Κακουργιοδικείο: Η διαφθορά φαινόμενο με ισχυρή παρουσία στη χώρα μας
17:38 - 01 Μαρτίου 2017
Ειδική αναφορά στο φαινόμενο του δεκασμού και της διαφθοράς στην Κύπρο κάνει με τη σημερινή του απόφαση για επιβολή ποινής στους καταδικασθέντες της υπόθεσης του Ρ. Ερωτοκρίτου, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο με ισχυρή παρουσία στη χώρα μας.
Το Κακουργιοδικείο κάνει εκτενή αναφορά στο συγκεκριμένο φαινόμενο, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία πως τα αδικήματα δεκασμού και διαφθοράς, υπό οποιαδήποτε μορφή ή παραλλαγή και αν εμφανίζονται αυτά κατά περίπτωση, εκ φύσεως υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη χρηστή διοίκηση και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στην αξία και λειτουργία των Θεσμών, καθώς και προς το Κράτος με όλες τις αυτονόητες αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».
«Αναντίλεκτα», σημειώνει, «προκαλείται κοινωνική δυσαρέσκεια και απογοήτευση και μια γενικότερη αίσθηση περί κατάρρευσης των αρχών και των αξιών του Κράτους Δικαίου. Παγιώνεται δε η πεποίθηση πως τα πράγματα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε και ότι αυτοί που επωφελούνται στο τέλος της ημέρας είναι εκείνοι που έχουν προσβάσεις στην εξουσία ή την οικονομική και πολιτική ισχύ».
Το Δικαστήριο αναφέρει ότι «το φαινόμενο της διαφθοράς δεν είναι σημερινό. Υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων. Δυστυχώς όμως εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, αλλά και παγκόσμιο. Το ότι δεν εντοπίζονται στη νομολογία μας πλήθος περιπτώσεων για τέτοιας φύσεως αδικήματα δεν αποδεικνύει ότι η διαφθορά και ο δεκασμός δεν υφίστανται ως φαινόμενο στη δική μας κοινωνία. Αντίθετα υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο με ισχυρή παρουσία στη χώρα μας».
«Είναι πιστεύουμε αρκετό να παραπέμψουμε στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perceptions Index 2016) - το πλέον αναγνωρισμένο εργαλείο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, με βάση το οποίο βαθμολογεί και κατατάσσει τις χώρες παγκοσμίως, σε ετήσια βάση, ανάλογα με τις αντιλήψεις εμπειρογνωμόνων και διεθνών οργανισμών, οι οποίοι αξιολογούν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα – στον οποίο η Κύπρος βρίσκεται για το έτος 2016 στη 47η θέση ανάμεσα σε 176 χώρες», όπως αναφέρεται.
Το τριμελές Κακουργιοδικείο αναφέρει ακόμη ότι «είναι αξιοσημείωτο πως όχι μόνο δεν κατάφερε η Κύπρος να βελτιώσει τη θέση της αλλά αντίθετα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μία πτωτική πορεία. Αρκεί να επισημάνουμε εδώ πως σε ένα χρόνο έχει υποχωρήσει κατά 15 θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη της. Ανάμεσα δε στις 31 ευρωπαϊκές χώρες, η Κύπρος βρίσκεται στην 22η θέση, σημειώνοντας πτώση τεσσάρων θέσεων σε σύγκριση με το 2015».
Το δικαστήριο σημειώνει επίσης πως «με βάση την Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2016-2017 (The Global Competitiveness Report 2016– 2017) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) και η οποία εξετάζει συνολικά 138 χώρες, η διαφθορά αναδεικνύεται δεύτερη κατά σειρά ως προβληματικός παράγων για την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στις επιχειρήσεις (“Most problematic factors for doing business”).
ΚΥΠΕ