Επικίνδυνο το κτίριο του Γενικού Χημείου του Κράτους

Η Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών (ΠΕΕΧ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σημερινή κτιριακή κατάσταση του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ) δεν ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα και τη σημαντικότητα του επιστημονικού έργου που επιτελεί, ούτε και στην επιδιωκόμενη προσφορά ποιότητας στους ελέγχους για προστασία της υγείας και της ασφάλειας πολιτών.  
 
«Ως εκ τούτου επιβάλλεται άμεσα να ληφθούν αποφάσεις και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες για ανέγερση Νέου Κτηρίου του ΓΧΚ, παρακάμπτοντας όλα τα εμπόδια που τίθενται και να προωθηθεί προς υλοποίηση το έργο ανέγερσης του όσο το δυνατό πιο σύντομα», αναφέρεται.   Σημειώνεται ότι το κτήριο που βρίσκεται στην καρδιά μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής της Λευκωσίας, είναι το μόνο από τα μη αντισεισμικά κυβερνητικά κτήρια, όπου φυλάγονται ραδιενεργές, τοξικές, εύφλεκτες και καρκινογόνες ουσίες και γειτνιάζει με νοσοκομεία, σχολεία, με επιπτώσεις κατανοητές στον κάθε έναν, από ένα τυχόν ατύχημα.
 
«Λόγω της στενότητας χώρου το ΓΧΚ έχει εργαστήρια διάσπαρτα σε διάφορα άλλα κτήρια γεγονός που δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά και διαδικαστικά προβλήματα - αφού υποχρεωτικά γίνεται μεταφορά αντιδραστηρίων αερίων, κ.λπ. και πρέπει ταυτόχρονα να εφαρμόζει την παροχή πολύ ψηλού επιπέδου υπηρεσιών που επιβάλει το Πρότυπο ISO 17025 - όπου είναι διαπιστευμένα και τα 21 εργαστήρια του», αναφέρεται.
 
Προστίθεται ότι εκτός από τους κινδύνους που τίθενται στον περιβάλλοντα χώρο, υπάρχουν και κίνδυνοι ασφάλειας και υγείας για το ίδιο το προσωπικό λόγω και της χρησιμοποίησης «παραγκών» από την έλλειψη κατάλληλων χώρων, όπως αποθηκευτικών χώρων, χώρων επεξεργασίας δειγμάτων, χώρων αποβλήτων, χώρων συντήρησης και διόρθωσης εξοπλισμού.
 
Σημειώνεται επίσης ότι η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ, είναι υποχρεωμένη με το ΓΚΧ να προβαίνει σε ελέγχους για να εφαρμόζονται οι διάφορες Οδηγίες και Κανονισμοί και ότι οι συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις του ΓΧΚ για νέες παραμέτρους ελέγχου που πρέπει να καλύπτει λόγω της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ παρεμποδίζεται λόγω της στενότητας χώρου.

Δειτε Επισης

Δέσμευση Βουλής για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για ευημερία των ζώων
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κύπρου για εγγραφή κουμανδαρίας σε Διεθνή Κατάλογο UNESCO
Βίντεο από την άφιξη του C-130 με τους 38 Κύπριους-Συνεχίζει την παροχή προξενικής αρωγής το ΥΠΕΞ
Πράσινο βουλής για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στον διορισμό επί δοκιμασία/αφυπηρέτηση διοικητικών του ΠΚ
Διαμαρτυρία ΕΚΥΣΥ έξω από το ΥΠΟΙΚ-Εγκρίθηκε υπόμνημα προς τον ΠτΔ
Πάνω από τις μισές πισίνες στην Κύπρο δεν έχουν άδεια λειτουργίας-Ζητά εκσυγχρονισμό η Βουλή
Επαναπατρίστηκαν 38 Κύπριοι από το Λίβανο-Προσγειώθηκε στη Λάρνακα το C-130
ΠτΔ: Προσήλωση για συνεργασία για ισότιμη απόλαυση δικαιωμάτων
Με πτήσεις τσάρτερ και θαλαμηγούς φθάνουν στην Κύπρο, βρετανοί που εγκαταλείπουν το Λίβανο
Σε εξέλιξη η εκκένωση Κυπρίων και Ελλαδιτών από το Λίβανο-Στη λίστα 60 πρόσωπα