Στις 27 Μαρτίου τα θυρανοίξια του μεγαλοπρεπούς Ρωσικού Ναού της Λευκωσίας

Ένας μεγαλοπρεπής ναός δεσπόζει επιβλητικά τους τελευταίους μήνες στο προαύλιο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής, στο Επισκοπειό Λευκωσίας. Όσοι βρέθηκαν στο χώρο, κάνουν λόγο για έναν επιβλητικό ναό, που όμοιος του δεν υπάρχει στην Κύπρο.

Πρόκειται για τον υπό ανέγερση Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα και Πάντων των Ρώσων Αγίων, σλαβικού τύπου και ρωσικής τεχνοτροπίας, ο οποίος είναι και ο πρώτος που κτίζεται στην χώρα μας, αυτού του βεληνεκούς.
 
"Στις 27 Μαρτίου θα γίνουν με εκκλησιαστική λαμπρότητα τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος θα τιμήσει και τον  χρηματοδότη του έργου αυτού, τον Ρώσο εκατομμυριούχο επιχειρηματία Βιατσισλάβ Ζαρενκόβ"  δήλωσε στο Ρεπόρτερ ο πατήρ Διονύσιος Κοπτίδης, της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.
 

 «Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί αρχικά, οι εργασίες αναμενόταν να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2017. Ωστόσο, λόγω του ότι ο εξοπλισμός του ναού έρχεται από την Αγία Πετρούπολη, υπήρξε μια μικρή χρονοκαθυστέρηση».
 

Ο ναός διαθέτει πέντε τρούλους στο χρώμα του χρυσού οι οποίοι έφτασαν στην Κύπρο το καλοκαίρι από την Αγία Πετρούπολη και συναρμολογήθηκαν από ειδική ομάδα Ρώσων στον προαύλιο χώρο.
 

Ο κεντρικός «χρυσός τρούλος», βάρους 7 τόνων τοποθετήθηκε στις 7 Ιουλίου 2016, υπό τους ήχους ψαλμωδών και τη ρίψη πυροτεχνημάτων ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Ο ναός, χωρητικότητας 400 ιστάμενων ατόμων, ο οποίος αποτελεί ένα προσωπικό τάμα του Ρώσου επιχειρηματία, θα πλαισιώνεται μεταξύ άλλων από μια μεγάλη αμφιθεατρική αυλή, κιόσκια, χώρο δεξιώσεων, πάρκο για παιδιά με αναπηρία, με ειδικά παιχνίδια για εκείνα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα όπως επίσης και βυζαντινή φιάλη αγιασμού.  Ενδιάμεσα θα δημιουργηθεί η «Οδός Ρωσικής Αγιότητας» όπου θα τοποθετηθούν μωσαϊκά με Ρώσους Αγίους ενώ και το εσωτερικό του ναού θα αγιογραφηθεί.
 

Θα τελούνται γάμοι και βαπτίσεις Κυπρίων

Στην Ορθόδοξη εκκλησία θα λειτουργεί ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Γκάβρικοφ ο οποίος βρίσκεται αρκετά χρόνια στην Κύπρο και μιλά άπταιστα ελληνικά. Η θεία λειτουργία θα τελείται στα αρχαία ρώσικα εκτός από τις περιπτώσεις όπου θα τελούνται γάμοι ή βαπτίσεις Κυπρίων.
 
«Ήδη έχουν κλείσει αρκετοί Κύπριοι ημερομηνία για να τελέσουν το γάμο τους ή τη βάπτιση του παιδιού τους στην εκκλησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λειτουργία θα τελείται στα ελληνικά από Έλληνες Ιερείς» εξηγεί ο πατήρ Διονύσιος Κοπτίδης, της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το εξωτερικό του Ναού

 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ