ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος υπέρμαχος των ιδιωτικών σχολείων στη θέση της Υπ.Παιδείας

Με την ψήφο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ εγκρίθηκε τελικά από τη Γερουσία των ΗΠΑ ο διορισμός της νέας Υπουργού Παιδείας Μπέτσι Ντεβός, μιας Ρεπουμπλικανής δισεκατομμυριούχου που έχει ταχθεί υπέρ των ιδιωτικών σχολείων.
 
Στην ψηφοφορία η Ντεβός έλαβε 50 ψήφους υπέρ και 50 κατά - την καταψήφισαν δηλαδή οι Δημοκρατικοί αλλά και δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές. Χρειάστηκε έτσι να κληθεί ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς να πάει στο Καπιτώλιο για να ρίξει την καθοριστική ψήφο, όπως ορίζει το Σύνταγμα στην περίπτωση ισοψηφίας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας αντιπρόεδρος ψηφίζει για τον διορισμό ενός υποψηφίου Υπουργού.
 
Η υποψηφιότητα της 59χρονης Ντεβός είχε προκαλέσει την οργή των συνδικάτων των εκπαιδευτικών αλλά και του Δημοκρατικού κόμματος. Από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, η Σούζαν Κόλινς (εκλέγεται στο Μέιν) και η Λάιζα Μουρκόφσκι (Αλάσκα) καταψήφισαν το διορισμό καθώς εξέφρασαν φόβους ότι η νέα υπουργός θα αποδυναμώσει το δημόσιο σχολείο επιλέγοντας να χρηματοδοτήσει τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
 
Αν τις ακολουθούσε και τρίτος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, τότε η Γερουσία θα απέρριπτε τον διορισμό της Ντεβός, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1989. Η Ντεβός είναι μόλις η 5η Υπουργός (σε σύνολο 15) της κυβέρνησης που έχει εγκριθεί ο διορισμός τους από τη Γερουσία. Τις τελευταίες εβδομάδες είχε οργανωθεί ένα πανεθνικό κίνημα διαμαρτυρίας σε βάρος της Ντεβός.
 
Τα μέλη του κατέκλυσαν τους Γερουσιαστές με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνήματα. Η ομιλία της ίδιας της Ντεβός στους γερουσιαστές, στις 17 Ιανουαρίου, αντί να καθησυχάσει τους φόβους τους, τους ενέτεινε.
 
"`Εχει τα λιγότερα προσόντα σε μια κυβέρνηση που, ιστορικά, είναι η λιγότερο ικανή" σχολίασε μάλιστα ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ. Από το μεσημέρι της Δευτέρας και όλη τη νύχτα οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στο βήμα, σε μια ασυνήθιστη, μαραθώνια διαδικασία προκειμένου να καταγγείλουν την Ντεβός, που την χαρακτηρίζουν ανίκανη και "εχθρό" της δημόσιας εκπαίδευσης.

Δειτε Επισης

H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά τoυ κορωνοϊού που θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις
Πλήρωσε 23 φορές για να πάρει πίσω τη κατοχή γης που απώλεσε και... έχασε σχεδόν 13 χιλιάδες
Άγρια δολοφονία στην Ινδία-Έριξε τον κωφάλαλο γιο της σε ποτάμι με κροκόδειλους
Κορυφώνεται η αγωνία για τη Ράφα μετά τα ισραηλινά πλήγματα-Η CIA στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τους Ουκρανούς αξιωματούχους-«Πύραυλος, drone, πύραυλος»
Επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο, εκρήξεις και στη Μόσχα
Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα-Βάζουν δύσκολα οι καιρικές συνθήκες
Συνεχίζουν να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα
Ο κώδικας τιμής της λαμπρατζιάς, οι βίαιοι νεαροί άντρες και η απουσία σοβαρής μελέτης
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους