Τί συμβαίνει όταν καταναλώνεις σολωμό;

Η κατανάλωση σολομού λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως συμβαίνει και με άλλα ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, συστήνεται η εβδομαδιαία κατανάλωση του.
 
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε Ω3 λιπαρά οξέα μπορεί να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, έτσι τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση Ω3 λιπαρών οξέων.
 
Ακόμη η κατανάλωση Ω3 λιπαρών οξέων βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, έτσι από την κατανάλωση τους μπορούν να επωφεληθούν παιδιά, έγκυες και ηλικιωμένοι.

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν σχετικά με την κατανάλωση του είναι λόγω της περιεκτικότητας του σε τοξικές ουσίες όπως οι διοξίνες και ο υδράργυρος που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου, χρόνιων ασθενειών και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 
Ο σολομός που υπάρχει στην αγορά είναι κυρίως είτε άγριος σολομός του Ειρηνικού είτε σολομός Ατλαντικού ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο άγριος σολομός εμπεριέχει πιο χαμηλές ποσότητες Ω3 λιπαρών οξέων ενώ παράλληλα είναι μολυσμένος με πιο χαμηλές συγκεντρώσεις από τοξικές ουσίες.

Ο σολομός ιχθυοκαλλιέργειας εμπεριέχει σαφώς πιο υψηλές ποσότητες Ω3 λιπαρών οξέων, ενώ η συγκέντρωση του σε τοξικές ουσίες είναι μέχρι και 8 φορές περισσότερη από τον άγριο σολομό.
 
Να τονιστεί εδώ ότι ο σολομός ιχθυοτροφείου που κυκλοφορεί στην Κύπρο είναι κυρίως από την Νορβηγία όπου συγκαταλέγεται από τους σολομούς με τις πιο υψηλές συγκεντρώσεις σε τοξικές ουσίες μαζί με τον σολομό από τα Νησιά Φαρόε.
 
Τις πιο χαμηλές συγκεντρώσεις σε τοξικές ουσίες από τους σολομούς ιχθυοκαλλιέργειας έχουν οι σολομοί από την Χιλή.

Η σύσταση για κατανάλωση ψαριού είναι 2-3 φορές την εβδομάδα, όπου η μια να είναι ψάρι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα.
 
Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από την κατανάλωση Ω3 λιπαρών οξέων είναι πολύ περισσότερα από τις αρνητικές συνέπειες που υπάρχουν από την κατανάλωση τοξικών ουσιών.
 
Ωστόσο η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Harvard συστήνει σε άτομα που έχουν ιστορικό με καρκίνο, σε παιδιά και έγκυες να αποφεύγουν την κατανάλωση σολομού ιχθυοτροφείου και να προτιμούν τον άγριο σολομό.

Άλλα τρόφιμα που είναι επίσης πλούσια σε Ω3 είναι ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, το σκουμπρί, η σαρδέλα και τα άγρια χόρτα , στα οποία δεν περιέχονται ή περιέχονται σε μικρές ποσότητες τοξικές ουσίες.

Αυτό που θα σύστηνα είναι να υπάρχει κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων πλούσιων σε Ω3 λιπαρά οξέα, ενώ δεν θα ήταν κακό να επιλέγουμε άγριο σολομό 1 φορά την εβδομάδα.
 
Τέλος, λόγω της συσσώρευσης των τοξινών στο λίπος των ψαριών, η αφαίρεση της πέτσας του σολομού θα αφαιρούσε ταυτόχρονα ένα σημαντικό ποσοστό τοξικών ουσιών
 
* Κώστας Νικολάου, Κλινικός Διαιτολόγος - διατροφολόγος BSc, MSc 
Τηλέφωνο 99321810