Στην αφετηρία για τα πολύ δύσκολα Αναστασιάδης-Ακιντζί

Με τη χρονική στιγμή συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο να κλειδώνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται σήμερα στη Λευκωσία  προκειμένου ν’ αποφασίσουν το πώς θα προχωρήσουν με τη συζήτηση των εκκρεμοτήτων-διαφωνίων που εξακολουθούν να υφίστανται στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο
 
Στη σχετική προεργασία προέβησαν κατά την προχθεσινή τους συνάντηση οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Νάμι, οι οποίοι σήμερα θα παρουσιάσουν τις εκκρεμότητες στους δύο ηγέτες, ώστε-όπως έχει προαναφερθεί- να αποφασίσουν από πού θα ξεκινήσουν τη συζήτησή τους επί των θεμάτων αυτών και πώς θα προχωρήσουν με αυτήν. Θα παρουσιαστούν  δηλαδή οι διαφωνίες στα πιο σημαντικά θέματα επί όλων των κεφαλαίων και θα αποφασιστεί σε επίπεδο ηγετών από ποιο θέμα θα ξεκινήσει η συζήτηση. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρουσιάζουν στους ηγέτες τις εκκρεμότητες Μαυρογιάννης και Ναμί

Κατά την προηγούμενη συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί αποφασίστηκε όπως κατά τον μήνα Φεβρουάριο συναντώνται μια φορά τη βδομάδα, με στόχο τη σμίκρυνση των διαφορών και την επίτευξη συναντιλήψεων. Όμως, δεν αποκλείονται και περισσότερες συναντήσεις αναλόγως των εξελίξεων και των συγκεκριμένων  ημερομηνιών που θα καθοριστούν για τη Διάσκεψη για την Κύπρο
 
Ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν στα κεφαλαία της Διακυβέρνησης, του Εδαφικού και του Περιουσιακού, ενώ όσον αφορά το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, είναι γνωστό πως πρόκειται για ζήτημα που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους δύο ηγέτες και πως η νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, τον ερχόμενο μήνα, θα καταδείξει κατά πού οδεύουν τα πράγματα. Ωστόσο, μέχρι τότε και με φόντο την επιστροφή στη Γενεύη, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα προβούν στη Λευκωσία σε ανταλλαγή ιδεών (brainstorming) επί του θέματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διερεύνησαν ιδέες για ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας για την Κύπρο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλή ανταλλαγή απόψεων Έιντε-Τσαβούσογλου ενόψει επιστροφής στη Γενεύη
 
«Θα είναι θετική εξέλιξη αν έχουμε σημαντική πρόοδο πριν πάμε στη Γενεύη, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας πως στη διαπραγμάτευση υπάρχουν προς συζήτηση δύσκολα και ευαίσθητα θέματα.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως χθες πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αναφορικά με την αξίωση της Τουρκίας για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες και την Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-Ε.Ε.
 
Στη σύσκεψη παρακάθισαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εμπορίου, Γεωργίας και τη Νομική Υπηρεσία.
 
 
 

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»