Τεχνοκρατική σύσκεψη στο Προεδρικό για τις τέσσερις ελευθερίες

Τις πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν με την ακολουθητέα στρατηγική στο Κυπριακό και προτείνουν αλλαγή της, καλεί να καταθέσουν γραπτώς τις εισηγήσεις τους στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Αυτό επιβεβαίωσε σε σημερινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αφού καλωσόρισε την κριτική που ασκείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τα κόμματα, υπέδειξε ότι πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Συναφώς, έκανε λόγο για συγκρουόμενη, κατά την έκφρασή του κριτική, γεγονός που όπως σημείωσε αποδεικνύει ότι πρόκειται για λανθασμένη.
 
Ταυτοχρόνως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κατάρρευση των συνομιλιών εξαιτίας της στάσης του Προέδρου Αναστασιάδη, και πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα είναι εξ’ υπαιτιότητας της Τουρκίας.
 
Στην πορεία προς τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, συναντιόνται αύριο εκ νέου οι δύο ηγέτες, ενώπιον των οποίων θα παρουσιαστούν από τους διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στα κεφάλαια που συζητούνται, ώστε Αναστασιάδης και Ακιντζί να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τη συζήτηση των θεμάτων αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρουσιάζουν στους ηγέτες τις εκκρεμότητες Μαυρογιάννης και Ναμί 

Όπως είναι γνωστό, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί έχει αποφασιστεί να συναντιόνται κατά τον μήνα Φεβρουάριο μία φορά την εβδομάδα, συζητώντας και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση επί του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αυτό που αναμένεται να γίνει είναι να υπάρξει brainstorming μεταξύ των ηγετών κατά τις συνομιλίες τους στη Λευκωσία, ενόψει πάντοτε και της συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αναφορικά με την αξίωση της Τουρκίας για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες και την Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας- Ε.Ε.

Στη σύσκεψη παρακάθονται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εμπορίου, Γεωργίας και τη Νομική Υπηρεσία.

Η συνάντηση Γιλντιρίμ-Έιντε
Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είπε, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολού, ότι καταθέτουν για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά τους για μια δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση, μαζί με τη στάση που επέδειξαν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη.

 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν με εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία, και εξέφρασε την ελπίδα στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στην Κύπρο το Φεβρουάριο να υπάρξει πρόοδος.
 
Σύμφωνα με το Ανατολού, επεσήμανε τη σημασία της ασφάλειας και της ισορροπίας που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο, ενώ από την πλευρά του ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε  ανέφερε ότι καταβάλλουν όλες τις προσπάθειες ως Η.Ε. για να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, και ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γ.κουτέρες παρακολουθεί στενά το θέμα και στηρίζει τη διαδικασία. Σημειώνεται πως κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, ο κ. Έιντε συναντήθηκε και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσολγλου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Καλή ανταλλαγή απόψεων Έιντε-Τσαβούσογλου ενόψει επιστροφής στη Γενεύη
 
Δεν επιβεβαιώνουν τα Η.Ε.
Όσον αφορά τις πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της ενημέρωσης των ανταποκριτών του Διεθνούς Οργανισμού, αν επιβεβαιώνει την πληροφορία, ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρίκ, είπε: «Η απάντηση είναι όχι, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. Ίσως έχουμε ορισμένες ανακοινώσεις για ταξίδια τις επόμενες ημέρες».
 
 

Δειτε Επισης

Ερχιουμάν: Η επιλογή είναι μεταξύ ομοσπονδίας και αδιεξόδου, όχι λύσης δύο κρατών
Τέλη Νοεμβρίου η δεύτερη διακυβερνητική σύνοδος Κύπρου και Ελλάδας
Συνεχίζουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση επαναβεβαίωσε η ΠτΔ στα εγκαίνια έκθεσης στην Αθήνα
Οι συλλήψεις για σφετερισμό συνεχίζουν να συζητούνται εκτενώς στα κατεχόμενα
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη
Επικαιροποίησαν την απόφαση τους για GSI οι ρυθμιστικές αρχές
Βρετανοί βουλευτές έκαναν δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα και ακολούθως ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους
Υποδέχθηκε τη Σακελλαροπούλου ο ΠτΔ-«Άριστες οι σχέσεις, αλλά πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα»
Στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων
Ενημέρωσε το ΑΚΕΛ για τα επόμενα βήματα για ηλεκτρική διασύνδεση και Βασιλικό ο Υπουργός Ενέργειας