Απορρίφθηκε τροπολογία για «βέτο» βουλής επί των όρων του Brexit

Με πλειοψηφία 33 ψήφων η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε προτεινόμενη τροπολογία επί του νομοσχεδίου για το Άρθρο 50 που θα δέσμευε την κυβέρνηση να υποβάλει προς έγκριση στο κοινοβούλιο τους όρους του Brexit πριν συμφωνηθούν οριστικά με την Κομισιόν.
 
Πρόκειται για μία από τις δύο τροπολογίες ανάμεσα σε εκατοντάδες για τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετώπιζε πιθανότητα διευρυμένης εσωκομματικής ανταρσίας.  
 
Τελικά, επτά βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος συντάχθηκαν με την τροπολογία των Εργατικών της αντιπολίτευσης, ενώ υπήρξαν και ορισμένες αποχές από την ψηφοφορία. Την ίδια ώρα όμως έξι βουλευτές των Εργατικών καταψήφισαν την τροπολογία που υπέβαλε το κόμμα τους.  
 
Η ψηφοφορία επί της άλλης «επικίνδυνης» για την κυβέρνηση τροπολογίας, που αναφέρεται σε άμεση μονομερή εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα διεξαχθεί την Τετάρτη.  
 
 
Νωρίτερα, σε μια προσπάθεια αποτροπής της εσωκομματικής ανταρσίας, ο Υφυπουργός Brexit Ντέιβιντ Τζόουνς είχε ανακοινώσει απρόσμενα ότι όντως θα επιτραπεί στους Βρετανούς βουλευτές και στα μέλη της Βουλής των Λόρδων να ψηφίσουν επί της τελικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για το Brexit, πριν από την οριστικοποίησή της και πριν από την επικυρωτική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  
 
Ωστόσο, ο υφυπουργός διευκρίνισε αργότερα ότι απόρριψη της συμφωνίας δεν θα συνεπάγεται εντολή προς την πρωθυπουργό να επιδιώξει νέους όρους εξόδου από την ΕΕ, όπως απαιτούν οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές. Αντίθετα, σε περίπτωση απόρριψής της, η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία επί των όρων.  
 
Την ίδια ώρα, στο τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας οι βουλευτές καταψήφισαν με 90 ψήφους έναντι 34 τη νομοθεσία που προβλέπει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.   Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόσφατη κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου δεν είναι υποχρεωμένη να συμβουλευθεί τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις πριν ξεκινήσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για το Brexit.
 
 
 

Δειτε Επισης

Σαράντα εννέα πτώματα εκτάφηκαν από ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφτασε στη Μασσαλία η Ολυμπιακή φλόγα-Εντυπωσιακό σόου υποδοχής
Σφοδρές μάχες Ισραήλ και Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο-Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή
Δυο ξένοι στην ίδια πόλη-Χάρι και Κάρολος σε απόσταση τριών χιλιομέτρων αλλά δεν συναντήθηκαν
Συνεχίζεται το χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Εκκενώθηκε από την Αστυνομία καταυλισμός
Απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα-Το μεγαλύτερο μαιευτήριο σταμάτησε να δέχεται ασθενείς
Πρόστιμο 512 ευρώ στην Γκρέτα Τούνμπεργκ-Απέκλεισε την είσοδο του κοινοβουλίου της Σουηδίας
ΒΙΝΤΕΟ: Βυθίστηκε το αεροδρόμιο του Πόρτο Αλέγκρε στη Βραζιλία-Στους 100 οι νεκροί
Μετά τη Μόσχα και το Κίεβο επιστρατεύει καταδίκους για τον πόλεμο
ΒΙΝΤΕΟ: Απειλή για βόμβα σε Boeing της British Airways στις Βερμούδες-«Ακυρώστε την απογείωση»