Ετοιμάζονται αυστηρότερες ποινές για τροχαίες παραβάσεις

Οι τροχαίες παραβάσεις δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς με τα υφιστάμενα μέτρα, τόνισε σε δηλώσεις του την Τρίτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
 
Όπως είπε, οι ανεπαρκείς ποινές για τα αδικήματα τροχαίων παραβάσεων και η απουσία άμεσων μέτρων για την εφαρμογή τους δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για τη μείωση των οδικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα των θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Κύπρο.
 
Ο κ. Νικολάου μιλούσε κατά τη διάρκεια παρουσίασης των πορισμάτων για τις ποινές στις τροχαίες παραβάσεις, όπως προέκυψαν από πανεπιστημιακή έρευνα του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Ανδρέα Καπαρδή.
 
Η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγικής του Υπουργείου για εξεύρεση αποτελεσματικότερων τρόπων μείωσης των τροχαίων συγκρούσεων.
 
Ο κ. Νικολάου παρουσίασε επίσης μια σειρά εισηγήσεων που ετοιμάστηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητά του Υπουργείου να προχωρήσει άμεσα με την κατάθεση σχετικών νομοσχεδίων, ακόμη και εντός 30 ημερών.
 
Στην παρουσία του Αρχηγού της Αστυνομίας και μελών της Δύναμης, βουλευτών και άλλων φορέων, ο κ. Νικολάου πρότεινε τη σύσταση κοινής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Συγκοινωνιών για να επεξεργαστεί τα σχετικά νομοσχέδια, «αρκεί να υπάρχει θέληση. Και νομίζω ότι υπάρχει».
 
Με βάση τα στοιχεία της Αστυνομίας, ο συνολικός αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο 2011-15 ανήλθε σε 6.562.
 
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αφορά μόνο τα ατυχήματα που διερευνήθηκαν από την Αστυνομία και σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Στέφη Δράκου, στην πραγματικότητα ο αριθμός εκτιμάται στις 180 χιλιάδες, κάτι που όπως ανέφερε «τρομάζει για τα δεδομένα της μικρής Κύπρου».
 
Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί διαχρονικά με τη μείωση των οδικών συγκρούσεων στην Κύπρο, το ποσοστό των θυμάτων παραμένει υψηλό.
 
Το 2014, η Κύπρος ήταν 12η στους οδικούς θανάτους σε αναλογία πληθυσμού μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στην 22η θέση.
 
Στο χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι υπάρχουν νομοθεσίες που θεσπίστηκαν πριν από 40 και πλέον χρόνια και οι οποίες χρήζουν αναθεώρησης.
 
«Η ανάγκη να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και στην αναθεώρηση των ποινών, κρίνεται ως επιβεβλημένη, ώστε να ενισχυθεί ο αποτρεπτικός και κατασταλτικός τους ρόλος» είπε ο κ. Νικολάου.

Δειτε Επισης

Κατασχέθηκαν 80 κιλά κάνναβη και χιλιάδες ευρώ-Χειροπέδες σε 28χρονο (pics)
Ποσότητα καπνικών προϊόντων κατασχέθηκε στις Αγγλισίδες
Καθίζηση οδοστρώματος στον δρόμο Λεμεσού-Πλατρών λόγω διαρροής νερού
Έκαναν πίσω για τη διαμαρτυρία οι δεσμοφύλακες-Θα έχουν συνάντηση με Χαρτσιώτη
Δεν έβρισκαν το κινητό του «Κομμωτή» στις Φυλακές και τελικά... τους το υπέδειξε ο ίδιος-Τον κάλεσαν σε «συνάντηση»
Είχε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του και πήγε στην πρεσβεία της χώρας του να βγάλει χαρτιά
Έφθασε στο αεροδρόμιο από τη Βηρυτό με ράβδο χρυσού μισού κιλού
Δεν πρόλαβε να αναλάβει ο Αρναούτης και έστησαν ήδη ηλεκτρονική απάτη με το όνομά του
Περισσότερες πράξεις για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας ζήτησε ο Πρόεδρος από Αρναούτη και Σταύρου
Κατατέθηκαν νέα sms στο Συνοδικό από συνομιλίες με Ησαΐα-«Τα γράφω στα αρχι...ερατικά μου ενδύματα»