Υπερπλήρες και υποστελεχωμένο το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Υπερπλήρες και υποστελεχωμένο είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με τους γιατρούς να δηλώνουν ότι βρίσκεται στον αναπνευστήρα και δεν καταρρέει χαρη στο φιλότιμο που επιδεικνύουν τόσο αυτοί όσο και οι νοσηλευτές, αναφέρθηκε σήμερα σε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, που επισκέφθηκε το νοσηλευτήριο, αποτελούμενη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Γιώργο Λουκαΐδη, το βουλευτή Γιώργο Γεωργίου, την Τούλα Αντωνίου και το Γιάγκο Σωκράτους.
 
Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή Μάριο Λοΐζου καθώς και με εκπροσώπους των Συντεχνιών των εργαζομένων, ενώ περιόδευσε στο Ογκολογικό Τμήμα και στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών. Τόσο στο Ογκολογικό όσο και στις Πρώτες Βοήθειες, η κατάσταση περιγράφηκε ως τραγική.  Στο Ογκολογικό Τμήμα υπάρχουν αυτή την στιγμή μόνο δύο γιατροί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κι αυτή η υποστελέχωση έχει σίγουρα τις επιπτώσεις της στους ασθενείς που νοσηλεύονται.
 
Στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, αναφέρθηκε, επίσης, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Υποστελέχωση, μεγάλος φόρτος εργασίας για το προσωπικό και ουρές ατέλειωτες από ασθενείς που περιμένουν για ώρες ώστε να εξεταστούν. Αν και το Τμήμα είναι υποστελεχωμένο, προσωπικό του χρησιμοποιείται και στο Τμήμα Ασθενοφόρων.
 
Επίσης λόγω της έλλειψης γιατρών, στην περίπτωση που ένα περιστατικό χρήζει κάποιας ειδικότητας, ο γιατρός μπορεί να αφιχθεί στις Πρώτες Βοήθειες ύστερα από ώρες.
 
Ο στόχος της εδώ επίσκεψης μας, είπε ο κ. Λουκαΐδης, είναι εκ νέου να ενημερωθούμε για τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και γενικότερα ο δημόσιος τομέας υγείας και ασφαλώς να συνδράμουμε με τον δικό μας τρόπο στην αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών πιεστικών προβλημάτων. Είναι γνωστό, συνέχισε, ότι ο δημόσιος τομέας υγείας δυστυχώς εξαιτίας των σκληρών πολιτικών λιτότητας βρίσκεται υπό κατάρρευση.  Ως εκ τούτου, σημείωσε ο κ. Λουκαΐδης θέλουμε ξανά να τονίσουμε την ανάγκη όπως η Κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα στην διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αλλά και με πολύ συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να στηριχθούν και να αναδιοργανωθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και ο δημόσιος τομέας υγείας.
 
Κατά την συνάντηση της αντιπροσωπείας με τους εργαζομένους, ο Γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Πέτρος Κατσιολούδης ανέφερε ότι ενώ υπάρχει αισιοδοξία από πλευράς Κυβέρνησης ότι θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, “εντούτοις εμείς βλέπουμε ένα κατήφορο”. Ανέφερε ότι ενώ υπάρχει υπερβολική προσέλευση ασθενών, οι γιατροί έχουν μειωθεί λόγω του κύματος φυγής που επικρατεί προς τον ιδιωτικό τομέα.
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νοσηλευτών Γιάννης Λεοντίου ανέφερε από την πλευρά του, ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να αναβαθμιστούν ώστε να είναι η ραχοκοκκαλιά για το ΓεΣΥ.
 
Ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) Φαίδων Ηλίας σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία έχει μειωθεί κι αυτό έχει αντίκτυπο όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στους επαγγελματίες υγείας.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Για απουσία κυβερνητικής ευαισθησίας έκαναν λόγο οι συνταξιούχοι σε Γενική Συνέλευση
Δύο τυχερά πεντάρια του Τζόκερ σε πρακτορείο στη Λευκωσία-Το ποσό που κερδίζουν
Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι την Πέμπτη
Μελετά τα ευρήματα της διοικητικής για τη Μπιενάλε και αποφασίζει αν προκύπτουν πειθαρχικά η Κασσιανίδου
Νέες φουρτούνες για το ΥΠΑΝ, ανοίγει το κεφάλαιο οργανικές θέσεις-Λαμβάνουν αποφάσεις οι εκπαιδευτικοί
Υπ.Υγείας: Στόχος η αναβάθμιση φροντίδας παιδιών με καρκίνο-38 νέες περιπτώσεις στις ηλικίες 0-19 ετών κάθε χρόνο
Ψάχνουν φόρμουλα για διάθεση νερού στους γεωργούς-«Η μόνιμη επίλυση του υδατικού είναι μονόδρομος»
Ακρίβεια και ζέστη εγκλωβίζουν τους ηλικιωμένους-Στον κίνδυνο θερμοπληξίας κάθε καλοκαίρι
Υπ.Γεωργίας: Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα προτεραιότητα για Κυβέρνηση
Καμίνι η Κύπρος-Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία, σε ισχύ Κίτρινη Προειδοποίηση