Το πρόβλημα των παράνομων σκυβαλότοπων συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος
16:43 - 08 Φεβρουαρίου 2017
Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία από την υφιστάμενη κατάσταση σε αστικούς και περιφερειακούς σκυβαλότοπους και την ανάγκη για σωστή διαχείριση τους συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου έκανε λόγο για εικόνες ντροπής, αναφέροντας πως είναι απαράδεκτο εν έτη 2017 να υπάρχουν τοπικοί ανεξέλεγκτοι σκυβαλότοποι με κόστος στην υγεία του κάθε πολίτη αλλά και του περιβάλλοντος.
Η κ. Δημητρίου ανέφερε πως η ευθύνη δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις τοπικές αρχές, υποδεικνύοντας ότι δεν νοείται να μην υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και δεν νοείται δυσμενής διάκριση εις βάρος κατοίκων κάποιων περιοχών, συγκεκριμένα της Λάρνακας και της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή σκυβάλων.
«Δεν γίνεται ο κάτοικος Λευκωσίας να πληρώνει €13/τόνο και ο Λαρνακέας ή ο Αμμοχωστιανός να πληρώνει €92/τόνο» είπε, προσθέτοντας πως θα πρέπει επιτέλους να εγκαινιαστεί μια συνεργασία τοπικών και κράτους για την εφαρμογή της νομοθεσίας ειδικά ενόψει και της εναρμόνισης με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.
Η κ. Δημητρίου είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητήθηκαν το θέμα με τα πράσινα σημεία, τα οποία, όπως ανέφερε, δεν εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί, καθώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος στη λειτουργία τους με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως σκυβαλότοποι, όπως και το θέμα των παράνομων λατομεύσεων, θέματα για τα οποία η Επιτροπή αναμένει απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία.
Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα είπε ότι κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι παρά τους σχεδιασμούς των αρμόδιων υπηρεσιών για κλείσιμο και αποκατάσταση συνολικά 113 σημείων απόρριψης σκυβάλων, αρκετοί από αυτούς τους χώρους συνεχίζουν να λειτουργούν.
Σημείωσε μάλιστα ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα σκύβαλα που απορρίπτονται στους παράνομους αυτούς σκυβαλότοπους, καίγονται με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
«Λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της ΕΕ για το περιβάλλον, η Επιτροπή κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν την αστυνόμευση των συγκεκριμένων χώρων και ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε συντονισμό ενεργειών για το ολοκληρωτικό κλείσιμο των χωματερών καθώς και για την ενημέρωση Δήμων, Κοινοτήτων και ευρύτερα των πολιτών με στόχο την ευαισθητοποίηση τους γύρω από τα θέματα αυτά» πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ