Νομοσχέδιο ενισχύει τη φωνή των πολιτών στην Κυβέρνηση

Με στόχο την ενίσχυση της φωνής των πολιτών ώστε αυτοί να μπορούν να καλούν την Κυβέρνηση να αναλάβει δράση σε θέματα του ενδιαφέροντός τους εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο που αφορά το θεσμό της Πρωτοβουλίας Πολιτών (e-petitions), το οποίο, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως στόχος είναι η θεσμοθέτηση του δικαιώματος των πολιτών με τη συλλογή κάποιων υπογραφών να μπορούν να διεκδικούν και να απαιτούν από την Κυβέρνηση να προωθήσει είτε νομοθετικά μέτρα, είτε άλλες μορφές μέτρων για παραγωγή πολιτικών που τους αφορούν. Πρόκειται για "μια μορφή άμεσης δημοκρατίας, που προάγει την παραγωγή πολιτικής άμεσα από τους ίδιους τους πολίτες, χωρίς μεσάζοντες",ανέφερε, σημειώνοντας πως της έγκρισης από το Υπουργικό είχε προηγηθεί μεγάλη διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών.
 
Προκειμένου να συμπληρωθεί η διαδικασία για τα e-petitions χρειάζεται να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία που αποτελείται από εφτά βήματα. "Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία βάσει των βέλτιστων πρακτικών που υπάρχουν σε άλλες χώρες", ανέφερε ο κ. Πετρίδης.
 
Το πρώτο βήμα αφορά την καταχώρηση της προτεινόμενης πρωτοβουλίας από τους διοργανωτές, οι οποίοι πρέπει να είναι τουλάχιστον εφτά άτομα, σε ειδικό διαδικτυακό τόπο.
 
Το δεύτερο βήμα προνοεί όπως εντός ενός μηνός εξετάζεται από την Επιτροπή Εξέτασης Πρωτοβουλιών κατά  πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για έναρξη της διαδικασίας. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις αυτές η πρωτοβουλία πρέπει να βρίσκεται εντός των αρμοδιοτήτων της Κυβέρνησης, να μην αφορά το ίδιο ή παρόμοιο θέμα με άλλες, να μην είναι επιπόλαια ή κακόβουλη, να μην αντίκειται στα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος ή/και στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην αντίκειται στο διεθνές δίκαιο ή και στις διεθνείς υποχρεώσεις της Κυβέρνησης.
 
Το τρίτο βήμα προνοεί παραχώρηση έγκρισης και καταχώρηση από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας σε ειδικό διαδικτυακό τόπο. Εντός ενός μηνός οι διοργανωτές καλούνται να συγκεντρώσουν 100 ηλεκτρονικές δηλώσεις υποστήριξης.
 
Εάν αυτές συγκεντρωθούν τότε προχωρά η διαδικασία στο τέταρτο βήμα και δίνεται περιθώριο τεσσάρων μηνών για συλλογή οκτώ χιλιάδων υπογραφών/ηλεκτρονικών δηλώσεων υποστήριξης.
 
Ως πέμπτο βήμα γίνεται επαλήθευση των υπογραφών εντός μιας εβδομάδας και παραπομπή της προτεινόμενης πρωτοβουλίας στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυβέρνησης για εξέταση και λήψη απόφασης για τις ενέργειες που θα προβεί ή δεν θα προβεί η Κυβέρνηση.
 
Το τελευταίο βήμα προνοεί ανακοίνωση συμπερασμάτων και ενεργειών της Κυβέρνησης στον επίσημο διαδικτυακό τόπο.
 
Στις δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτό το εργαλείο των e-petitions υπάρχει τόσο στην ΕΕ όσο και σε πολλές πολιτείες της Αμερικής καθώς και σε πάρα πολλές ανεπτυγμένες και ευρωπαϊκές χώρες.
 
Ανέφερε πως το αίτημα που θα τίθεται θα αποστέλλεται σε ανεξάρτητη Επιτροπή της Πρωτοβουλίας Πολιτών, η οποία θα απαρτίζεται από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ως Πρόεδρο, ένα δικηγόρο εγνωσμένου κύρους, τον οποίο θα προτείνει ο Δικηγορικός Σύλλογος, έναν ακαδημαϊκό και δυο μη κυβερνητικές οργανώσεις, που θα εξετάζουν κατά πόσον όντως έχει συσταθεί επιτροπή από εφτά άτομα που αναλαμβάνουν το ρόλο μεταξύ της Επιτροπής των Πολιτών και της Επιτροπής Εξέτασης Πρωτοβουλιών.
 
"Θα εξετάζουν επίσης εάν το αίτημα βρίσκεται εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Κυβέρνησης, ούτως ώστε να μπορεί να παραχθεί πολιτική. Θα εξετάζουν ότι δεν αντίκειται σε θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος, ούτε παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από την ένταξή μας στην ΕΕ", είπε ο κ. Πετρίδης.
 
Πρόσθεσε πως Θα παρέχεται ένας μήνας στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη συλλογή 100 ηλεκτρονικών δηλώσεων υποστήριξης. Είπε πως εφόσον αυτό γίνει εφικτό, τότε η πρωτοβουλία θα αναρτάται στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Εθνικής Πρωτοβουλίας Πολιτών, που θα είναι έτοιμος εντός του Μαρτίου, και θα υπάρχει ένα διάστημα τεσσάρων μηνών για τη συλλογή οκτώ χιλιάδων υπογραφών.
 
"Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, αν γίνει εφικτή η συλλογή των υπογραφών, τότε τα αρμόδια Υπουργεία, οι αρχές, τα τμήματα του δημοσίου που οφείλουν να εξετάσουν αυτό το αίτημα θα το εξετάζουν και θα προωθούν πολιτικές, νομοσχέδια ή δράσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων παραγωγής πολιτικής", είπε ο κ. Πετρίδης.
 
Ανέφερε πως θα υποχρεούνται τα τμήματα του δημοσίου να ανακοινώσουν στους πολίτες ποιές πολιτικές θα προωθήσουν ή αν δεν θα προωθήσουν πολιτικές γιατί δεν θα το πράξουν.
 
Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω υπογράμμισε πως "σίγουρα αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να βρίσκονται στα πλαίσια του Περί Δημοσιονομικής Ευθύνης Πλαισίου, του Προϋπολογισμού, και να μην δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος".
 
Ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε τις οργανώσεις "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για Πρόοδο και Περηφάνεια" και "Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος", σημειώνοντας πως το θέμα αυτό "ήταν δική τους πρωτοβουλία μαζί με την Κυβέρνηση. Εργαστήκαμε όλο αυτό το διάστημα για να κτίσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο, ένα θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε να παρέχουμε στους πολίτες αυτό το επιπλέον εργαλείο δημοκρατίας για την παραγωγή μιας θετικής ατζέντας, μιας θετικής πολιτικής που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος", σημείωσε.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γίνονται εκ νέου δεκτές αιτήσεις για Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Αναβάλλεται η διαμαρτυρία αγελαδοτρόφων-Θα συναντηθούν με εκπρόσωπο ΕΕ
Κατάθεση τελικής πρότασης ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση-Συνάντηση με συντεχνίες στις 7 Οκτωβρίου
Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή-Παρουσιάζει πλεόνασμα 4,8%
Στρατηγική για αύξηση συμμετοχής πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης
Επεκτείνεται στα γυμνάσια ο θεσμός των επιτηρητών ασφαλείας με απόφαση Υπουργικού
Αυξάνονται οι παροχές προς ηλικιωμένους για φροντίδα Στέγης και ιδρυματική φροντίδα