Ο "κακός χαμός" στην ενημέρωση του ΚΕΒΕ για την κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού

Ανέβηκαν οι τόνοι στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΒΕ, στην οποία η διαχειρίστρια εταιρεία για τα εμπορευματοκιβώτια και το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Λεμεσού, Eurogate, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στους εμπορευόμενους σε σχέση με τα προβλήματα που προέκυψαν και τις ταρίφες που επιβλήθηκαν.
 
Φανερά αγανακτισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι, εμπορευόμενοι έθεσαν επίμονα ερωτήματα για τις νέες λιμενικές ταρίφες και διαδικασίες, κάνοντας λόγο για “εμπαιγμό” αλλά και για “κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης”, από πλευράς της εταιρείας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι η Eurogate έχει επιβάλει ταρίφες που δεν υπήρχαν προηγουμένως, όπως για παράδειγμα ταρίφα €130 για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων για υγειονομικό έλεγχο, διαδικασία την οποία διεκπεραίωναν προηγουμένως οι ίδιοι οι εμπορευόμενοι.
 
Έγινε επίσης λόγος για αύξηση 100% στο κόστος για την εξαγωγή εμπορευματοκιβωτίων. Από πλευράς του ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Γιάννος Μουζούρης, ανέφερε πως οι ταρίφες είναι ρυθμισμένες για πέραν του 90% των εργασιών, βάσει ανάλυσης του Υπουργείου Μεταφορών, και ότι βάσει αυτών των ρυθμισμένων ταριφών το κόστος θα είναι μειωμένο στις εισαγωγές και αυξημένο στις εξαγωγές.
 
 
Σε μερικές από τις εξαγωγές, είπε, η εταιρεία βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών για να αποφευχθούν τεράστιες αυξήσεις, ενώ ανέφερε πως με βάση συγκεκριμένο μηχανισμό που υπάρχει, όταν η αύξηση υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο επίπεδο, θα υπάρχει κάποια αποζημίωση για τον εμπορευόμενο.
 
Σε ό,τι αφορά τις μη ρυθμισμένες ταρίφες, είπε πως θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση με το Υπουργείο και θα ακολουθήσει ανακοίνωση. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών δήλωσε πως οι μη ρυθμισμένες χρεώσεις δεν έχουν τη συναίνεση του Υπουργείου, το οποίο αναμένει να του σταλούν από τη διαχειρίστρια εταιρεία και πρόσθεσε πως δεν πρέπει η εταιρεία να χρεώνει μη ρυθμισμένες ταρίφες μέχρι να λυθεί το θέμα.
 
Σύμφωνα με τον διευθυντή του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Λεμεσού, Γιώργο Πούρο, νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο λιμάνι με τους εκτελωνιστές, οι οποίοι υπόβαλαν υπόμνημα με αιτήματα, τα οποία η εταιρεία προτίθεται να ικανοποιήσει στην ολότητά τους. Μετά τη σύσκεψη οι εκτελωνιστές προχώρησαν σε άρση των απεργιακών μέτρων στο λιμάνι.
 
Υπερβολή τα περί χάους απαντά το Υπ. Μεταφορών στα κόμματα
 
Στο μεταξύ, ως υπερβολή χαρακτήρισε το Υπ.Μεταφορών, τον ισχυρισμό των κομμάτων ότι με την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού προκλήθηκε χάος.
 
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι σε μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως η εμπορικοποίηση του Λιμένα Λεμεσού, θα ήταν λογικό και αναμενόμενο να παρουσιαστούν κάποια λειτουργικά προβλήματα και είχε ζητηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την αντιμετώπισή τους. Σημειώνει εξάλλου, ότι “η εξυπηρέτηση των εμπορευόμενων στο Λιμάνι Λεμεσού παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση βάσει συγκεκριμένων στοιχείων”.
 
“Οι νέες διαδικασίες, που έχουν εισαχθεί, αφομοιώνονται με γοργούς ρυθμούς και είναι θέμα χρόνου να φθάσει το τερματικό εμπορευματοκιβωτίων στα επιθυμητά επίπεδα εξυπηρέτησης.
 
 

Δειτε Επισης

Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ