Φταίει το non-stop ή τα… πάμπερς κι ο Μίλος;

Η κυριακάτικη εντός έδρας ισοπαλία με τη Μέχελεν (2-2) μετέτρεψε το εφιαλτικό σενάριο σε πραγματικότητα: για δεύτερη συναπτή χρονιά η Σταντάρ Λιέγης δεν θα μετέχει στο πρώτο γκρουπ των πλέι οφ (σ.σ. το απαρτίζουν οι έξι πρώτες ομάδες στη βαθμολογία), ήτοι στη διεκδίκηση του τίτλου και των ευρωπαϊκών εισιτηρίων.
Η διαφορά των επτά βαθμών από τη νυν έκτη Μέχελεν δεν καλύπτεται στις εναπομένουσες δύο αγωνιστικές, εξ ου και ο σύλλογος της Λιέγης -σε μια απέλπιδα προσπάθεια- προσφεύγει στα πολιτικά δικαστήρια για το διακοπέν παιχνίδι με τη Σαρλερουά (17η αγωνιστική), για το οποίο στις 20 Φεβρουαρίου το Αθλητικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι θα χρεωθεί και στις δύο ομάδες ως ήττα με το ίδιο σκορ (0-5).
 
«Θα ξαναπαίξει σύντομα»
Από εκείνη την αναμέτρηση, στις 4 Δεκεμβρίου, η Σταντάρ σε 11 αγωνιστικές μετρά μόλις δύο νίκες, επτά ισοπαλίες και δύο ήττες. Το τελευταίο κομμάτι αυτής της αγωνιστικής «κοιλιάς» συμπίπτει και με τον παροπλισμό του Κωνσταντίνου Λαΐφη, ο οποίος στα τελευταία τρία παιχνίδια (Μπέβερεν 1-0, Γάνδη 1-1, Μέχελεν 2-2) είναι εκτός ενδεκάδας.

«Ο Κωνσταντίνος θα βρει σύντομα χρόνο συμμετοχής. Αν ευρίσκεται στον πάγκο, είναι ζήτημα ροτέισον και ανταγωνισμού. Δουλεύει καλά, κάνει μια καλή σεζόν, αλλά έχει συμπληρώσει πολλά συνεχόμενα παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών με την εθνική Κύπρου. Είναι ένας από τους ελάχιστους που δεν έχει σταματήσει. Είναι αλήθεια ότι λίγες ομάδες μπορούν να έχουν αυτήν την πολυτέλεια, αλλά στόχος μας είναι να έχουμε τέτοιο ανταγωνισμό σε πολλές θέσεις», δήλωσε πρόσφατα ο 45χρονος Σέρβος προπονητής της Σταντάρ, Αλεκσάνταρ Γιάνκοβιτς.
Αυτός ο εσωτερικός ανταγωνισμός (για τον Λαΐφη) ακούει στο όνομα Μίλος Κοσάνοβιτς. Ο 26χρονος στόπερ επέστρεψε στη διάθεση του προπονητή του στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Κόρτραϊκ κι έκτοτε είναι αναντικατάστατος στην ενδεκάδα και στο κέντρο άμυνας της Σταντάρ.

 
Το Βατερλό της 4ης Φεβρουαρίου
Ο εν λόγω αγώνας ευρίσκεται στο επίκεντρο της ανεπίσημης εκδοχής για τον παροπλισμό του 24χρονου Κύπριου άσου. Προερχόμενη από την εκτός έδρας λευκή ισοπαλία (με αριθμητικό μειονέκτημα μάλιστα) απέναντι στην Άντερλεχτ, η Σταντάρ φιλοξένησε στις 4 Φεβρουαρίου την Κόρτραϊκ δίχως περιθώρια στραβοπατήματος.
Ένεκα της επιστροφής του Κοσάνοβιτς και των απουσιών στη μεσαία γραμμή ο Γιάνκοβιτς επέλεξε να παρατάξει στο συγκεκριμένο παιχνίδι τον Λαΐφη μπροστά από την άμυνα (κόφτης). Η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε Βατερλό για τους οικοδεσπότες που ηττήθηκαν 3-0 με τόσο τραγική απόδοση, ώστε οι οπαδοί τους να φωνάζουν υπέρ των φιλοξενουμένων!

«Ως συνήθως, πληγωθήκαμε στην πρώτη επίθεση του αντιπάλου. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να τα παρατήσουμε. Αν έχεις την ευκαιρία να παίζεις στην Σταντάρ, πρέπει να έχεις την πνευματική δύναμη να φοράς αυτή τη φανέλα. Ενίοτε έχεις την εντύπωση πως αρκετοί παίκτες παίζουν με… πάμπερς. Και αυτό είναι πρόβλημα. Κάποιος πρέπει να έχει την περηφάνια να παίζει γι’ αυτό το σύλλογο και να ιδρώνει τη φανέλα. Ακόμη κι όταν είναι ζόρικα τα πράγματα…», δήλωσε μετά το παιχνίδι ο αθλητικός διευθυντής Ολιβιέ Ρενάρ.
 
Βολές κατά Γιάνκοβιτς
«Απέναντι στην Κόρτραϊκ είδα καλοπληρωμένους παίκτες που δεν μάχονται. Είτε νικήσει είτε χάσει η ομάδα ελάχιστα τους ενδιαφέρει… Υπάρχει ταλέντο, αλλά η έλλειψη θυμού είναι σκανδαλώδης για μένα, ιδίως από τη στιγμή που τίποτε δεν έρχεται από τον πάγκο για να κινητοποιήσει ξανά τους παίκτες, όταν τα πράγματα στραβώνουν. Η συμπεριφορά των παικτών στο γήπεδο αντανακλά τη θέση του προπονητή. Χωρίς να θέλω να γίνω γραφικός: βάλτε εμένα στον πάγκο και βλέπουμε, αν θα επαναληφθεί αυτό το σκηνικό», τόνισε ο Ζιλμπέρ Μποντάρ, πρώην τερματοφύλακας και εμβληματική φυσιογνωμία του συλλόγου.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Γιάνκοβιτς βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής και ακολούθησε την πεπατημένη σε αυτές τις περιπτώσεις: επιδιώκοντας να δείξει ότι δεν είναι αναίσθητος και πως δεν παρακολουθεί αμέτοχος προχώρησε σε εκτεταμένες αλλαγές στην ενδεκάδα.
Από την ενδεκάδα που ξεκίνησε απέναντι στην Κόρτραϊκ στα επόμενα τρία παιχνίδια διατήρησαν τη θέση τους μόνον οι Ζιλέ (τερματοφύλακας), Σολτς (στόπερ), Ντοσεβί (εξτρέμ), Μπελφοντίλ (επιθετικός) και ο συμπατριώτης του Κοσάνοβιτς (στόπερ).
 
Εξιλαστήρια θύματα

Στον αντίποδα, ο Λαΐφης και οι Μλαντένοβιτς, Λούτσκεβιτς, Ραμάν δεν ξανάπαιξαν στο αρχικό σχήμα, ενώ ο Μαρίν αγωνίστηκε ξανά ως βασικός στο πρόσφατο 2-2 με τη Μέχελεν. Αυτοί με άλλα λόγια, παρασύρθηκαν από τα απόνερα της συντριβής από την Κόρτραϊκ που προκάλεσε ακόμη και στην αποπομπή του Ντάνιελ βαν Μπόιτεν από το πόστο του αθλητικού συμβούλου στην ομάδα.
Με άλλα λόγια, η ανεπίσημη εκδοχή για τον παροπλισμό του Κύπριου διεθνή είναι πως η παρουσία του στο Βατερλό της 4ης Φεβρουαρίου αποτέλεσε για τον Γιάνκοβιτς την αφορμή για να συμπεριλάβει τον Λαΐφη στα εξιλαστήρια θύματα -προς όφελος του άρτι ανακάμψαντα και επίσης Σέρβου Κοσάνοβιτς.
Ο καιρός θα δείξει ποια από τις δύο εκδοχές προσεγγίζει περισσότερο την αλήθεια…