Οι επώνυμοι που εγκατέλειψαν τις καρέκλες τους – Ποιοι τελικά κατέληξαν στο κελί

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα σκάνδαλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα οποία εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι και άλλοι επώνυμοι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις καρέκλες τους άρον άρον. Άλλοι κατέληξαν απλά σπίτι τους ενώ κάποιοι βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και στη συνέχεια κατέληξαν στο κελί.

Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται ονόματα πολιτικών, υπουργών, Αρχηγών αστυνομίας, Διευθυντές Κεντρικών φυλακών, Δήμαρχος και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι ενώ η τελευταίος προστέθηκε ο Βοηθός γενικός Εισαγγελέας, εν αναμονή βέβαια και άλλων καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες δικαστικές μάχες στις οποίες εμπλέκονται και άλλοι επώνυμοι.   

Σεπτέμβριος 2002: Οι παραιτήσεις Κόσιη και Αγγελίδη

Στον απόηχο ενός σκανδάλου με την εμπλοκή ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας σε υπόθεση παράνομης συναρμολόγησης πολυτελών οχημάτων με εξαρτήματα κλεμμένα από το εξωτερικό, ανάγκασαν τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Νίκο Κόσιη και Αρχηγό Αστυνομίας Αντρέα Αγγελίδη να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

Το σκάνδαλο πήρε διαστάσεις όταν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης άνδρες της Αστυνομίας απέφυγαν να εισέλθουν σε οικία υπόπτου, παρά το γεγονός ότι είχαν ένταλμα έρευνας και ενώ είχαν διαπιστώσει ότι ο ύποπτος που ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας, έκαιγε με την βοήθεια ενός ακόμη προσώπου, σημαντικά έγγραφα τα οποία τον ενέπλεκαν περίτρανα στην υπόθεση.   

Ανάμεσα στους αγοραστές συναρμολογημένου πολυτελούς αυτοκινήτου ήταν και ο γιος του Αρχηγού της Αστυνομίας. Ωστόσο ο Αρχηγός είχε μιλήσει για «πλεκτάνη» στην οποία υποστήριξε ότι ήταν αναμεμιγμένος και ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, καθώς οι δυο άντρες βρίσκονταν στα «μαχαίρια».  

Νοέμβριος 2004 – Καταδίκη υπουργού για εμπλοκή σε υπόθεση ναρκωτικών

Ένοχη κρίθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας η υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου για υπόθεση αποστολής επιστολής σε δικαστή για κατοχή και χρήση ναρκωτικών.

Η κ. Ακκελίδου κρίθηκε ένοχη επειδή, με την επιστολή της, που απέστειλε σε επαρχιακή δικαστή στη Λάρνακα, με την οποία ζήτησε να μην επιβληθεί ποινή σε κατηγορούμενο για κατοχή ναρκωτικών, είχε πρόθεση να επηρεάσει τη δικαιοσύνη.

Στην κ. Ακκελίδου είχε επιβληθεί πρόστιμο 1.000 λιρών.

Ιανουάριος 2015 – Το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς και η… βαριά καμπάνα

Ποινές φυλάκισης από 3 μέχρι 9 χρόνια, επέβαλε χθες το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας σε πέντε φυσικά πρόσωπα και μια εταιρεία που κρίθηκαν ένοχοι στην πολύκροτη υπόθεση της Δρομολαξιάς.

Το Κακουργιοδικείο, επέβαλε στον Ευστάθιο Κιττή, πρόεδρο του Δ.Σ. ΑΤΗΚ κατά τα  γεγονότα συντρέχουσες ποινές φυλάκισης που συμποσούνται σε 8 χρόνια.

Στον Χαράλαμπο Τσουρή, μέλος του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ κατά τα γεγονότα, συντρέχουσες ποινές που συμποσούνται σε τρία χρόνια φυλάκισης. Στον τέως γραμματέα του Σωματείου των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ ΕΠΟΕΤ- ΟΗΟ ΣΕΚ Ορέστη Βασιλείου, συντρέχουσες ποινές που συμποσούνται σε εννέα έτη φυλάκισης.

Στον υπάλληλο της ΑΤΗΚ Γρηγόρη Σουρουλλά επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης ύψους 6 ½ χρόνων. Στο στέλεχος του ΑΚΕΛ Λάρνακας Βενιζέλο Ζαννέτο, στην μια και μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε, αυτήν του εκβιασμού, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3½ χρόνων.

Στην εταιρία του Ορέστη Βασιλείου, την POLLESON, το Κακουργιοδικείο επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 χιλιάδων ευρώ.

Δεκέμβριος 2008: Μαζική «φυγή» λόγω… απόδρασης Αλ Καπόνε

Τα πάνω κάτω έφερε η απόδραση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως Αλ Καπόνε, κατά την νόμιμη κράτηση του στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν για έξι μήνες.

Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο Αρχηγός Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας υπέβαλαν την παραίτηση τους. 

Επίσης, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έθεσε σε διαθεσιμότητα το διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Μιχάλη Χατζηδημητρίου και τους λειτουργούς των Φυλακών Αντώνη Παπαποστόλου υπεύθυνο αξιωματικό ασφαλείας, Σταμάτη Ταραπουλούζη, Βοηθό Αστυνομικό Ασφάλειας, τον Ιωάννη Κύρο, δεσμοφύλακα, και τους έκτακτους δεσμοφύλακες Χριστόδουλο Τάκκα και Σαββάκη Μιχαήλ.

Στις 22 Μαΐου 2009, οι ποινικοί ανακριτές παρέδωσαν δύο ξεχωριστά πορίσματα στον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, αφού οι έξι από αυτούς εισηγήθηκαν την ποινική δίωξη του διευθυντή των Φυλακών, αξιωματικών, ακόμα και του Αρχηγού Αστυνομίας.

Ιούλιος 2013 – Καταδίκες για Μαρί

Μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ σε στέλεχος κυβέρνησης ή σε υπουργό είναι η καταδίκη σε φυλάκιση πέντε χρόνων για τον πρώην υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα για την υπόθεση του Μαρί. Ο κ. Παπακώστας είχε κριθεί ένοχος από το Κακουργιοδικείο στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας λόγω βαριάς αμέλειας.

Ένοχοι στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς, κρίθηκαν επίσης ο πρώην διευθυντής και ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου (στη συνέχεια αθωώθηκε από το Ανώτατο) και Χαράλαμπος Χαραλάμπους ατνίστοιχα, και ο τότε διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Ανδρέας Λοϊζίδης.

Στο εδώλιο είχε βρεθεί και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού οι οποίοι αθωώθηκαν.

Ιανουάριος 2014: «Έφυγε νύχτα» ο Τρυφωνίδης από τις φυλακές…  

Οι απανωτές αυτοκτονίες στις Κεντρικές φυλακές και ο ντόρος που δημιουργήθηκε γύρω από άθλιες, όπως τις περιέγραφαν, συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στο σωφρονιστικό ίδρυμα ανάγκασαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να λάβουν μέτρα.

Ο τότε αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης δεχόταν αλλεπάλληλα πυρά από όλες τις κατευθύνσεις επιρρίπτοντας του ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί και χρεώνοντας του τις αυτοκτονίες με τον ίδιο όμως να μιλά για «κατευθυνόμενες αυτοκτονίες σε μια προσπάθεια να πλήξουν το όνομα του».

Μάρτιος 2014: Ο Ταλάτ… «έφαγε» τον Μιχαλάκη

Τον «ύπνο του δικαίου» πλήρωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχαλάκης Παπαγεωργίου τον οποίο έπαυσε άρον άρον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν σε εκδήλωση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη  Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό.

Η παράληψη του Αρχηγού Αστυνομίας να ενημερώσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης ήταν το κερασάκι στην τούρτα αφού είχαν προηγηθεί άλλα γεγονότα τα οποία προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος τον έπαυσε για «λόγους δημόσιου συμφέροντος».

Ωστόσο από την πλευρά του ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχαλάκης Παπαγεωργίου έφυγε από την θέση του πυροβολώντας αφού θεώρησε ότι έψαχναν αφορμή για να τον «καθαρίσουν».

Φεβρουάριος 2015 – Στη φυλακή άλλος ένας Υπουργός για φαγοπότι

Την καταδίκη του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαηλίδη και των συγκατηγορουμένων του για διακίνηση μίζας των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση , σκέλος της μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για τις λεγόμενες “μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα” ,οι κατηγορούμενοι διευκόλυναν την διακίνηση μεγάλου χρηματικού ποσού εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενων από τον καταζητούμενο συγκατηγορούμενο τους Αλ Ζαγιάντ τα οποία μέσω τριών υπεράκτιων εταιριών και λογαριασμών είχαν τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η δικογραφία περιλαμβάνει τις καταθέσεις του εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου Νίκου Ζήγρα ο οποίος ισχυρίζεται πως ο Ντίνος Μιχαηλίδης το 1997 εξυπηρέτησε τον Έλληνα πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας μεταφέροντάς του χρήματα ακόμη και σε βαλίτσες.

Φεβρουάριος 2015 – Της φυλακής τα σίδερα και για τον… Σάββα Βέργα

Τέως δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας και Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ), Ευτύχιος Μαληκκίδης, καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκιση, για την πολύκροτη υπόθεση του ΣΑΠΑ και το φαγοπότι εκατομμυρίων που στήθηκε.

Το σύνολο των χρημάτων που παραδέχτηκαν ότι έλαβαν ως προϊόν διαφθοράς και δεκασμού είναι 520 χιλιάδες ευρώ για τον Σάββα Βέργα και 498 χιλιάδες για τον Ευτύχιο Μαλληκίδη, ποσά που ήδη επέστρεψαν υπό τύπον δωρεάς χρημάτων και ακινήτων στη Δημοκρατία.

Σεπτέμβριος 2015: Πρωτοφανής η απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα

Πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά χαρακτηρίστηκε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ενώπιον του Ανωτάτου δικαστηρίου για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου για «απρεπής συμπεριφορά».

Η ολομέλεια του Ανωτάτου, ομοφώνησαν για την παύση του κ. Ερωτοκρίτου, που είχε ως φόντο την υπόθεση Προβιτέσια και την κόντρα του με τον κ. Κληρίδη, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταπέλτης.

Το Ανώτατο δικαστήριο χαρακτήρισε τον κ. Ερωτοκρίτου «ανίκανο για επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων του και, στα μάτια τρίτων, είναι εύλογη η αντίληψη ότι τέτοια συμπεριφορά τον καθιστά ακατάλληλο να συνεχίσει να επιτελεί τα υψηλά του καθήκοντα με επάρκεια και προς το δημόσιο συμφέρον, το οποίο το αξίωμα του προορίζεται να υπηρετεί.

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου στη συνέχεια κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου με βαριές κατηγορίες όπου μετά από μια δικαστική μάχη κρίθηκε ένοχος ενώ είναι σε αναμονή για να ακούσει την ποινή του.

Δειτε Επισης

Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Άρση της διαθεσιμότητας λοχία που διερευνάται για υπόθεση διαφθοράς, εν μέσω... μηδενικής ανοχής στη διαφθορά
Προστατεύεται από το Σύνταγμα το επίδομα των ακαδημαϊκών-Η απόφαση του Ανωτάτου
Ξεγέλασαν με email εταιρεία στη Λεμεσό και τους έστειλαν εμπόρευμα αξίας 81,606 δολαρίων
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Ιανουάριος-Απογοητευτικό το επίπεδο βροχής
Παρενέργειες με την αστοχία στην δολοφονία 24χρονου-Ζήτησε έκθεση γεγονότων από Αρχηγό το Υπ. Υγείας
Οργή για τη βία κατά των σκύλων στην Πάφο-«Δείγμα μιας επικίνδυνης νοοτροπίας»
Τρομάζουν οι αριθμοί της καταστροφής στο Λος Άτζελες-Μετρούν πληγές, φοβούνται και λεηλασίες
Οι ΗΠΑ επικήρυξαν τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας προς 25 εκατομμύρια δολάρια
Απάτη εκατομμυρίων με εικονικές εταιρείες, «προστασία» σε οίκους ανοχής και λέσχες στην Ελλάδα