηθεί η σχετική πλατφόρμα για την εξυπηρέτηση των καρτών "Mir", στη βάση της παλτφόρμας της τουρκική τράπεζας DenizBank, που είναι θυγατρική της ρωσικής τράπεζας Sberbank, ενώ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα της διεύρυνσης των οικονομικών συναλλαγών μέσω εθνικών νομισμάτων. Με βάση τα στοιχεία του διατραπεζικού Ρωσικού Εθνικού Συστήματος Πληρωμών μέσω καρτών (Russian National Card Payment System) οι ρωσικές τράπεζες από 1ης Φεβρουαρίου 2017 εξέδωσαν 2,5 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών «Mir».
 
Ρωσία και Τουρκία πάντως δηλώνουν διά στόματος των ηγετών τους, πλήρη εξομάλυνση στις σχέσεις τους έπειτα από τη σοβαρή διπλωματική κρίση που τις επιδείνωσε. Με αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα «ολοκληρώσαμε τη διαδικασία εξομάλυνσης. Δεν επιθυμούμε πλέον να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του
Τουλάχιστον επτά νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Φρίκη στη Μαλαισία-Πάνω από 350 συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Οι δρακόντειοι νόμοι των Ταλιμπάν «αγγίζουν» πλέον και τους άνδρες-«Αφήστε γένια, μην φοράτε τζιν, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο-Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους μέλη της Χεζμπολάχ
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου-«Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα