Καλή ανταλλαγή απόψεων Έιντε-Τσαβούσογλου ενόψει επιστροφής στη Γενεύη

Τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα για την Διάσκεψη της Γενεύης συζήτησε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Άγκυρα ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί και με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, ότι είχε μια καλή ανταλλαγή απόψεων με τον Τούρκο Υπουργό για τις εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό και τη Διάσκεψη της Γενεύης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κυπριακό θα είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία σύμφωνα με τις εφημερίδες «Χουριέτ» και «Μιλλιέτ».

 
Πληροφορίες της «Χουριέτ Ντέιλι Νιους» αναφέρουν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με την Μιλλιέτ, κατά την επίσκεψή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα έχει επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο, Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Αναμένεται να συζητήσει επίσης και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω των Ιμίων.
 
Σύμφωνα με την «Hurriyet Daily News», δεν είναι ξεκάθαρο αν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ θα συνοδεύει και ο Ειδικός Σύμβουλός του για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διερεύνησαν ιδέες για ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας για την Κύπρο
 

Στο μεταξύ, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για το θέμα σύγκλησης νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, το ρόλο της Ε.Ε. και την απαίτηση της Τουρκίας για την απόδοση των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες στην Κύπρο μετά τη λύση, ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που διεξήχθη χθες στις Βρυξέλλες.
 

Σε παρέμβασή του  ο κ. Κασουλίδης, αφού μίλησε για τη σύγκληση νέας διάσκεψης για την Κύπρο και περιέγραψε τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρθηκε στο ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Ε.Ε. στη Διάσκεψη, με στόχο μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.
 
Στη συνέχεια ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την τελευταίας στιγμής απαίτηση της Τουρκίας για την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών και πολιτών από την Τουρκία.
 
Ο Ιωάννης Κασουλίδης υπέδειξε τη σημασία που έχει μια τέτοια απαίτηση έναντι της ενιαίας αγοράς και της κινητικότητας εργασίας, καθώς αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.
 
Η  Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας εκ μέρους των κρατών μελών, ανέφερε ότι θα παρακολουθήσει το θέμα αυτό.
 

 

 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα