Α.Κυπριανού: Ταγιάνι και Μογκερίνι να παρέμβουν για επανέναρξη των συνομιλιών

Την παρέμβαση τόσο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, όσο και της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό απέσπασε ως υπόσχεση ο Γενικός Γραμμετέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού μετά από τις κατ` ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί τους.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, μετά την πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΚ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε: "Είχαμε μια πολύ ουσιαστική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημερώσαμε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό. Εκφράσαμε την έντονη μας ανησυχία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Πρώτα και κύρια για το μπλοκάρισμα σε ό,τι αφορά τον ουσιαστικό διάλογο για τις διαπραγματεύσεις και μετά τα προβλήματα που οδήγησαν στην προσωρινή, ελπίζω και εύχομαι παγοποίηση του διαλόγου, λόγω της γνωστής απόφασης της Βουλής των αντιπροσώπων και της υπερβολικής αντίδρασης του κ.Ακιντζί. Έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο του ΕΚ να συμβάλει έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αν και εφόσον αυτές οι διαπραγματεύσεις επαναρχίσουν. Η άποψή μας είναι πως για να ξεπεραστεί το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή των δύο ηγετών στα σημαντικά θέματα, στα θέματα ουσίας, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα: είναι το θέμα της ασφάλειας, του εδαφικού, το οποίο είναι αλληλένδετο με το περιουσιακό, το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και της αποτελεσματικής συμμετοχής. Θεωρούμε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να συζητηθούν ελεύθερα. Εάν υπάρξει η δυνατότητα να υπάρξει συναίνεση, τότε οι δύο ηγέτες θα πρέπει να προχωρήσουν, διαφορετικά οι όποιες ιδέες εκφραστούν ελεύθερα θα πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν υπάρχουν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επαναλαμβάνω ότι είμαστε σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση. Εαν δεν γίνει κατορθωτό να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σύντομα και να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση, πολύ φοβούμαι ότι η όποια επόμενη συζήτηση για το κυπριακό θα μεταφερθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018. Και είναι πολιτική αφέλεια να νομίζει κάποιος ότι αν αφήσουμε το κυπριακό σήμερα στο σημείο που βρίσκεται θα το βρούμε στο ίδιο σημείο μετά τις προεδρικές του 2018. Αντιθέτως θα δημιουργηθεί μια πολύ αρνητικότερη κατάσταση, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Η έκκληση μας τόσο προς τον κύριο Αναστασιάδη και τον κύριο Ακιντζί είναι να επικεντρωθούν στην ουσία των θεμάτων, να βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να επιστρέψουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό".
 
Κληθείς να μεταφέρει την απάντηση του Προέδρου του ΕΚ, διαβεβαίωσε πως "θα διαδραματίσει το ρόλο του ως Πρόεδρος του ΕΚ σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και θέλω να τον ευχαριστήσω για αυτήν του την ξεκάθαρη τοποθέτηση. Θα συναντηθεί με τον κ.Αναστασιάδη την επόμενη εβδομάδα, θα συζητήσει για το όλο θέμα μαζί του σε μια προσπάθεια να πείσει διότι και εκείνος συμφωνεί ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: δεν θεωρούμε ότι με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο δρόμος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και κατ` ανάγκην θα φτάσουμε σε συμφωνία, μπορούμε να προχωρήσουμε όμως αν υπάρχει πολιτική βούληση και από την Τουρκία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το περιθώριο. Έστω και αν είναι μικρό. Διαφορετικά επαναλαμβάνω τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Και είναι εύκολο να απορρίπτουμε την όποια συζήτηση για αυτά τα ζητήματα, το δύσκολο είναι να πούμε ποια είναι η εναλλακτική επιλογή, πως διαφορετικά μπορούμε να προχωρήσουμε".
 
Τέλος αναφερόμενος στη συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο δήλωσε:"είχαμε μια πολύ εγκάρδια και φιλική συζήτηση με την κ.Μογκερίνι. και συζητήσαμε ακριβώς για τα ίδια θέματα που συζητήσαμε με τον κ.Ταγιάνι. Δηλαδή το πως θα συμβάλουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και πως θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην ουσία, εαν και εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Η κ.Μογκερινι λόγω και του πόστου το οποίο κατέχει, είναι σε θέση να μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο κατά την άποψη μας. Μας έχει ενημερώσει ότι ήδη έχει συζητήσει και με τον κ.Ακιντζί και με τον κ.Αναστασιάδη για τις διάφορες πτυχές του κυπριακού. Θεωρώ ότι οι προσεγγίσεις της είναι σωστές, προς την σωστή κατεύθυνση και την έχουμε παρακαλέσει να συνομιλήσει με τους δύο ηγέτες, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να πω ότι η κ.Μογκερίνι έχει υποσχεθεί ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Θα συνομιλήσει και με τον κ.Αναστασιάδη και με τον κ.Ακιντζί σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου".

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα