Περιμένουν μέχρι και ένα χρόνο για να πάρουν το ΕΕΕ παιδιά με αναπηρία
18:01 - 09 Φεβρουαρίου 2017
Υπάρχει καθυστέρηση μέχρι και ενός έτους στην παροχή ΕΕΕ σε παιδιά με αναπηρία και διαφαίνεται ότι υπάρχει παραβίαση για διεκπεραίωση της εξέτασης της αίτησης σε εύλογο χρόνο, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση το φόρτο εργασίας ή το μεγάλο αριθμό αιτήσεων των υπεύθυνων τμημάτων που συνεργάζονται για ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε πολυσέλιδο πόρισμα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,
Λήδας Κουρσουμπά, ύστερα από τρία παράπονα που υποβλήθηκαν από γονείς στο γραφείο της.
Στο πόρισμα, που κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ την Πέμπτη, αναφέρεται ότι ο καθορισμός του εύλογου χρόνου είναι θέμα αντικειμενικό και θα πρέπει να ορίζεται με βάση τις συνέπειες που ενδεχομένως προκύπτουν από την καθυστέρηση στην παροχή ΕΕΕ οι οποίες, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις των παιδιών με αναπηρίες, επηρεάζουν την ανάπτυξη και ευημερία των παιδιών αυτών.
Παράλληλα, αναφέρεται, στη νομοθεσία για το Ε.Ε.Ε. γίνεται σαφής αναφορά στο χρόνο καταβολής σε δικαιούχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την πρώτη ημέρα του δεύτερου μήνα που έπεται του μήνα κατά τον οποίο το άτομο υπέβαλε αίτηση για παροχή Ε.Ε.Ε.
"Μέσα και από τα τρία παράπονα διαπιστώνω ότι, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων παιδιών με αναπηρία οδηγεί σε σωρεία παραβιάσεων των δικαιωμάτων του παιδιού αφού στερεί την πρόσβαση σε ποιοτικές παροχές εκπαίδευσης, υγείας, αποκατάστασης και ανάπτυξης στο μέγιστο δυνατό βαθμό", αναφέρεται.
Η Επίτροπος εισηγείται όπως οι αιτήσεις εξετάζονται έγκαιρα ή σε διαφορετική περίπτωση, όπως θεσμοθετηθεί μηχανισμός που θα λειτουργεί αποτελεσματικά, μέσα από τον οποίο θα διασφαλίζεται η παροχή κοινωνικών παροχών μέχρι την εξέταση της αίτησης, όπως για παράδειγμα στη βάση της προέγκρισης, όπως αυτή αναλύεται στη νομοθεσία.
Σημειώνεται ακόμη πως η καταβολή αναδρομικών στις τρεις περιπτώσεις ξεκίνησε από την ημερομηνία πιστοποίησης της αναπηρίας από το ΤΚΕΑΑ και όχι από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, σημείο που θεωρεί ιδιαίτερα προβληματικό και εισηγείται η παροχή αναδρομικών να καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του δεύτερου μήνα κατά την οποία το άτομο υπέβαλε αίτηση και όχι από την ημερομηνία πιστοποίησης της αναπηρίας του.
Τέλος, η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι η μη καταβολή αναδρομικών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση το δημόσιο οικονομικό συμφέρον, όπως διαφαίνεται και από τις δικαστικές αποφάσεις που περιγράφηκαν στο πόρισμα και θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβληθούν τα ανάλογα αναδρομικά στις τρεις οικογένειες που αναφέρονται στο πόρισμα.
Η Επίτροπος αναφέρει επίσης πως από τη μελέτη των συγκεκριμένων τριών περιπτώσεων, διαφαίνεται ότι, το σύστημα κοινωνικών παροχών, όπως αυτό λειτουργεί σήμερα στην Κύπρο, δε διασφαλίζει στα παιδιά με αναπηρία που έχουν ανάγκη πρόσληψης κοινωνικών παροχών, το δικαίωμα για ισότιμες ευκαιρίες.
"Εισήγησή μου είναι όπως, το σύστημα διαμορφωθεί σε διάφορα επίπεδα, όπως αυτά διευκρινίστηκαν παραπάνω, αλλά και με βάση τις απόψεις των ιδίων των παιδιών με αναπηρία, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης", αναφέρεται στο πόρισμα.