Ν. Αναστασιάδης: Αδικαιολόγητος ο Ακιντζί. Τι να διορθώσουμε; Την Ιστορία;

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει στις 11 το πρωί της Παρασκευής ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Ο κ. Έιντε φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο, όπου θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό κατά πόσον και πότε θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θα βρίσκεται πίσω στο νησί την Παρασκευή. Ο Τ/κ ηγέτης μετέβη τη Δευτέρα στο Πακιστάν για τη 13η Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.
 
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ερωτηθείς κατά πόσο ο κ. Έιντε θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ, ανέφερε πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τέτοιες επιβεβαιωμένες συναντήσεις του κ. Έιντε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταλαβαίνει ο Γκουτέρες λέει ο Κορνηλίου
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιδόθηκε η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στον Αντόνιο Γκουτέρες

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 8oυ Μεσογειακού Φόρουμ για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο σήμερα το πρωί, και κληθείς να σχολιάσει επιθετικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, οι οποίες έχουν και ως στόχο τον ίδιον προσωπικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε πως δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε ένα παιγνίδι καλλιέργειας του κλίματος που θέλουν και για τους στόχους που επιδιώκουν.
 
«Όταν έφτασε ο κ. Μπαχτσελί, που είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια και επιτυχίας των στόχων του Προέδρου Ερντογάν, να μας απειλεί ή να εκτοξεύει ανοήτως ότι αν θέλουμε την Ένωση να μεταναστεύσουμε στην Αθήνα, αντιλαμβάνεστε πλέον γιατί και οι επιθέσεις που δέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά ή εγώ ο ίδιος προσωπικά. Δεν είμαι διατεθειμένος να μπω σε ένα παιγνίδι καλλιέργειας του κλίματος που θέλουν για τους στόχους που επιδιώκουν», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Κληθείς ν’ αναφερθεί στο περιεχόμενο της επιστολής του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε: «Παραθέτω ως έχουν τα γεγονότα, ως είχαν και έχουν τα γεγονότα, επαναλαμβάνω την επιθυμία και την προθυμία μας να συνεχίσει ο διάλογος, ούτως ή άλλως δεν είμαστε εμείς που εγκαταλείψαμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και επεξηγώ την ασημαντότητα του λόγου που οδήγησε τάχα στη διακοπή του διαλόγου.
 
Αλλά και ταυτόχρονα επεξηγώ την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, που δεν νομίζω να υπήρχε σαφέστερη επεξήγηση εκείνων που ψήφισαν την Παρασκευή με αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός, ότι ουδείς στην ελληνοκυπριακή κοινότητα επιδιώκει τη λύση της Ένωσης ούτε βεβαίως της διχοτόμησης, ενώ μέσα από την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου επαναβεβαιώνεται και επαναλαμβάνεται η θέση πως στόχος είναι η εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των ομοφώνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Συνεπώς, δεν δικαιολογούνται οι όποιες άλλες αξιώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ότι τάχα πρέπει να διορθώσουμε. Τι να διορθώσουμε; Την Ιστορία; Είτε θετικά είτε αρνητικά γεγονότα καταγράφονται κατά την ιστορική διαδρομή κάθε κράτους, κάθε λαού. Συνεπώς, τι θα διορθώσουμε;»
 
 Ερωτηθείς για τη χθεσινή επικοινωνία του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συζητήθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η επιθυμία να συνεχίσουν και η ανάγκη επέκτασης της συνεργασίας, «αλλά βεβαίως και επικεντρωνόμενοι στο Κυπριακό αυτό που εξέφρασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είναι την επιθυμία συνέχισης του διαλόγου, την ενθάρρυνση για ανάλογη συνέχιση».
 
«Και βεβαίως είχα την ευκαιρία να επεξηγήσω πώς και γιατί οδηγηθήκαμε ύστερα από 22 μήνες ενός γόνιμου αλλά με πολλά προβλήματα διαλόγου σε ένα αδικαιολόγητο αδιέξοδο», είπε προσθέτοντας ότι Αμερικανός ΥΠΕΞ «εξέφρασε την επιθυμία να πράξει ό,τι του είναι ανθρώπινα δυνατό, προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος».
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα